Cum și cu ce se curăță un frigider?

Idei

Frigiderul este unul dintre obiectele electrocasnice cele mai utilizate într-o bucătărie. Cele mai multe alimente ajung acolo la păstrare, iar curățarea acestuia trebuie să se facă regulat, în mod eficient și cu soluții speciale. Pentru că frigiderul este un mediu propice pentru dezvoltarea de mucegai și de diverse culturi bacteriene, este esențială spălarea lui cam o dată pe lună. 

Cum și cu ce se curăță un frigider în mod corespunzător, astfel încât să fie evitat orice risc pentru sănătate? Am alcătuit pentru tine un ghid cu informații utile în acest sens:

De ce ai nevoie pentru curățarea frigiderului

Primul pas înainte să te apuci să cureți și să igienizezi frigiderul este să scoți absolut toate alimentele depozitate la interior. Asigură-te că le-ai depus într-un spațiu răcoros, ca să nu se altereze. Cel mai eficient este să speli frigiderul înainte să mergi la cumpărături și să eviți să ai în el produse ce se strică ușor. 

După ce l-ai golit complet de alimente, scoate rafturile de sticlă și sertarele din plastic. Pune-le deoparte, căci de ele te vei ocupa separat. 

Pentru a curăța foarte bine frigiderul ai nevoie de: lavete moi, bureți, prosoape de hârtie, un detergent special și, eventual, un lighean în care să pui puțină apă caldă (în cazul în care vei avea de îndepărtat murdărie întărită). 

Folosește lavete și cârpe care nu lasă scame, iar pentru clătire și ștergere la final cel mai indicat este să utilizezi prosoape de hârtie. Ai grijă ca buretele pe care-l folosești să nu fie foarte dur, căci vei zgâria suprafețele. 

3 pași pentru curățarea frigiderului 

  1. Spală sertarele și rafturile pe care le-ai scos 

Înainte să te apuci efectiv de spălat frigiderul la interior, ocupă-te de părțile detașabile. Sertarele din plastic și rafturile de sticlă merg curățate chiar în chiuvetă, cu apă caldă și folosind un detergent special pentru frigider. Dacă necesită degresare sau înmuiere a murdăriei întărite poți utiliza și detergent de vase. Există și opțiunea cu amoniacul pe care-l dizolvi în apă și care curăță zonele întărite. 

De asemenea, dacă deții un frigider ComfortClean, trebuie să știi că rafturile sunt realizate din plastic de înaltă calitate, rezistent la zgârieturi, substanțe chimice și temperaturi extreme. Acestea pot fi spălate ușor și igienic și în mașina de spălat vase. Iar dacă preferi să le cureți manual, îți recomandăm să utilizezi o soluție de curățare a frigider ComfortClean special concepută pentru acest tip de materiale. 

  1. Curăță pereții interiori ai frigiderului

Cu ajutorul unei lavete sau a unui burete moale, curăță interiorul frigiderului. Insistă în colțuri și spațiile ceva mai mici, cum ar zonele de depozitare de pe ușă. Pereții frigiderului au nevoie de igienizare periodică pentru că ei pot intra în contact cu alimentele pe care le păstrezi acolo. 

  1. Usucă interiorul frigiderului și lasă-l să se aerisească 

După ce ai terminat de curățat interiorul folosește prosoape de hârtie pentru a lăsa zonele perfect uscate. Rafturile și cutiile de depozitare spălate și ele și uscate complet se vor monta la locurile lor. Nu te grăbi însă să-l bagi în priză și să-l repornești. Așteaptă încă 5-10 minute pentru aerisire completă. Abia apoi repune-l în funcțiune. 

Pentru a păstra în siguranță alimentele, frigiderul se curăță periodic, la aproximativ o lună, cu ajutorul unor lavete sau bureți moi, folosind, de preferat, soluții speciale de igienizare. Dacă optezi pentru detergenți de vase, ai grijă să clătești foarte bine și să elimini spuma în exces.