Cum sa nu te mai ingrijorezi in mod obsesiv

Sanatate

gandeste pozitiv

Este in natura omului sa se ingrijoreze. Ne ingrijoram despre stabilitatea joburilor noastre, despre datoriile pe care le avem, in legatura cu cei apropiati noua, practic ne ingrijoram in legatura cu majoritatea aspectelor vietii noastre.

Aceasta anxietate afecteaza foarte multi oameni, si merge mana in mana cu depresia. Chiar si aceia dintre noi preocupati cu mentinerea sanatatii sunt obositi sa li se spuna sa se relaxeze si sa dea drumul problemelor. Chiar daca sfatul este unul bun in esenta, multi opun rezistenta, deoarece creierele noastre sunt setate sa se ingrijoreze.

Prioritatea numarul unu a corpului tau este sa te tina in viata, si a evoluat foarte bine sa faca acest lucru. Cateodata, grija este raspunsul corpului la pericol, un mecanism evolutionar menit sa te mentina in viata.

Cu toate acestea, poti sa inveti sa nu te mai ingrijorezi in mod obsesiv. Acestea sunt niste trucuri prin care sa nu te mai ingrijorezi inutil:

Fii constient de sentimentele tale. Primul pas catre diminuarea sentimentului de vina este sa-l recunosti. Un studiu in care oamenilor le-a fost cerut sa-si noteze sentimentele a demonstrat ca atunci cand recunosti sentimentul pe care il simti, creierul se calmeaza. Asta e pentru ca atunci cand esti constient de starea ta emotionala, atunci cand aceasta se desfasoara, iti suprimi instinctul natural “lupta sau fugi”.

Respira adanc. Atunci cand respiri adanc, pe nas, si expiri incet iti incetinesti sistemul nervos si reduci raspunsul la stres al organismului. Desi nu cea mai originala tehnica, este eficienta, pentru ca iti transmiti corpului tau mesajul ca esti relaxat, iar acesta se relaxeaza ca raspuns.

Nu analiza prea mult trecutul sau viitorul. Este important sa ramai bine ancorat in prezent, si sa nu-ti lasi mintea sa rataceasca in trecut sau in viitor. In acest moment esti OK, dar permiti gandurilor tale sa creeze singure un pericol. Concentreaza-te pe momentul present iar viitorul proiecteaza-l intr-un mod pozitiv.

Fii atent doar la lucrurile pe care le poti controla. Creierele noastre au nevoie de control, si se simt mai fericite si calme cand au controlul, chiar daca acest lucru este o iluzie. Sentimentul de control reduce anxietatea, grijile, si chiar durerea. Asa ca in loc sa-ti imaginezi ce se poate intampla mai rau, fii mai atent la lucrurile pe care le poti controla.

Ia o decizie, chiar daca nu prea vrei. Atunci cand iei o decizie cu privire la subiectul care te ingrijoreaza , nivelul de dopamina din organism creste, iar atentia creierului se focuseaza pe ceea ce e mai important. Ia o decizie – orice decizie – si vei simti ca tu controlezi situatia, ceea ce iti creste increderea in tine si starea de spirit, ajutandu-te sa actionezi pozitiv.

Suficient de bine este suficient de bine. Grijile sunt adesea create de asteptari nerealiste sau perfectioniste de la tine sau de la altii. Nu tinti sa fii cel mai bun parinte, doreste-ti sa fii unul bun. Copilul tau nu trebuie sa ia examenele cu 10, trebuie doar sa ia examenele. Nu trebuie sa fii slab ca un model, trebuie sa fii sanatoas.

Grijile sunt prezente in vietile noastre dintotdeauna, insa nu trebuie sa ne stresam mai tare ingrijorandu-ne cu privire la toata lucrurile din viata noastra. Lasa-ti creierul sa-si faca treaba ingrijorandu-se, iar tu incearca sa mai elimini din sursele de stress mai putin importante.

Iti recomand si cursuri online de dezvoltare personala pentru a-ti fi mai usor sa iti mentii atitudinea pozitiva si increderea in tine.