Cea mai buna perioada pentru invatarea unei limbi este copilaria, creierul uman fiind mult mai pregatit pentru astfel de procese la o varsta frageda. Totusi, chiar daca ai ratat acel moment si decizi ca vrei sa inveti o limba straina mai tarziu in viata, lucrurile nu trebuie sa fie foarte complicate. Dar da, va fi nevoie sa depui putin mai mult efort.
In cele ce urmeaza iti vom oferi cateva sfaturi si trucuri pentru a recupera eficient timpul pierdut in copilarie. Apropo de timp pierdut, daca vrei ca cei mici sa beneficieze de sansa pe care tu nu ai avut-o, inscrie-i la scoala de limba engleza. Puteti chiar invata in paralel si astfel sa va ajutati unul pe altul cu sugestiile de mai jos.
Fa pasi mici dar constanti
Stii ce se intampla cu un muschi pe care nu-l lucrezi pentru perioade lungi de timp? Exact, se atrofiaza! Cam asa stau lucrurile si cu invatarea unei limbi. Daca nu exersezi in fiecare zi si de fiecare data cand ai ocazia, cunostintele pe care le-ai acumulat deja vor disparea incet-incet. Incearca sa fii in contact permanent cu limba straina pe care o inveti.
Pentru a putea realiza sugestia de mai sus vei avea nevoie sa-ti stabilesti obiective. Propune-ti ca macar cinci minute pe zi sa studiezi limba respectiva. In timp, acest numar va creste si asfel vei instaura un nou obicei. Evident, recompenseaza-te de fiecare data cand iti realizezi obiectivele.
Daca vara este momentul cand simti ca esti mai relaxat – poti opta pentru un modul intensiv de limba engleza sau limba germana cu o durata de 2-3 saptamani care cu siguranta ca vor revigora cunostintele tale. Vara atat cursantii cat si profesorii sunt mai destinsi si atmosfera este una relaxanta.
Invata in mod inteligent
Procesul invatarii unei limbi la maturitate este radical diferit fata de copilarie, deoarece creierele noastre nu mai absorb in acelasi fel informatia. Astfel, invatarea necesita o abordare structurata. Poti folosi anumite trucuri pentru a te asigura ca inveti mai repede.
De exemplu, concentreaza-te pe cuvinte care au forme asemanatoare si sensuri apropiate cu alte cuvinte din limba ta. Prin asociere iti va fi mult mai usor sa ti le amintesti. Ai grija totusi sa nu cazi prada fenomenului de false friends.
Incepe cu cele mai des folosite cuvinte. Baza unui vocabular trebuie sa fie solida, deci te poti concentra, cel putin la inceput, pe cele mai uzitate cuvinte. Repetandu-le in fiecare zi in contexte diferite le vei integra rapid in vocabular.
Nu in ultimul rand, foloseste scrisul in favoarea ta. Este un fapt dovedit ca atunci cand scrii de mana retii mult mai mult din ceea de inveti. N-ar strica sa ai un mic carnetel in care sa-ti notezi cuvintele sau expresiile cu care te intalnesti.
Alege resursele potrivite
Asa cum spuneam si mai sus, invatarea trebuie sa fie un proces structurat si abordarea trebuie sa se modifice in functie de nivelul la care te afli. Daca esti incepator, nu vei cauta casete audio pentru avansati si viceversa. Poti sa recurgi la anumite metode de evaluare pentru a-ti identifica nivelul si apoi sa cauti resursele relevante pentru tine. Poate ca-ti imaginezi ca te vor ajuta exercitiile mai complexe, dar s-ar putea sa te simti doar frustrat si neproductiv.
Citeste si Cum sa inveti eficient limba engleza daca esti incepator
Nu-ti fie frica sa vorbesti
Cea mai coumna teama, evident nefondata, a oamenilor care invata o limba straina, este sa se faca de ras. Acestia nu vor sa incerce sa vorbeasca de teama ca vor fi judecati aspru pentru necunoasterea lor. Dar cine te va judeca pentru ca incerci sa inveti?
Daca ai totusi emotii in acest sens, poti apela la ajutorul unui prieten sau al familiei pentru conversatii, la inceput. Asigura-te ca au un nivel mai bun decat al tau. Cea mai buna idee este gasirea unui partener de discutii al carui nivel sa fie nativ.
Invatarea unei limbi straine este o calatorie in sine, astfel merita sa te bucuri de fiecare pas.