Cum raspundem la nevoile baietilor nostri

Relatii

Sa cresti un copil si sa il ajuti sa se dezvolte frumos, sa ajunga un om echilibrat, empatic si pozitiv presupune un efort continuu de a-l intelege si a te adapta la nevoile lui. Intrebarea e cum stii care sunt nevoile copilului tau? Il asculti, esti atent la el, comunici … Totusi, ca mama de baiat m-am trezit pusa in dificultate pentru ca eu nu am fost niciodata baiat 🙂 . Am citit multe carti de parenting, printre care si Crescandu-l pe Cain. O carte pe care o recomand tuturor parintilor de baieti.

Ce ne recomanda cei doi terapeuti care au scris cartea, ce sa oferim baietilor pentru a raspunde nevoilor lor.

1. Oferiti-le baietilor permisiunea sa aiba o viata interioara, aprobarea sa simta o gama completa de emotii umane si ajutorul sa-si dezvolte un vocabular emotional pentru a reusi sa se inteleaga mai bine pe ei insisi si pentru a comunica mai eficient cu ceilalti.

Putem face asta printr-o activitate ritualica: cina de duminica in familie, sambata la film, jocul de sah cu tatal sau facutul de briose cu mama. O astfel de activitate ofera posibilitatea „sigurantei” emotionale pentru ca este o nisa de timp familiara in care nu exista nici o presiune sa fii cel mai bun, sa dovedesti ceva si nu exista riscul sa fii judecat. Daca in acest timp petrecut impreuna un parinte transmite mesajul de deschidere, acceptare si afectiune, atunci un baiat invata aceste valori ale relatiei .



2. Recunoasteti si acceptati nivelul ridicat de activitate al baietilor si oferiti-le locuri sigure in care sa se exprime. Baietii au nevoie sa invete cum sa-si gestioneze energia fizica fara sa faca rau cuiva, dar au nevoie si sa nu se simta rusinati de propria exuberanta.

Putem sa ii incurajam sa practice un sport, sa petreaca cat mai mult timp in aer liber, sa asiguram spatiul din casa si sa le dam permisiunea sa alerge, sa se „lupte” sau sa sara in pat.

3. Vorbiti-le baietilor pe limba lor – intr-un mod care sa le onoreze mandria si barbatia. Fiti directi cu ei; folositi-i pentru sfaturi si rezolvarea problemelor.   

Baietii pot ezita sa vorbeasca despre sentimentele lor, dar adora sa rezolve probleme si sa fie consultati. Facand acest lucru, le aratam copiilor ca ii ascultam, ca parerea lor conteaza si daca facem o alta alegere decat cea sugerata de ei, ii ajutam sa invete cum sa ia decizii bune. Daca il ascultam in mod serios si el se va asculta pe sine intr-un mod serios.

4. Invatati-i pe baieti ca si curajul emotional e curaj, iar curajul si empatia sunt sursele adevaratei puteri in viata.

Daca intrebi un copil (si chiar multi adulti ) ce intelege prin dovezi de curaj, iti va da exemple de eroism fizic ( filme, experientele altora despre cum a infruntrat un inamic) . Totusi, copii au nevoie de povesti despre curajul emotional iar noi putem fi modele pentru copii. Multi adulti dau dovada de curaj emotional in viata lor personala sau profesionala. Hai sa le povestim copiilor despre asta, despre trairile noastre emotionale pentru a-i ajuta si pe ei sa faca asta.  Baietii au nevoie sa invete ca acceptarea fricii si a altor sentimente de vulnerabilitate, ale lui si ale celorlalti, face parte din adevaratul curaj emotional la un barbat.

Baietii au temeri, au nevoi, sunt vulnerabili si au sentimente interioare puternice. Daca recunoastem si acceptam teama unui baiat, nu il facem sa se simta slab ci il eliberam de rusine si il vom face mai puternic.



5. Folositi disciplina pentru a forma caracterul si constiinta, nu dusmani.  Acei copii care sunt corect disciplinati la varste fragede- adica bine indrumati si nu pedepsiti – au nevoie de disciplina din ce in ce mai putina pe masura ce cresc.  Copii inteleg foarte multe, o explicatie cu calm, chiar daca e nevoie sa o oferi de zeci de ori, este alegerea corecta in locul oricarei pedepse. Cea mai buna disciplina e construita pe dragostea copilului fata de adulti si pe dorinta lui de a face pe plac.

Eu recomand inca o data cartea Crescandu-l pe Cain de Dan Kindlon si Michel Thompson. Cititi, aplicati si bucurati-va de copilul minunat pe care il „fauriti”.

Singurul lucru care va face din maturizarea fiilor nostri un proces psihologic sigur este sa stie ca ii apreciem, ca ii iubim si ca avem toata increderea ca vor creste, in mod natural, sa devina barbati buni.

Gandeste-Pozitiv! Aboneaza-te la newsletter pentru alte articole interesante 

[mc4wp_form id=”3273″]