Continuare la articolul 6 surse de fericire care te vor surprinde !
Primele 3 surse de fericire, la care probabil nu te-ai mai gandit sunt:
6. Nu te mai analiza atat mult!
5. Redu nivelul asteptarilor pentru a-ti permite sa fii fericit!
4. Scapa de telefon (sau macar, inchide-l)!
3. Renunta la obiective!
“Dar toata lumea stie ca obiectivele reprezinta calea catre fericire si implinire!”
Ok, recunoastem asta, obiectivele sunt folositoare, dar doar ca parte integranta a bagajului nostru de “instrumente”, nu ca un mod dogmatic de abordare a lumii.
Problema cu obiectivele este simpla: impun preconceptiei noastre ce anume ar trebui sa se intample in situatii pe care nu le putem controla.
Obiectivele sunt o modalitate grozava de a ne orienta, de a ne furniza o directie, dar sunt un mod groaznic de a trata scenarii si situatii individuale.
Daca ai un obiectiv care este foarte important pentru tine, nu o sa il poti uita pur si simplu. Permite-ti sa raspunzi si sa reactionezi situatiei in care te afli la momentul asta, si astfel vei experimenta o mult mai usoara divergenta si frustrare si mai multa fericire.
2. Renunta la lucrurile tale! Fericirea nu sta in ele
Lucrurile materiale sunt alt factor care ne distrage de la ceea ce e cu adevarat important pentru noi. Tot ceea ce detii presupune efort si investirea unor resurse: achizitionarea, stocarea (in casa), intretinerea (timp, energie, bani), si un inventar mental imprecis.
Resursele pe care le aloci pentru gastionarea lucrurile pe care le ai nu pot fi utilizate in alt scop. In afaceri acest lucru se numeste cost de oportunitate. Acesta este mai degraba un lucru usor de pierdut din vedere, deoarece majoritatea dintre noi ia in considerare doar costul monetar al achizitionarii unui bun, nu si costul mult mai mare al detinerii acelui bun.
Deci, cat de multe lucruri ar trebui sa ai? Mentalitatea minimalista face o treaba excelenta in acest sens: “doar atat cat este necesar”, NU, “pe cat de mult se poate”.
1. Seteaza-ti o limita de venit!
O modalitate de a atinge fericirea mai usor este sa iti stabilesti o limita maxima pentru cati bani iti permiti sa faci – nu sa cheltuiesti.
Asta poate parea nebunesc la inceput, dar ne stabilim limite si asupra altor lucruri „bune” in interesul nostru, chiar daca nu realizam asta in mod constient: cand vine vorba de mancare, timpul petrecut pentru socializare, perechi de pantofi (ok, nu toata lumea isi stabileste o limita pentru asta)- asa ca de ce sa nu facem asta si cand vine vorba de bani?
Unde ar trebui sa iti stabilesti acest lucru? Ca mentalitate, suntem profund inradacinati intr-un mod de viata de tipul „cat mai mult posibil”, in loc de „doar cat este necesar” (ceea ce nu inseamna sa traiesti de pe o zi pe alta sau de la o luna la alta).
Poti lua in considerare venitul mediu care sa acopere toate cheltuielile curente + 30% ( cate 10% pentru economii, investitii si calatorii) .
Stabilirea unei limite a venitului in stilul tau de viata te oblige sa examinezi imediat ceea ce consideri cu adevarat valoros sa ai si sa faci.
Este ciudat, dar adevarat, daca nu te regasesti momentan traind conform lucrurilor pe care le pretuiesti, este foarte putin probabil ca banii sa schimbe asta. Este ca si cum ai spune “o sa incep sa mananc sanatos si sa fac miscare cand voi fi slab”.
Daca esti multumit si impacat cu veniturile pe care le ai, poti sa incepi sa faci lucruri care te fac cu adevarat fericit: sa petreci mai mult timp cu familia si prietenii, sa practici diverse hobby-uri, sa fii creativ, sa te joci, etc.
Si alt beneficiu, extreme de puternic, al realizarii lucrurilor discutate mai sus, este ca abia atunci poti cu adevarat sa te eliberezi de grijile tale financiare.
Daca nu poti defini ce inseamna”prea mult”, probabil nici nu stii cat inseamna “suficient”. Si cea mai rapida cale sa faci asta, este sa incerci sa descoperi ce inseamna aceste concepte pentru tine personal si sa incerci sa le aplici! Nu exista o reteta standard!