Cum sa pierzi in greutate in 3 pasi simpli

Sanatate

Kilogramele in plus pot fi un factor de risc pentru multe afectiuni, precum bolile cardiovasculare, depresia, infertilitatea si diabetul de tip 2. Mai mult decat atat, masa corporala in exces poate afecta stima de sine si poate duce la anxietate, ceea ce produce probleme in viata sociala, sentimentala si profesionala. Asadar, supraponderabilitatea nu este o problema exclusiv de ordin estetic, ci si de natura medicala si psiho-emotionala. Prin autocontrol si motivatie, greutatea in exces poate fi eliminata cu usurinta. Iata ce trebuie sa faci!



Renunta la obiceiurile alimentare nesanatoase

De ce ne ingrasam, de fapt? Castigul in greutate este favorizat de anumite comportamente alimentare prelungite. Cu alte cuvinte, nu ne ingrasam atunci cand mancam ocazional alimente bogate in calorii, ci atunci cand transformam aceasta actiune intr-un obicei. Asadar, castigul in greutate depinde de mai multi factori:

    • Consum de alimente bogate caloric – dulciurile, zaharul, alimentele grase, produsele intens procesate industrial, produsele fast-food, sucurile consumate frecvent si excesiv duc la depasirea necesarului zilnic de calorii. Prin urmare, acestea se depun.
    • Consum scazut de alimente bogate nutritiv (fructe, legume, cereale integrale, oleaginoase, carne slaba, lactate, uleiuri extravirgine);
    • Portii prea mari – acestea sunt corelate cu un nivel caloric mai ridicat, mai ales in conditiile in care alimentele sunt dense din punct de vedere caloric (prajeli, carne grasa, alimente dulci, fast-food). Stomacul se obisnuieste cu o cantitate mare de mancare, iar ulterior, o cantitate mai mica va fi insuficienta.
    • Mancatul prea rapid – creierul are nevoie de aproximativ 20 de minute pentru a procesa faptul ca foamea a fost stapanita si a produce semnalele saturatiei.
    • Mancatul prea des – „rontaielile” frecvente aduc, de asemenea, aport caloric semnificativ.
    • Mancatul tarziu – aduce o masa in plus si altereaza orarul de alimentatie, ceea ce duce la dezechilibre hormonale la nivelul creierului. Senzatiile de foame, de saturatie si de satietate sunt modulate la nivel cerebral de o serie de hormoni, precum dopamina si serotonina, care actioneaza ca stimulatori sau inhibatori ai actiunii de a manca.
    • Mancatul in timpul vizionarii unor filme sau unor emisiuni TV duce la pierderea controlului.

    Trebuie sa constientizezi toate aceste comportamente alimentare, dar si consecintele acestora si sa le tii sub control. In caz contrar, situatia se poate agrava in timp.

    Asadar, e important sa mananci mai lent, sa reduci portiile, sa reduci „rontaielile” si sa le inlocuiesti cu variante sanatoase (fructe), sa nu mai mananci dupa ora 19 si sa constientizezi fiecare inghititura in timpul mesei. Renunta la dulciuri si sucuri pentru o perioada sau consuma-le in cantitati semnificativ mai mici!



    Adopta o alimentatie echilibrata

    O alimentatie echilibrata este corelata cu controlul caloric si cu asigurarea necesarului zilnic de nutrienti. Asadar, alimentele „nesanatoase” trebuie inlocuite cu alimente bogate din punct de vedere nutritiv.

      • Cerealele integrale (fulgi, tarate, muesli) sunt bogate in vitamine B si fibre care incetinesc procesul de digestie, ceea ce prelungeste senzatia de satietate. De asemenea, fibrele din cereale absorb grasimile din tractul digestiv si le elimina, dar scad si nivelul de glucoza din organism.
      • Fructele si legumele proaspete sunt sarace in calorii si bogate in fibre si vitamine. 
      • Fructele oleaginoase neprajite (nuci, seminte, alune, avocado) sunt bogate in proteine si acizi grasi nesaturati. Proteinele prelungesc senzatia de satietate, asadar nu vei fi tentat sa mananci des. Acizii grasi nesaturati (de tip Omega) ajuta la scaderea colesterolului rau si a trigliceridelor.
      • Consuma lactate, mai ales iaurt si chefir. Acestea contin probiotice (bacterii bune) care ar putea promova scaderea in greutate, conform studiilor. 
      • Inlocuieste carnea grasa cu cea slaba (de pasare, fara piele) si cu pestele gras, bogat in acizi grasi nesaturati, mai ales Omega-3. 
      • Consuma apa, nu suc!
      • Unele pastile si suplimente pe baza de ingrediente naturale pot fi adjuvante in scaderea in greutate, prin continutul in principii active cu efecte asupra metabolismului, prin continut de fibre ridicat sau prin inhibarea foamei. Poti gasi astfel de pastile si suplimente de slabit pe sensiblu.com. Totusi, aceste suplimente trebuie administrate doar la recomandarea medicului și nu inlocuiesc o dieta echilibrata



      Fii mai activ

      Asigura-te ca faci in fiecare zi minim 30 de minute de miscare de tip aerobic, de intensitate moderata sau redusa (mers pe bicicleta, mers pe jos, jogging, dans, zumba, inot, sporturi de performanta, gradinarit etc.). Alege o activitate fizica pe care sa o poti face cu placere, iar astfel va fi mai usor sa scazi in greutate.

      In primele 10 minute de sport sunt epuizate rezervele de energie si de glucoza din organism. Abia la eforturi care depasesc 10 minute incep sa se arda tesuturile grase. Asadar, pentru rezultate eficiente este nevoie de activitati fizice mai prelungite.

      In concluzie, poti slabi cu usurinta prin modificarea stilului de viata, insa trebuie sa te incarci cu motivatie si rabdare.