Iti petreci cel mai mult timp cu colegii de serviciu. Ei stiu mai multe despre tine decat stie mama ta. Sunt colegii tai, asociatii, sefii si angajatii tai, clientii si partenerii de business cei care au un impact enorm asupra starii tale de spirit, a nivelului de stres si a bunastari emotionale.
Este foarte usor ca relatii de munca sa devina tensionate. Conflictele nerezolvate intr-un cadru profesionist pot provoca stres pentru tine si in cele din urma pentru cei dragi tie. De cate ori o zi proasta la serviciu nu s-a tradus in seri pierdute alaturi de familie pentru ca erai nervos? Deci este esential pentru o stare de bine sa ai relatii armonioase cu toti cei cu care lucrezi.
Am pregatit cinci sfaturi de baza care te ajuta sa previi conflictele la locul de munca si sa mentii o relatie buna de lucru cu colegii tai.
1) Relatiile de lucru nu incep in prima zi la locul de munca ci chiar de la interviul de angajare. La interviu te intalnesti cu primi colegi.
Tine minte ca acestia sunt oamenii cu care vei petreace cel mai mult timp. Fii prietenos – chiar daca ei pot fi doar fetele trecatoare deocamdata, te vor observa si isi vor aminti. Aceasta prima interactiune conteaza mult mai mult decat ai crede.
2) In timpul job-ului si nu numai, comporta-te decent si respectuos fata de toata lumea – de la portar pana la managerul tau. Acest lucru nu este recomandat doar daca vrei sa avansezi in cariera la un moment dat, ci pentru ca acest comportament reprezinta temelia relatiilor bune de lucru.
Respectul atrage respect. Poarta-te frumos cu colegii tai si acestia se vor purta la fel cu tine.
3) Evita „bisericutele”. Nu sta exclusiv cu oameni din propriul departament, de varsta ta sau clasa sociala, sau care impartasesc interesele tale. E normal sa petreci mai mult timp cu ei … dar nu tot timpul.
Diversificarea poate fi o provocare. Cu toate acestea, daca vei evita bisericutele, risti excluderea si ofensarea colegilor apropiati. Regula de Aur este sa fii deschis catre toata lumea. Poti descoperi ca cei cu care ai presupus ca nu ai nimic in comun sunt persoane foarte agreabile si pe care merita sa le cunosti. Evitand gruparile nu vei avea nimic de pierdut din punct de vedere profesional. Fiind insa sociabil si amabil cu toata lumea, poti sa iti faci prieteni la locul de munca.
4) In cazul in care esti martor la un conflict intre colegi, nu lua partea nimanui. Daca disputa are loc din cauze profesionale si ti se cere parerea de specialist, fii onest. Altfel, nu conteaza ca unul unul din cei implicate este amicul tau. Nu trebuie sa te implicit si sa ii iei partea doar pentru ca sunteti mai apropiati.
5) Daca toate punctele de mai sus dau gres si ajungi totusi la un conflict ( si este foarte posibil sa se ma intample si asta din cand in cand) nu il ignora. Este tentant sa il ignori si sa te prefaci ca nu exista insa risti ca totul sa se transforme intr-o situatie conflictuala si mai grava.
Pot sa apara confruntari agresive, manipulari, razbunare si aceste comportamente vor influenta negativ cariera si linistea ta. Cheia pentru rezolvarea conflictelor de munca este o abordare clara, simpla si sincera. Invata din acest curs online cum sa gestionezi conflictele!
Sfaturile de mai sus sunt un bun inceput pentru rezolvarea conflictelor la locul de munca inainte ca acestea sa inceapa.
Aminteste-ti ca o relatie buna de lucru iti permite sa faci treaba fara oprelisti si sa iti mentii sanatatea emotionala, ceea ce reduce nivelul de stres. Un nivel mai scazut de stres la locul de munca se traduce si in relatii mai bune cu familia si prietenii.
Nu exista nici o indoiala despre asta – mentinerea unei relatii bune la locul de munca iti permite sa dai tot ce e mai bun in relatiile cu cei din jur.
Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru alte sfaturi utile in cariera [mc4wp_form id=”3273″]