De ce sa adopti comunicarea nonviolenta

Dezvoltare Personala

comunicare-nonviolenta

Comunicarea non-violenta reprezinta un model de comunicare dezvoltat in anii 1960 – 1970 de catre Marshall Rosenberg, un mod de comunicare ce duce catre daruirea din inima.

Comunicarea nonviolenta se bazeaza pe abilitati de comunicare si folosire a limbajului care ne intaresc capacitatea de a ramane umani chiar si in conditii extreme. Acest mod de comunicare ne ajuta sa schimbam modul in care ne exprimam si in care ii ascultam pe ceilalti. In loc sa avem reactii uzuale, automate, cuvintele noastre devin raspunsuri constiente, ferm ancorate in constientizarea a ceea ce percepem, simtim si dorim. Suntem incurajati sa ne exprimam cu sinceritate si claritate, si in acelasi timp sa le acordam celorlalti atentie plina de respect si empatie. Ajungem sa ne ascultam propriile nevoi profunde dar si pe cele ale celorlalti.

Pe masura ce comunicarea nonviolenta inlocuieste vechile noastre tipare de aparare, retragere sau atac in fata judecatilor sau criticilor, ajungem sa ne vedem atat pe noi cat si pe ceilalti intr-o lumina noua.

Cand ne concentram pe ce observam, simtim si avem nevoie, si nu pe diagnostice sau judecati, descoperim profunzimea propriei noastre compasiuni.  Punand accent pe ascultarea profunda, a propriei persoane si a celorlalti, cultivam respectul, atentia, empatia si generam o dorinta reciproca de a oferi din inima.

Curs online de comunicare asertiva si nonviolenta – 69 lei

Pasi pentru a comunica nonviolent:

1.Observam ce se intampla de fapt intr-o situatie: ce spun sau fac ceilalti fara a judeca sau evalua. Analizam doar faptele;

2.Exprimam cum ne simtim cand observam actiunea respectiva: suntem raniti, speriati, bucurosi, amuzati …

3.Identificam ce nevoi ale noastre sunt legate de sentimentele pe care le-am exprimat anterior.

4.Formulam o cerinta specifica– ce dorim de la celalalt, un lucru care sa ne imbogateasca viata sau sa o faca mai frumoasa.

O sa dau un exemplu pentru a fi mai usor de inteles. O situatie frecventa in relatiile de cuplu:

„Alex, cand vad muntele de vase nespalate din bucatarie, ma simt iritata pentru ca am nevoie de mai multa curatenie in casa. Le speli te rog in seara asta? ”

Sau ” Alex, am stabilit de comun acord ca spalatul vaselor este sarcina ta, ma simt dezamagita cand nu o faci, pentru ca am nevoie sa stiu ca pastram curatenia in casa. Vrei te rog sa gasim impreuna o modalitate prin care sa-ti fie mai usor sa speli vasele?”

Cum ar fi daca am putea comunica asa cat mai des ? Ce sanse sunt ca in acest mod sa avem rezultate mai bune in comunicare, relatii mai apropiate si cariere mai bune?

Informatii sunt preluate din cartea Comunicare Nonviolenta a lui Marshall Rosenberg. Iti recomand sa o citesti si sa incerci sa aplici sfaturile de acolo. Eu deja aplic in viata mea precum si in cursurile mele elemente ale comunicarii nonviolente.

Daniela Irimia
Gandeste-Pozitiv! Aboneaza-te la newsletter pentru alte articole interesante 

[mc4wp_form id=”3273″]