De ce nu sunt chemat la interviu?

Cariera

Pandemia a facut ca cererea de locuri de munca sa creasca. In aceste conditii cea mai mare problema cu care se confrunta multi candidati este aceea de a depune mult mai multe CV-uri decat in trecut si de a  fi mult mai puțin chemati la interviu.

Pentru a afla cu ce gresesti si a elimina din start unele elemente care te pot dezavantaja, vom prezenta mai jos care pot fi cauzele pentru care aplicarea ta nu iti aduce invitatia mult dorita.

Cauze pentru care nu esti chemat la interviu:

Daca iti doresti un loc de muncă, un job nou sau mai bun, vei avea nevoie de un CV online adecvat, complet și cat mai mai bine redactat. Acesta iti poate asigura mai multe sanse de a fi chemat la interviu si posibilitatea de a fi selectat pentru etapele urmatoare de angajare.

Iata care sunt principalele cauze pentru care invitatiile la un interviu de angajare intarzie sa apara:

1. Nu esti potrivit pentru jobul pentru care ai aplicat

Obtinerea unui job este adesea conditionata de o serie de cerinte minime, pe care anumiti anagajatori le specifica. Daca ne le intalnesti, nu ai cum sa te astepti sa fii chemat la interviu. Iar daca tintesti un pic mai sus decat experiența ta, angajatorii pot fi si mai pretentiosi in selectie.

2. CV-ul tau nu este actualizat

In cazul in care ai aplicat cu un CV fara date la zi, este foarte posibil ca angajatorul sa fi tratat situatia ca lipsa de interes. In plus, te-ai privat singur de o parte din experienta, care ar fi putut schimba decizia chemarii tale la interviu.

3. Esti supracalificat pentru postul disponibil

Atunci cand iti doresti un job pentru care esti supracalificat, ai grija ce iti doresti. Pentru ca angajatorii considera ca te poti plictisi sau iti poti modifica curand exigentele, ai in general mult mai putine sanse sa fii selectat pentru a trece mai departe.

4. Nu ai fost atent cand ai completat CV-ul

Verifica intotdeauna ce ai scris in CV inainte de a-l trimite. Mici erori de redactare, ortografie, datare a experientei, o poza nepotrivita, rubrici cu completari eronate etc. pot afecta in mod negativ perceptia despre interesul pentru job si capacitatea de a ocupa un anumit post.

5. Nu ai trimis CV-ul in formatul recomandat de angajator

Daca angajatorul ti-a cerut un format de CV, redactat intr-un anumit tip de document sau formular online, conformeaza-te. Orice aplicare ce nu respecta aceste detalii nu va putea fi citita sau acceptata.

6. Nu ai atasat si o scrisoare de motivatie, obligatorie

Daca un recrutor sau un anagajator a specificat ca vor fi acceptate doar candidaturile unde CV-ul este insotit de o astfel de scrisoare si tu nu ai trimis-o, nu te astepta sa fii sunat sau chemat la interviu.

7. Ai aplicat prea tarziu

In cazul in care aplicarea pentru un job cu mare cautare a fost deschisa de mult timp si nu a fost specificat un termen limita, este foarte posibil ca CV-ul tau sa fie mult mai greu de remarcat sau ca procesul de recrutare sa fi ajuns intr-o faza mai avansata, ceea ce face ca posibilitatea de a primi o sansa sa fie mai mica.

8. CV-ul tau nu este complet

Completeaza toate rubricile unui format de CV. Doar astfel vei avea mult mai multe sanse sa convingi in legatura cu calitatile si pregatirea ta. Vezi aici cum sa iti faci un CV

9. Jobul este intro-o alta localitate decat cea de resedinta

Multe firme evalueaza o candidatura si in functie de apropierea fata de locul de munca. Daca ai un domiciliu prea indepartat sau in alta localitate, este posibil ca, in ciuda experientei, sa nu primesti o invitatie la interviu.

10. Adresa de mail este gresita sau nepotrivita

Ai grija sa completezi un CV cu o adresa de mail personala si valida. Daca ai folosit pentru aplicare un mail de la un alt loc de munca, unul cu nume foarte bizar sau pe care il accesezi mai rar, poti rata multe sanse.

11. Profilurile tale de social media sunt pline de informatii care nu te avantajeaza

Din ce in ce mai multi angajatori consulta adresele de social media pentru a afla cate ceva despre candidati. Daca stii ca ai postat lucruri care ar putea fi in contradictie cu solicitarile sau principiile companiei la care aplici, stergele sau modifica-le.

3 Sfaturi pentru a-ți crește sansele de a fi chemat la interviu

1. Aplica la joburi care ti se potrivesc si la care stii ca ai si ceva sanse.

2. Scrie un CV adaptat ficăruia dintre locurile de munca la care vrei sa aplici.

3. Pentru a convinge mai bine, insoteste CV-ul cu o Scrisoare de motivatie adecvata.

Pentru mai multe sfaturi, sugestii si un coach vocational contacteaza Consiliere-in-cariera.ro!