De ce ne stresăm la locul de muncă

Cariera

Problemele la locul de muncă sunt în topul factorilor de stres pentru majoritatea oamenilor. Exista multi factorilor stresori și fiecare situație poate fi abordată în mod separat pentru a fi eliminată sau măcar să devină mai ușor de gestionat. Daca identificam concret ce anume ne streseaza la job, putem lua masuri concrete pentru a reduce stresul pe care il resimtim. Daniela Irimia, autoarea cartii Elibereaza-te de Stres ne explica de ce ne stresam la job si cum putem reduce stresul resimtit.



De ce ne stresăm la locul de muncă

Stresul la locul de muncă apare, de foarte multe ori, din cauza unui volum prea mare de muncă sau responsabilitățile mult prea mari, care depășesc resursele tale (resurse de energie, de cunoștințe și abilitați, de timp…). Și inevitabil ajungem la lucrul peste program, ceea ce, pentru oamenii care au familie și copiii, devine extrem de neplăcut și frustrant. In aceasta situatia te poate ajuta sa inveti sa iti gestionezi mai bine timpul.

Managementul slab intr-o companie genereaza deasemenea stres. Nimic nu este mai frustrant pentru un angajat implicat, decât un manager slab pregătit, care nu știe să comunice și să împartă în mod eficient sarcinile de lucru.  Așteptările neclare legate de muncă sau faptul că nu au nimic de spus când vine vorba de a lua decizii în cadrul echipei, sunt surse de stres actuale și din păcate, răspândite în foarte multe companii.

Pentru mulți angajați, insecuritatea sau instabilitatea jobului reprezintă de asemenea o sursă de stres, mai ales în perioadele de recesiune economică, când se găsesc mult mai greu locuri de muncă și salarii bune (Vezi aici un calculator salarii ca sa afli ce taxe platesti). Oamenii mai în vârstă sunt cei mai expuși acestui stres, fiind în permanentă temători ca un angajat mai tânăr, mai energic și care cere un salariu mai mic, le va lua locul. O metodă excelentă pentru a contracara acest stres, este să devii foarte bun în ceea ce faci! Să fii atât de bun încât să fii foarte greu de înlocuit. În plus, dacă ești un profesionist adevărat îți vei găsi cu ușurință un alt job sau colaborări cu mai multe companii. Sau de ce nu, poate chiar vei alege calea antreprenorialului.

Lipsa oportunităților de avansare devine de asemenea un element de nemulțumire pentru angajații care vor și pot să ofere mai mult decât o fac în job-ul actual. Însă, cum am spus deja, dacă ești bun, îți va fi ușor să găsești în altă parte provocarea de care ai nevoie! Pentru a-ti creste sansele sa avansezi in cariera, alege sa faci niste cursuri de calificare.



Un alt factor de stres, și chiar unul foarte mare, apare din discriminarea sau hărțuirea la locul de muncă. Nu este nimic mai frustrant decât să vrei să îți faci treaba și să nu fii lăsat, să vrei să avansezi și să nu primești un post superior, doar pentru că ești femeie sau ești prea tânăr, de exemplu. Să nu mai zic de situații, din păcate deloc rare, în care colegii se hărțuiesc între ei, nu se respectă, își fac munca mai grea unul altuia, când lucrurile ar trebui să stea cu totul altfel.

Și mai există și activități profesionale în care munca are loc în condiții periculoase. De exemplu, printre cele mai stresante job-uri sunt cele din aviație și medicină, din cauza responsabilităților foarte mari pe care le au angajații. Dar stresați sunt și militarii, polițiștii, pompierii, cei care efectiv își riscă viața în fiecare zi. Și funcțiile de conducere în companii sunt foarte solicitante, iar acești oameni au nevoie de perioade mari de refacere pentru a trăi mai mult și mai bine. 

Ia în calcul faptul că locul de muncă ți-l alegi singur! Este deci 100% responsabilitatea ta să îl transformi într-o sursă de bucurie și de resurse, nu într-o sursă de stres. Dacă nu îți este bine în job-ul actual, vezi ce poți schimba pentru a merge cu bucurie, zi de zi, să faci o meserie care îți aduce satisfacții pe toate planurile.

Daniela Irimia, trainer si autor Elibereaza-te de stres