bugetul familiei

Cum sa tii un buget de venituri si cheltuieli

Educatie Financiara

Un buget este un plan pentru veniturile si cheltuielile viitoare, un plan pe care il poti folosi pentru a cheltui intelept si a face economii.  Desi multi au inceput sa isi tina un astfel de buget, majoritatea romanilor cheltuie in continuare mai mult decat castiga. Metoda  prin care iti poti tine cheltuielie in frau este acea de a sti exact pe ce dai banii pentru a putea vedea unde poti sa tai . Un buget lunar te poate ajuta sa iti platesti datoriile la timp, sa ai bani pentru situatii neprevazute si pentru a face economii pentru visele tale.

Majoritatea informatiilor de care ai nevoie sunt deja la indemana. Pentru a crea un buget urmeaza  pasii simpli de mai jos. Vei obtine o imagine clara asupra  finantelor personala pe parcursul unei luni.

1.    Calculeaza veniturile lunare
Pentru a stabili un buget lunar mai intai trebuie sa stii ce venituri ai. Foloseste fisa de mai jos pentru a calcula veniturile tale lunare. Trece in dreptul fiecarei surse de venit suma medie de bani pe care o obtii. Asigura-te ca incluzi toare sursele de venit: salarii, dobanzi, chirii, ect . Chiar si veniturile sotului/ sotiei.

2.    Estimeaza cheltuielile
Cel mai bun mod de a face acest lucru este de a urmari cat de mult cheltuiesti  timp de o luna. Fisa  de lucru de mai jos imparte cheltuielile in cheltuielile fixe si flexibile. Cheltuielile fixe sunt cele care, in general, nu se schimba de la luna la luna, cum ar fi plata chiriei si asigurarile. Cheltuielile flexibile sunt cele care se schimba de la luna la luna, cum ar fi produsele alimentare sau cheltuielile de divertisment. In cazul in care o parte din cheltuielile pentru una sau mai multe categorii se schimba în mod semnificativ in fiecare luna, fa a o medie de trei luni pentru a stabili ce sa treci in buget.

3.    Calculeaza diferenta
Odata ce ai calculat veniturile totale si cheltuielile lunar, fa diferenta dintre cele doua si afla cum stai. Un numar pozitiv indica faptul ca iti mentii cheltuielile sub venituri, ceea ce este un lucru bun. Daca insa obtii un numat negativ, evident cheltui mai mult decat castigi. Asta inseamna ca trebuie sa tai din  cheltuieli. Partea buna este ca acum stii pe ce dai banii si unde anume poti face economii.
Ia-ti 5-10 minute si calculeaza bugetul personal lunar prezentat mai jos.

Buget Lunar

Venituri lunare

Salarii
Dobanzi
Chirii
Drepturi de autor
Altele
VENIT TOTAL Lei

Cheltuieli fixe lunare

Chirie
Asigurari  casa/ masina/ de viata
Intretinere  apartament
Telefon/ internet/ TV
Altele
TOTAL Cheltuieli fixe Lei

Cheltuieli flexibile lunare

Mancare
Ingrijire personala
Haine
Distractie
Benzina / abonament RATB
etc
TOTAL Cheltuieli flexibile Lei
CHELTUIELI TOTALE Lei
Total Venituri Lei
Total Cheltuieli Lei
Total Economii/ investitii Lei

Felicitari ! Ai facut primul tau buget. Pasul urmator este sa faci in fiecare luna acest buget pentru a vedea evolutia si pentru a te obisnui sa faci si economii si a pastra bani pentru situatii imprevizibile. Daca iti dai seama ca nu te poti tine de buget, inseamna ca nu l-ai facut suficient de flexibil si realist. Poti revizui bugetul pana gasesti echilibrul financiar pentru tine si familia ta.

Gandeste pozitiv! Invata tot ce ai nevoie pentru stabilitatea ta financiara din aceste cursuri online de educatie financiara!

4 thoughts on “Cum sa tii un buget de venituri si cheltuieli

Comments are closed.