Uneori uităm cât de importanți sunt dinții noștri în viața de zi cu zi și nu avem grijă de ei. Nivelul nostru de încredere ar scădea dacă zâmbetul nostru nu este in perfecta stare. Nu trebuie să uităm si că sănătatea orală are un impact asupra sănătății noastre generale, putând contribui la apariția unor boli precum diabetul sau bolile cardiovasculare.
Există mai multe modalități de a avea dinți sănătoși si de aceea am reunit câteva sfaturi utile pentru a îmbunătăți sănătatea și aspectul zâmbetului tău. Indiferent cat de mult ai avea grija de dinții tai, nu uita însă sa mergi si la stomatolog pentru controale de rutina sau servicii speciale cum ar fi daca ai nevoie de un aparat dentar transparent.
Cum sa ai dinți sănătoși – sfaturi pentru o dantura perfecta
Periați dinții cel puțin de două ori pe zi
Trebuie să te speli pe dinți de cel puțin două ori pe zi, în fiecare dimineață și seară. Dacă este posibil și după fiecare masă pentru a preveni acumularea bacteriilor. Ar trebui să vă periați timp de 2 până la 3 minute.
Periați dinții cu grijă
Asociația Stomatologică Americană are instrucțiuni specifice despre cum să vă periați dinții. Se recomandă să țineți periuța de dinți la un unghi de 45 de grade față de gingii și să mișcați ușor periuța înainte și înapoi în cercuri mici. Periați suprafețele exterioare, suprafețele interioare și suprafețele de deasupra dinților. Cu toate acestea, atunci când curățați suprafețele interioare ale dinților din față, înclinați peria vertical și faceți câteva mișcări în sus și în jos.
Achiziționați periuța de dinți adecvată
Există periuțe moi, medii și dure. Majoritatea stomatologilor recomandă o periuță de dinți moale sau medie, deoarece perii duri pot deteriora smalțul dinților sau țesutul gingiilor în timp. Alege întotdeauna o perie cu nailon în locul perilor naturali și înlocuiește-ți periuța de dinți la fiecare 3 luni sau după o boală precum o răceală sau o gripă.
Folosiți produse cu fluor
Utilizarea unei ape de gură, a unei paste de dinți și a aței dentare care conține fluor ajută la întărirea smalțului dentar, făcându-l mai rezistent la placă și zahăr, reducând riscul cariilor dentare.
Perie limba
Bacteriile se acumulează în micile crăpături ale limbii, deoarece nu este o suprafață netedă. Bacteriile rămân acolo până când limba este răzuită. Prin urmare, periatul limbii este esențial pentru menținerea dinților sănătoși, precum și pentru oprirea respirației urât mirositoare.
Ața dentara zilnic
Ața dentara zilnica ajuta la îndepărtarea bacteriilor si a plăcii care se acumulează intre dinți. Dacă observați sânge sau umflături de la folosirea aței dentare, vizitați-vă medicul dentist. Pentru a folosi ața dentara corect, înfășurați capetele atei in jurul degetelor arătătoare ale fiecărei mâini si treceți ața intre si in jurul fiecărui dinte.
Limitați alimentele cu zahăr
Alimentele zaharoase duc la carii dentare. Fii conștient de ceea ce mănânci citind informațiile nutriționale și etichetele, făcând alegeri înțelepte și alegând opțiuni cu conținut scăzut de zahăr. Rețineți că alimentele cu amidon precum pastele și pâinea se descompun în zahăr la contactul cu saliva.
Consuma vitamine esențiale
Vitaminele A, C, D și K și mineralele calciu, magneziu și fosfor susțin mușchii, părul, oasele și sistemul imunitar sănătoși și sunt, de asemenea, excelente pentru menținerea dinților și gingiilor în formă maximă. Consumul de nutrienți corespunzători va ajuta să reziste la infecții și să reducă probabilitatea apariției cariilor și a bolilor gingiilor.
Folosește-ți dinții doar pentru a mesteca alimente
Nu folosiți dinții pentru a sparge nuci, a vă mușca unghiile, a deschide pachetele sau a îndepărta capacele de sticle. În caz contrar, riști să rupi și să erodezi dinții din cauza presiunii expuse.
Vizitați medicul dentist la fiecare 6 luni
Este recomandat să vizitați medicul dentist de cel puțin 2 ori pe an pentru o curățare și mai des dacă aveți probleme cu gingiile sau carii extinse. Dacă suferiți de dureri de dinți sau sângerări ale gingiilor, faceți o programare cât mai curând posibil, medicul dentist (vezi si prețul unui aparat dentar) vă poate ajuta la gestionarea și tratarea simptomelor și cauzelor.
Te-ar putea interesa sa citesti si care sunt Cele mai Sanatoase Alimente!