Cum sa pui capat unei relatii

Relatii

Relatiile fac parte din viata noastra. Suntem fiinte sociale si avem nevoie de oameni cu care sa ne bucuram de viata, sa muncim si sa ne distram. Avem zeci de relatii, unele mai importante, alte mai putin semnificative pentru evolutia noastra.

Am scris recent despre faptul ca eu vad relatiile de cuplu ca pe un parteneriat strategic. Si cred ca majoritatea relatiilor in care suntem trebuie sa fie benefice pentru toti cei implicati, altfel se pot transforma in relatii toxice.

Daca in majoritatea relatiilor intram fara sa ne dam seama prea bine ce beneficii vom avea, ce putem oferi si ce dorim sa primim, iesirea dintr-o relatie cere ceva mai multa constientizare. Pentru ca, o relatie presupune ca s-a format deja o legatura intre oameni iar pentru ca legatura sa fie rupta in mod amiabil, se cere o analiza atenta si mai ales, o comunicare eficienta.

Cum sa pui capat unei relatii:

In primul rand raspunde-ti la intreabarea DE CE vrei sa rupi respectiva relatie. Ce ne nemultumeste, care sunt nevoile tale neimlinite si ce asteptari ai de fapt de la ceilalti. Chiar vrei sa inchei relatia sau vrei sa gasiti metode prin care sa o faceti sa functioneze? Daca relatiile de cuplu sau cele cu familia si copii sunt importante si de cele mai multe ori cautam solutii sa le facem mai armonioase, alte relatii precum cele de serviciu sau prietenii de conjunctura sunt mult mai usor de intrerupt.



Dupa ce ti-ai clarificat motivul pentru care vrei sa pui capat unei relatii, atunci ai doua variante posibile, pretabile in functie de tipul de relatie, de implicarea emotionala si de durata acesteia.

1. Poti sa raresti interactiunea cu persoana respectiva pana cand relatia se raceste si „moare” . Practic nu faci nimic activ, doar renunti pur si simplu la a interactiona cu persoana implicata. Asta este usor de aplicat cu fosti colegi de serviciu, cu prieteni vechi sau de conjunctura, sau cu vecini care doar iti consuma timp, fara nici o alta valoare in viata ta. Si bineinteles ca este fezabil in masura in care celalalt nu insista sa ramaneti un relatie.

2. Daca insa vorbim de relatii mai vechi, cu implicatii emotionale mari, atunci este nevoie de curaj si diplomatie din partea ta. Nu ramai intr-o relatie de dragul vremurilor trecute, ci pentru ca respetiva relatie te bucura, iti aduce valoare si ofera la randul ei valoare celorlalti. Cel mai bun si corect mod de a pune capat unei relatii care a fost buna candva, este sa vorbesti sincer si asertiv cu restul persoanelor implicate. Iti exprimi nevoile, apreciezi ce au adus bun in viata ta oamenii respectivi, le multumesti si le spui ca ai ajuns intr-un punct in care simti ca nu mai esti valoros pentru ei. Relatia, din punctul tau de vedere a devenit „goala” de continut, si poate ar fi mai bine ca fiecare ca isi vada de viata lui.

Bineinteles ca nu este usor sa pui capat in mod amiabil si placut unei relatii, insa se poate prin adoptarea unui comportament asertiv. Poti aplica aceasta tehnica cu unii colegi de serviciu, cu colaboratori sau fosti prieteni. Si in relatia de cuplu tehnica este acceasi insa cere o foarte buna gestionare a emotiilor si o constientizare clara a valorilor si nevoilor personale.

Alege intotdeaua sa porti discutia intr-un loc neutru, intr-un moment in care si tu si interlocutorul sunteti relaxati pentru a putea discuta cat mai obiectiv. Fiti atenti la nevoile voastre si ale interlocutorului, si alegeti ceea ce este mai bine pentru amandoi.

Te-ar putea ajuta cursul de Gestionarea Conflictelor sau cursul de Comunicare Asertiva pentru a gestiona mai bine relatiile in care te afli.

Aboneaza-te la newsletter si primesti GRATUIT, Ghidul de Comunicare Asertiva.

[mc4wp_form id=”3273″]