Burnout, sau mai pe romaneste spus, epuizarea psihica, este o problema cu care se confrunta aproape toata lumea din mediul antreprenorial. Si, nu numai. Intrucat burnout-ul poate sa te afecteze indiferent de domeniul de activitate pe care il ai.
Mai ales in perioada de tranzitie de la angajat la antreprenor, sindromul burnout se poate instala cel mai usor deoarece sunt foarte multe lucruri de pus la punct si timpul este foarte redus in corelatie cu toate task-urile pe care le ai de facut. In fiecare zi, aproape un milion de oameni lipsesc de la servici din cauza stresului iar burnout-ul poate sa vina la pachet cu o serie de afectiuni precum insomnie, anxietate, imbolnaviri frecvente si oboseala cronica.
Atat conducatorii de corporatii cat si micii afaceristi, pot lua in considerare o serie de metode prin care sa evite sindromul burnout si sa fie mai fericiti si mai multumiti de performantele proprii.
Creeaza-ti un program saptamanal flexibil
Chiar daca pare ca sunt multe task-uri de indeplinit, este important sa iti creezi o disciplina si sa le prioritizezi pe cele care sunt importante. Majoritatea oamenilor care lucreaza in corporatii sunt incurajati in general sa munceasca pana la epuizare. Insa, din fericire, in ultimii ani au inceput sa puna un accent din ce in ce mai mare pe relaxare, aspect care poate sa genereze angajati mai fericiti si mai multumiti de locul de munca actual.
Acelasi lucru il poti aplica si in afacerea ta, creeaza un program de lucru care sa includa si momente de relaxare inclusiv timp petrecut cu familia. Incearca, dupa orele de lucru sa nu te mai gandesti la toate acele lucruri pe care nu le-ai rezolvat ci bucura-te de timpul liber. Task-urile nerezolvate cu siguranta vor gasi o solutie a doua zi cand vei merge la birou.
Creeaza o lista cu lucrurile importante pentru tine
Un semn evident ca te indrepti incet si sigur spre burnout este atunci cand simti ca pierzi conexiunea cu tine insuti in favoarea muncii. Atunci cand investesti tot timpul tau in munca nu iti mai ramane loc pentru pasiunile tale, pentru socializare, ingrijire personala, etc. Sfatul nostru este sa incetinesti ritmul, sa te aduni si sa te gandesti la lucrurile care sunt importante pentru tine.
De burnout nu vei scapa instantaneu din primul moment in care ti-ai schimbat stilul de viata dar, prin schimbare vei reusi sa ajungi la rezultate cu siguranta.
Reflecteaza asupra fricilor care te impiedica sa ai succes
Toti avem temeri dar, in acest caz este vorba despre acelea care te impiedica sa mai vezi posibilitatea de a reusi. Orice business nou vine impreuna cu o serie de temeri legate de reusita si succes dar daca vei lasa aceste ganduri negative sa te acapareze atunci cu siguranta nu vei vedea si partile frumoase.
Poti incepe cu planuri pe termen scurt pentru a avea curajul sa pornesti. Teama nu este altceva decat o plasmuire a imaginatiei tale asadar, in loc sa te agati de ea transforma-i energia negativa intr-una pozitiva.
Teama este un sentiment legat puternic de burnout deoarece alimentandu-te cu sentimente negative vei ajunge sa capeti acea teama ca daca nu faci in acel moment un anumit lucru atunci te vei aglomera si mai mult. Este important sa iti mentii mintea sanatoasa si sa te bucuri de fiecare zi. Acorda-ti momente de pauza si delimiteaza viata personala de cea profesionala.
Articol oferit de iXpr.ro