cum sa nu mai intarzii la intalniri

Cum sa nu mai intarzii la intalniri

Relatii

cum sa nu mai intarzii la intalniri

Toata lumea intarzie la un moment dat, fie dintr-un motiv sau altul. Insa pentru unii, a intarzia nu este un eveniment cauzat de intamplari care nu mai tin de controlul lor.

Unii oameni se definesc prin acest obicei, paradoxal, intr-o lume in care timpul este foarte pretios. Relatiile tale sunt influentate de lipsa de punctualitate. Poti pierde un job sau chiar prieteni.

Ce poti face ca sa nu mai intarzii la intalniri, fie ca sunt intalniri de afaceri, cu clientii sau familia.

1. Accepta ca nepunctualitatea  este acceptata foarte rar. In unele culturi, a intarzia este un soi de norma, insa daca traiti intr-o lume unde timpul este valorat, atunci va trebui sa va conformati regulilor existente.

2. Seteaza-ti cu precizie elementele care te fac sa fii o  persoana care intarzie. S-au gasit  diverse motive pentru care o persoana intarzie in mod constant. Afla de aici de ce esti o persoana care intarzie.

3. Scapa de teama. Daca motivul pentru intarzii este teama de costuri, performanta sau alte motive, atunci planificandu-ti totul inainte poate fi un mod de a-ti intrece frica si de a ajunge intr-un anumit loc la timp. Planurile te ajuta sa iti depasesti obstacolele, sa gasesti solutii.

Alte moduri prin care poti sa indepartezi  teama:

  • Daca trebuie sa fiti a doua zi prezent la un eveniment, pregateste tot ce ai  nevoie cu o seara inainte.
  • Daca urmeaza sa ai o discuta cu cineva care te face sa te simtiti inconfortabil si  intarzii pentru a evita situatia, cel mai bine e sa o infruntati. Fii diplomatic si exprima-ti nemultumirea.
  • Daca banii sunt motivul pentru care intarziati, spune-Ie prietenilor tai ca in momentul actual nu va puteti permite aceleasi iesiri sau petreceri.

 

4. Nu  folosi intarzierea ca o forma de manipulare. Daca acesta este motivul tau, atunci  opreste-te inainte de a ramana cu doar cativa prieteni si colegi. Toata lumea vede acest lucru ca pe un mod personal de a atrage atentia.
Timpul fiecaruia este important, nu numai al tau. Poate nu pare atat de important daca ai o pozitie de conducere, insa actiunile tale devin o forma de abuz asupra necesitatilor celorlalti, asa ca punete in locul lor si invata sa analizezi situatia din aceasta persectiva.

5. Respectul de sine.  Daca simti nevoia de a folosi pretextul intarzierii doar pentru a testa iubirea celorlalti, inseamna ca ceva lipseste – dragostea de sine. Aminteste-ti  constant ca nu e nevoie ca cei din jurul tau sa iti arate afectiune, asteptandu-te  la nesfarsit. In cele din urma acest lucru devine iritant pentru ceilalti.
Trateaza punctualitatea ca o forma de respect pentru sine, ca pe o integrare intr-un grup.

Curs online Managementul Timpului

6. Relaxeaza-te.  Daca a intarzia este ideea ta de a te arata important, faptul ca esti  mereu ocupat, atunci probabil tocmai acest stres te va acapara total. Persoana care simte nevoia sa initieze un statement plangandu-se mereu de programul incarcat, transforma ceea ce ar fi trebuit sa fie o activitate calma intr-una haotica.

Concentreaza-te cat mai mult pe ideea de calm, activitatea constanta de a intarzia se va diminua considerabil. Reaminteste-ti ca totul va fi gata la timp, fii calm si vei observa ca ritmul de lucru va fi mai eficient.

7. Fiti optimist insa nu exagerat. Pastreaza-ti optimismul intact dar tempereaza-l  cu planuri solide care includ si evenimente neprevazute care s-ar putea sa te abata de la drumul deja fixat.
Acest lucru nu inseamna ca ar trebui sa iti imaginezi un scenariu catastrofal de fiecare data, ci numai ca un pic de realitate nu strica niciodata.

8. Organizeaza-ti  viata. Daca esti genul de persoana care nu poate sa spuna “ nu” sau care isi aglomereaza ziua cu prea multe task-uri de rezolvat, atunci poate cauza intarzierii  este tocmai acest tip de comportament.

Din pacate, bunele intentii nu sunt o scuza pentru intarziere. Este mult mai usor sa iti rearanjezi  agenda zilnica in asa fel incat sa ai timp liber intre intalniri. Citeste mai multe despre managementul timpului.

  • Agenda  este arhi-plina? Incepe prin a seta intalniri in alte zile disponibile si in viitor stabileste mai putine intalniri, astfel clientii si cei dragi  vor avea mai mult timp sa petreaca cu tine.
  • Deleaga pe altii sa faca o parte din task-urile inscrise in agenda, desigur ceea ce nu necesita prezenta sau interventia ta  absoluta.
  • Seteaza timp liber intre intalniri si sarcini. Nu te supraaglomera, nu incerca sa joci rolul de super-om.

9. Fii  constient de valoarea timpului.  Respectand valoarea timpului, vei invata sa limitezi activitatile care iti “mananca” din timp. Timpul tau  este valoros si trebuie sa-l  administrezi cu precizie.

  • Cu cat aveti mai mult iti respecti timpul, cu atat vei aprecia mai mult timpul altora.
  • A intelege importanta timpului inseamna a te focusa direct pe el. Oamenii care intarzie sunt deseori inconstienti de valoarea conceptului in sine.
  • Fereste-te  de ceea ce te face sa pierzi  timpul. Tehnologia este pe buna dreptate una din piedicile timpului administrat eficient.
  • In loc sa stai pe Facebook sau sa joci un joc online, mai bine fa ceva productiv. Aceste abateri te pot determina, inconstient sau constient, sa intarzii.

10. Foloseste monologul interior pozitiv pentru a te auto-convinge ca esti “o persoana punctuala”.  
Opreste-te prin a te defini drept o persoana “nepunctuala”.  Inlocuieste  eticheta aceasta cu una pozitiva. De exemplu spune:

  •  “Sunt intotdeauna punctual la intalniri”
  •  “ Sunt o persoana punctuala”
  • “ Respect timpul si fac tot ce pot pentru a ajunge la timp”
  • “Profit de timpul meu ajungand la timp”
  • “Sunt important tocmai pentru ca sunt punctual”
  • “Sunt un lider eficient deoarece sunt intotdeauna punctual”
  • “ Sunt punctual si calm. Totul este gata intotdeauna la timp atunci cand lucrez eu la el.”

 

11. Priveste ideea de a fi punctual ca o eticheta pozitiva. A fi la timp este o expresie a respectului fata de altii.

  • Sunt anumite situatii care necesita o punctualitate de negresit:
  • Interviul de job.
  • O intalnire de afaceri. Fii la timp sau chiar mai devreme pentru a  aranja materialele necesare.
  • Intalniri la restaurant.
  • Intalnire cu prietenii la un film sau teatru.
  • Programari pentru diverse activitati (doctor, dentist, coafor etc.).

Gandeste Pozitiv!

2 thoughts on “Cum sa nu mai intarzii la intalniri

  1. Bun articol, dar nu inteleg ce inseamna „timpul este valorat”, puteti sa-mi explicati si mie va rog, nu am mai intalnit aceasta expresie pana acum.
    Asa este in text:”insa daca traiti intr-o lume unde timpul este valorat”
    Multumesc.

Comments are closed.