De ce salariul nu este un bun motivator pentru angajati

Cariera

Oamenii au tipare motivationale diferite, ceea ce il motiveaza pe un angajat, pe altul il poate demotiva serios. Daca pentru unii salariul poate fi un factor motivator, afla ca el este important doar pentru o perioada scurta de timp.

Intr-o epoca in care abundenta si prosperitatea financiara ne permite sa traim lejer, sa putem merge in cate o vacanta pe an si sa luam masa la restaurant, salariul este pur si simplu un drept al angajatului. Si cum concurenta pe piata muncii este acerba, angajatorii au crescut si ei salariile. Poti sa vezi aici un calculator salarii avansat, dupa codul fiscal din 2018.

Ce ii motiveaza pe angajati la locul de munca:

Instruire si dezvoltare personala

Prin instruire, angajatii inteleg ca sunt importanti pentru companie si ca au un loc de munca sigur. Faptul ca se investeste in ei, ca li se ofera cursuri si programe de training, ca au sansa sa isi dezvolte abilitati profesionale diverse, le confera o stare de bine si de incredere in sine.

Perspective de avansare in cariera

Instruirea este importanta insa insuficienta daca angajatorului nu ii ofera angajatului posibilitatea de a avansa in cariera, de a obtine o pozitie mai buna in cadrul companiei. Corelat cu avansarea intr-un post mai bun, este si cresterea salariului. In acest caz motivationala este cresterea profesionala, salariul doar vine cu cresterea fireasca. Daca insa se ofera responsabilitati mai mari fara cresterea salariului, efectul poate fi contrar- adica demotivant pentru angajat.

Recunoasterea meritelor

Increderea in sine poate fi dezvoltata

Oamenii trebuiesc pregatiti si platiti conform beneficiilor pe care le aduc companiei angajatoare. Asa este normal, insa un plus de motivatie vine atunci cand angajatii primesc apreciere si feedback din partea managerilor si al colegilor. Aici fiecare angajator are la dispozitie mai multe metode de a face asta. Fie prin oferirea laudelor in fata intregii echipe, fie printr-o cina festiva sau prin bonusuri diverse, de la carti la programe de wellbeing.  Important este ca oamenii sa primeasca apreciere si recunostinta pentru munca depusa, dincolo de salariul normal cuvenit.

Autonomie si responsabilitate

Oamenii sunt mai motivati si mai fericiti la locul de munca daca opiniile lor sunt ascultate, daca sunt incurajati sa ofere feedback si sa vina cu idei de dezvoltare a afacerii. Incurajandu-i sa ia initiativa, sa se implice in proiecte mai provocatoare si crescand responsabilitatea job-ului, veti castiga angajati mai motivati.

Mediu de lucru placut

Latura profesionala ocupa o buna parte din viața unei persoane. Fiecare petrece o treime din timpul unei zile la locul de munca, deci locul in sine trebuie sa fie placut si sigur. Conditiile de coexistenta la locul de muncă, cum ar fi organizarea, ventilatia, lumina, igiena, etc … sunt asteptari minime. Cu toate acestea, puteti face locul de munca un spatiu special in care angajatii sa vina cu placere si sa stea 8 ore zilnic, in confort. Birourile spatioase, bine luminate, decorate modern si cu sali de relaxare aduc un plus la nivelul de motivatia al angajatilor.

Salariul ar trebui sa fie corect raportat la plus-valoarea pe care o aduce fiecare angajat in companie. Acesta este un drept al fiecarui om care isi ofera timpul, cunostintele si abilitatile pentru ca o afacere sa prospere. Ca sa devina motivator, atunci venitul (nu slariul) ar trebui sa poata creste proportional cu valoarea angajatului. Se aplica aceasta metoda in domeniul vanzarilor, unde cei mai buni vanzatori au parte de venituri foarte bune, pentru ca ei chiar aduc profit companiei.

Respectarea zilelor de concediu si plata lor, oferirea zilelor libere legale, plata bonusurilor promise sunt lucruri absolut firesti pentru o companie care isi respecta angajatii. Acestea nu sunt un „beneficiu” care sa ii motiveze, si sunt drepturile angajatilor!

Daca ti-a placut articolul, aboneaza-te  la newsletter si da mai departe aceste informatii

[mc4wp_form id=”3273″]