Ce înseamnă să faci coaching și cum te ajută? Ce beneficii ai? Când apelezi la un coach și când la un consultant? Hai să dezbatem acest subiect alături de un coach.
Roxana Tudor ne explică în cuvinte simpe ce face un coach pentru clienții lui.
Coaching-ul este un parteneriat între coach și client, unde coach-ul îl susține pe acesta prin competențe precum raport, ascultare activă, întrebări, tehnici diverse, în a-și descoperi resursele interne și pașii de acțiune pentru a-și îndeplini un obiectiv.
Coaching-ul este pentru oricine își dorește să aibă sau să fie. Este pentru cei care vor să caute în ei răspunsurile, care au nevoie să ia decizii, care nu știu ce vor sau cine sunt, care știu ce vor dar nu au idee cum să ajungă acolo.
Ca și coach rolul meu este de a ghida omul către propriile sale resurse și soluții, de a-i crea un cadru sigur și de încredere pentru mărturisire, conștientizare, explorare, de a-l motiva și uneori confruntă cu blândețe pentru a trece peste blocaje și a-și îndeplini obiectivele.
“Eu practic coaching cu tehnici de programare neurolingvistică iar beneficiul masiv este o conștientizare sau deblocare rapidă a resurselor proprii, iar schimbarea se produce instant.
O sesiune de coaching profesionist poate echivala cu ani de terapie. Fără doar și poate vindecă răni sau traume adânci sau vechi, cu toate că întoarce omul în trecut doar pentru a căuta resurse și a afla “CUM” și nu pentru a înțelege “DE CE”.
Coaching-ul cu femeia-mamă pe care eu îl practic abordează rolul acesteia de femeie înainte de toate. Susținând femeia în dezvoltarea să personală, susținând creștrea stimei de sine, a încrederii în forțele proprii și a iubirii de sine, vindecarea copilăriei proprii și conștientizarea propriei persoane dar și a modului în care se comportă că partenera, angajată, părinte pot avea un impact extraordinar în creșterea și educarea propriilor copii..” – Ne spune Roxana Tudor.
Ce nu face un coach, ne explică Daniela Irimia, și ea certificată în NLP însă folosind tehnicile de modelare pentru a-ți duce clienții către succes. Daniela face mentorat și consultanță de business și în carieră.
Un mentor, spre deosebire de un coach, oferă sfaturi, tehnici, principii testate și validate de știință, prin care clienții își pot atinge mai ușor obiectivele. Orice ședință de consultanță pleacă de la niște obiective clare iar discuțiile se axează pe acțiuni concrete pe care clientul le poate implemența.
Focusul se pune pe învățare și dezvoltare de abilitați, pe planificare și organziare, pe crearea de strategii aliniate nu valorile și misiunea fiecărui individ.
Un mentor are deja experiență în domeniul pe care tu vrei să îl dezvolți. Un mentor a făcut ceea ce tu vrei să faci și vine în relație atât cu cunoștințe și abilitați, cât și cu mentalitatea de învingător. Pe lângă motivație și inspitație, un consultant sau un mentor îți poate efectiv deschide drumuri noi către succesul pe care îl urmărești.
Cele două tipuri de consultanță, coachingul și mentoratul se pot împleti grozav. Depinde foarte mult ce tip de obiectiv ai. Dacă este personal sau profesional. Dacă ține mai mult de emoțional sau de rațional.
Oricum ar fi, alege întotdeauna conform propriilor tale valori! Citeste aici si despre Coaching pentru Performanta!
Recomadari de carti:
Life coaching. 10 pasi esentiali pentru a-ti trasforma viata