Cum sa obtii o cultura de rosii proaspete in propria gradina

Idei

Rosiile se numara printre cele mai preferate legume ale romanilor, tocmai datorita multiplelor modalitati de preparare. Acestea pot fi folosite cu succes in salate, in mancaruri sau pot fi chiar conservate in borcane, pentru iarna. Un alt beneficiu al tomatelor, pe care probabil inca nu l-ai aflat, este ca aceste legume se pot cultiva la fel de usor ca in cazul florilor. 

Nemultumiti de rosiile mai putin gustoase regasite in majoritatea supermarketurilor, din ce in ce mai multi romani aleg sa cultive legume chiar in propria gradina. Tot procesul de cultivare se poate desfasura simplu si rapid, fara sa fie nevoie de cunostinte de specialitate. Trebuie doar sa respecti cateva reguli de baza: modalitatea si conditiile de plantare, care este cea mai buna perioada pentru plantare etc. 

Vei descoperi in acest articol cateva sfaturi utile pentru a obtine o cultura de rosii proaspete chiar in gradina casei tale!



Pregateste cu atentie rasadurile de rosii

Rasadurile de rosii isi fac aparitia in piete la inceputul primaverii, dar asta nu inseamna ca acestea reprezinta cea mai buna alegere pentru a infiinta o cultura de rosii. Pentru a fi convins de calitatea fructului si de soiul tomatelor, recomandat este sa pregatesti rasadurile acasa. Iata de ce ai nevoie!

Seminte rosii

Semintele de rosii pot fi achizitionate din magazinele online de specialitate in care ai incredere si despre care ai aflat ca practica un raport calitate-pret excelent. Tot ce trebuie sa faci este sa identifici soiurile pe care vrei sa le plantezi, dar si cantitatea pe care vrei sa o comanzi. Principalul avantaj al magazinelor agricole online este reprezentat de gama variata pe care o pune la dispozitie. Unul dintre cele mai mari si mai renumite magazine online de acest tip este Cropmarket

Tavi alveolare

Tavile alveolare reprezinta una dintre cele mai adoptate modalitati de plantare a tomatelor, tocmai pentru ca ele pot fi pastrate in casa, la temperaturi optime, pana cand vremea devine potrivita pentru transplantarea rasadurilor. Atentie, insa, la tipul tavilor alveolare! Pentru rasadurile de rosii, alveolele trebuie sa dispuna de o adancime considerabila si de dimensiuni potrivite pentru cresterea radacinilor. 

Pamant benefic tomatelor

Solul este un factor important pentru dezvoltarea plantelor. Cel mai benefic soi de pamant este cel alcatuit din humus de scoarta si de turba aleasa special. 



Perioada optima pentru plantarea rasadurilor

Perioada optima pentru transplantarea rasadurilor de rosii in gradina este la doua luni dupa insamantare, dar trebuie sa ai in vedere ca temperatura solului nu trebuie sa fie mai mica de 12 grade Celsius pana la mutarea plantelor din alveole in gradina. 

Mijlocul lunii februarie este de cele mai multe ori perioada cea mai potrivita pentru insamantare, iar transplantarea poate fi realizata la mijlocul lunii aprilie. Datele pot varia, asa ca este indicat sa utilizezi un termometru pentru gradinarit. 

Rasadurile de tomate – transplantare

Dupa doua luni de la insamantare, daca temperatura de afara este potrivita, transplantarea plantelor in gradina poate fi realizata cu succes. Nu uita cateva aspecte importante:

Alege un loc unde razele soarelui patrund constant;

Respecta o distanta de 35-45 cm intre rasaduri;

Acorda atentie deosebita momentului cand scoti plantele din tavi, pentru ca pamantul sa nu cada din jurul radacinilor;

Infige tarusi sau araci langa fiecare planta pentru a favoriza dezvoltarea acesteia. 

Munca fizica poate reprezenta un impediment la inceput, dar rezultatele de care vei avea parte te vor face sa realizezi ca a meritat tot efortul depus. Nimic nu se compara cu gustul unei salate preparate cu rosii din gradina sau cu o mancare de legume proaspete! 

Citeste si 9 idei practice de la specialiști, pentru amenajarea grădinii