Cum pregatim copiii pentru scoala

Idei Relatii

Pe finalul verii parintii au o noua provocare in fata – pregatirea copiiilor pentru inceperea scolii. Cu cat copii sunt mai mici, cu atat emotiile sunt mai mari. Iar aceste emotii sunt din categorii diverse. Pe de o parte sunt emotiile provocate de constientizarea trecerii timpului. Copiii nostri cresc, mult mai repede decat ne-am dori uneori, iar noi, inevitabil, imbatranim. Ne dam seama ca vremea scutecelor a trecut de mult, ca micile provocari de cand erau bebelusi s-au transformat in nevoia de a-i invata pe cei mici sa isi gestioneze eficient disputele cu prietenii.

O alta provocare este de natura materiala. Cheltuielile cresc o data cu varsta copilului. Acum vor haine mai multe si mai frumoase, au nevoie de telefon si ceas, cer bani de buzunar si asa mai departe. Iar cand se apropie inceperea scolii, parintii au o lista lunga de rechizite ce trebuiesc achizitionate.



Ce rechizite scolare trebuie sa cumperi la inceput de an scolar:

    • Ghiozdan
    • Penar
    • Pixuri albastre si pixuri rosii
    • Creion mecanic
    • Set creioane colorate
    • Pasta corectoare
    • Radiera/Ascutitoare/Compas
    • Caiete romana
    • Caiete matematica
    • Blocuri de desen
    • Folii de plastic
    • Tempera/Pensule/Vas pentru apa

    Cam acestea sunt elementele de baza pentru orice copil care merge la scoala, indiferent de ciclul de studiu.

    Acum, pentru a reduce din presiunea financiara pe bugetul familiei, ideal este ca achizitiile sa se faca din timp, cautand oferte de peste vara, astfel incat sa nu cumperi totul pe ultima suta de metri.

    Bineinteles ca puteti cauta cele mai bune preturi pe diverse site-uri online pentru a reduce din cheltuieli.



    Pregatirea emotionala a copiilor pentru scoala

    Pe langa rechizite, copiii au nevoie de suport emotional din partea partintilor. Au nevoie sa fie ascultati, intelesi si apreciati. Au nevoie, daca sunt in clasele mici, sa li se explice ce va urma, cum va fi in noua clasa, ce schimbari intervin si ce ramane la fel. Pentru copii este foarte important sa stie ca parintii sunt prietenii lor si ii vor sustine indiferent de situatie.

    Cand copiii au relatii apropriate si deschise cu parintii, se simt mai increzatori in ei si au rezultate mai bune la scoala. Stima de sine a copiilor se formeaza acasa si la scoala. Asa ca avem responsabilitatea sa vorbim frumos si bland cu copiii.

    O alta nevoie este cea de sprijin in procesul de invatare. Nu este doar responsabilitatea profesorilor sa “ne invete” copiii, ci si a noastra, a parintilor, care ii putem ajuta sa inteleaga mai bine unele concepte, sa ii ajutam putin la teme (nu sa le facem in locul lor) , sa ii incurajam si sa verificam, intr-un mod prozitiv, ceea ce au invatat.

    Asa cum pentru adulti echilibrul munca – viata personala este vital pentru o stare de bine, asa si copiii au nevoie de echilibru intre scoala si timp liber, pentru joaca si relaxare.

    Copiii nostri sunt adultii de maine. Asa ca ceea ce noi le oferim azi, ei vor da mai departe in societate, peste cativa ani!

    Sa fim parinti responsabili, iubitori si intelepti!