economisire

Cum sa faci economii in fiecare luna. 3 metode de economisire

Educatie Financiara

Prin economisire iti poti atinge orice obiectiv financiar. Fie ca vrei sa iti cumperi o casa, sa iti schimbi masina sau sa iti asiguri o pensie, poti face toate lucrurile astea daca te obisnuiesti sa pui bani deoparte. Cu alte cuvinte, sa faci lunar economii.

Daca esti ca majoritatea oamenilor, nu reusesti sa economisesti prea mult, sau chiar deloc. Rata de economisire in Romania este  de  9% fata de 12% in zona Euro. Asta inseamna ca doar 9% din venituri sunt directionate catre economii. Tu cat economisesti? Iti poti stabili pentru inceput un obiectiv usor de atins. 10% din venituri pot fi economisite de oricine fara a se dezechilibra din punct de vedere financiar.

Cu putina chibzuinta si efort, economisirea nu numai ca este posibila, ci devine usoara.

Aplica cei 3 pasi pentru a face economii:

1. Transforma economisirea intr-o prioritate

Este mult mai probabil sa iti atingi obiectivele daca transformi procesul de a economisi intr-o prioritate. Mai intai fa o lista cu motivele pentru care ai nevoie de bani. Viseaza si noteaza –casa cu gradina, masina sport, vacanta in jurul lumii, pensionare, etc . Apoi fa si o estimare a costurilor pentru fiecare obiectiv.



Acum e timpul sa facem planul de economisire:
•    Stabileste perioada de timp in care vrei sa strangi suma de bani de care ai nevoie
•    Fa un program in care sa pui bani deoparte. Imparte suma la numarul de luni/ saptamani pana in momentul in care sa strangi banii respectivi. De exemplu, daca vrei sa iti iei o masina  de 10.000 euro peste 2 ani, atunci ar trebui sa economisesti 416 euro / luna ( 10.000 impartit la 24 luni = 416 ) sau 96 euro / saptamana.
•    Apoi fii perseverent prin a face economiile respective. Pune banii deoparte cu acceasi constiinciozitate cu care iti platesti chiria sau rata la casa.

2.  Fa rost de bani pentru a economisi

Desi poate sa para dificil sa faci rost de bani pentru economii, vei fi surprins cati bani se irosesc zilnic. Iata cateva modalitati de a descoperii bani in plus.
•    Tine un jurnal de cumparaturi. Vei fi uimit cate lucruri de care nu ai cu adevarat nevoie ai cumparat.
•    Fa toate cumparaturile cu cash . Daca nu folosesti cardul de credit/ debit eviti sa faci cumparaturi impulsive. In plus poti stabili inainte sa mergi la cumparaturi cat vrei sa cheltuiesti. In felul asta nu ai cum sa cumperi mai mult decat iti permite portofelul. Citeste Cum sa faci economii la supermarket!
•    Redu valoarea facturilor. Poti cere un abonament mai mic la telefonie, poti face economii la factura de curent sau sa iti refinanta creditele pentru a plati dobanzi mai mici.
•    Prioritizeaza cheltuielile neesentiale. Fa o lista cu lucrurile care iti plac si care costa bani. Pastreaza-le doar pe cele din partea de sus a listei. Pe restul pe poti elimina pentru a mai economisi ceva.
•    Mananca mai mult acasa. Poti sa iti iei pachet la serviciu si astfel economisesti banii pe mesele de la restaurant. In weekend iti poti invita prietenii acasa in loc sa mergeti intr-un pub.



3. Plateste-te pe tine mai intai

Probabil obisnuiesti mai intai sa platesti chiria, factura la telefon si orice altceva. Renunta la asta si incepe prin a pune mai intai bani deoparte pentru visul si bunastarea ta. Doar asa vei putea sa faci lunar economiile de care ai nevoie. Banii care iti raman, ii imparti apoi cu ceilalti. Nu iti face griji. Iti vor ajunge banii pentru toate lucrurile esentiale.
Poti incerca diverse metode de economisire. Daca nu esti foarte ordonat si constiincios in a economisi, sunt banci care iti pot lua automat banii  de pe cardul de salariu  pentru a-i muta in contul de economii.

Gandeste Pozitiv, actioneaza cu entuziasm! 🙂

Daniela Irimia, trainer si coach

7 thoughts on “Cum sa faci economii in fiecare luna. 3 metode de economisire

  1. Pur teoretic.in practica f greu intr o tara unde 1 lei azi nu se compara cu altul maine.preturile sunt instabile ce sa vb de economisire cand circa 35% din angajați sunt cu 13 milioane salariu.puneti voi deoparte din banii ăștia si mai si trăiți. Nu ne dati exemple la salarii mari.muncim ptr patroni ca sa faca vacanțe în caraibe india etc.

    1. De aceea veti munci pentru patronii care merg in vacante in caraibe, pentru ca plecati tot timpul din start cu „nu, nu se poate”. Iar daca ai 13 milioane salariu( care nu sunt milioane, apropos), este doar vina…ghici a cui?!
      Este bine insa ca incepi sa citesti site-uri de specialitate.

      Succes.

  2. Bună,foarte interesantă ideea de a te platii pe tine însuți.eu am mai citit acest articol si l-am incercat.Din orce puțin se poate pune câe ceva.”acolo cât de puțin.”Eu am casă începută și trebuie să mă mut cât de curând.Nici nu știți cât de mult ma ajutat faptul că am pus cât de puțin deoparte.Mi-am fixat o sumă care să pot să o pun.una mică.(50 de lei), după care am crescut treptat.fac treaba asta de 2 ani de zile.dacă ovtin tot așa,in toamnă mă mut în casa mea.și am 2 copii si 4 banci.Dacă am văzut că mia reușit,acum am început sa fac și ptr. Copii.Bravooo!super tare. Tine-o tot așa.

Comments are closed.