Cine nu a simtit stres in viata lui? Cine nu a simtit ca isi pierde capitatea fizica, intelectuala si emotionala dupa perioade indelungate de solicitare intensa. Cine nu a avut migrene, insomnii si dureri musculare dupa mult prea multe ore de munca?
Cred ca fiecare dintre noi a trecut prin episoade de stres si stie ca nu este deloc placut sa simti ca nu ai control asupra lucrurilor cu care te confrunti. Si mai rau, ca pierzi controlul si asupra propriului corp.
Din pacate stresul afecteaza grav din ce in ce mai multi oameni, iar noi nu actionam suficient de ferm pentru a contracara suprasolicitarea produsa de mediul in care traim.
Am mai scris despre tehnici eficiente de eliminare a stresului din organism si iti recomand sa citesti si acest articol.
Pe scurt, cele mai bune metode de relaxare sunt:
- Activitate fizica, practicarea unui sport sau pur si simplu alergarea. Daca ai nevoie, poti apela la un centru de recuperare Bucuresti.
- Masajul ascultand muzica de relaxare
- Meditatia, yoga, sa fii mindful (prezent, atent) mai multe ore pe zi
- Sa petreci cat mai putin timp in fata ecranelor si pe retelele de socializare
- Sa dormi suficient si sa iti iei cat mai multe mini-vacante.
Acum vreau sa iti explic putin cum sa iti dezvolti rezilienta la stres. Pentru ca nu putem elimina toate sursele de stres din viata noastra, cea mai buna solutie este sa ne dezvoltam un stil de viata echilibrat si o setare mentala care sa ne permita reincadrarea evenimentelor mai putin pozitive de care avem parte.
4 pasi pentru cresterea rezilietei la stres:
1. Dezvoltarea unor abilitati si comportamente de management al stresului. Mai exact dezvoltarea abilitatilor de comunicare si asertivitatea, sa iti organizezi mai bine timpul si sa rezolvi empatic conflictele ce pot sa apara atat la locul de munca cat si in viata privata.
2. Stabilirea și menținerea unui suport social adecvat reprezinta un mare atu in face fata cu brio la mai toate evenimentele stresante. Sa ai o relatie de cuplu care sa te sustina, sa ai bune relatii cu parintii tai, sa ai prieteni cu care sa petreci timp de calitate, sunt metode minunate de a trai frumos si echilibrat. Suntem fiinte sociale si este normal sa traim in comunitati unite!
3. Dezvoltarea unui stil de viață sănătos presupune sa avem o dieta echilibrata, sa facem sport si sa dormim suficient. Din pacate in ziua de azi prea multi oameni ignora cele mai banale rutine: 8 ore de somn, 2 litri de apa pe zi, 3 mese sarace in sare, zahar si grasimi si 30 de minute de miscare fizica zilnic. In cazul in care ai dificultati in a mentine un stil de viata sanatos, consulta orice clinica privata de neurologie in Bucuresti sau un centru de medicina generala.
4. Dezvoltarea încrederii în propria persoană și acceptarea necondiționată. Sa fii in bune relatii cu propria persoana este deasemenea extrem de important. Acesta insa este un proces ce pentru unii se dovedeste a fi complicat si greoi, insa eminamente necesar pentru a trai in armonie cu tine si cu ceilalti. Citeste aici cum sa ai mai multa incredere in tine.
Eu sunt trainer pentru dezvoltare personala si profesionala si lucrand cu mii de oameni anual, am descoperit ca disciplina si aplicarea celor patru princii prezentate mai sus, ii ajuta cu adevarat sa faca pasul de la stres la starea de bine.
Tine de tine sa nu mai iei doar partea negativa a stresului!
Daniela Irimia, trainer pentru dezvoltare personala