Desconsiderari si efectele lor in relatiile interumane

Relatii

despre desconsiderari

Folosesc cuvantul ‘ desconsiderare ‘ cu sensul din analiza tranzactionala si anume, ‘ mecanismul intern prin care oamenii micsoreaza sau maresc un aspect al realitatii, un aspect care tine de ei sau de altii ‘ . Este un proces inconstient de ignorare a unor informatii relevante pentru solutionarea unor probleme. O intalnim la noi si la ceilalti aproape in fiecare zi. Si atunci ce facem ca sa nu mai desconsideram? Devenim constienti de ce se petrece cu noi si cu ceilalti. Un instrument util pentru identificarea desconsiderarilor este matricea desconsiderarilor (Ken Mellor & Eric Sigmud).

Matricea este utila atat pentru fiecare dintre noi, cat si in consiliere pentru dezvoltare personala, coaching, oriunde se doreste schimbare.

Cum se traduce desconsiderarea?

De exemplu, daca cineva spune “Seful meu nu intelege ce fac eu si simt foarte mare presiune pentru realizarea targetului de vanzari” poate sa insemne ca persoana desconsidera posibilitatea ca el sa vorbeasca deschis cu seful sau despre ce se intampla in departamentul in care lucreaza si obstacolele pe care le intampina (desconsiderarea abilitatilor personale de a reactiona diferit). Fumatorii nu isi schimba obiceiul tocmai pentru ca desconsidera fie problema, fie propria capacitate de  reactiona diferit, etc. Lipsa de punctualitate poate fi inteleasa tot ca o desconsiderare, mancatul compulsiv, situatiile in care lucrurile nu ies asa cum am dori noi fara sa facem ceva concret pentru rezultat si multe altele.

Exista 4 comportamente pasive prin care ne dam seama ca celalalt desconsidera:
–    A nu face nimic: este comportamentul prin care persoana nu actioneaza in niciun fel pentru a rezolva o problema;
–    Supra-adaptarea: persoana face ceea ce crede ca doresc ceilalti sa faca fara insa a verifica cu ei daca isi doresc (persoana cate sare mereu sa te ajute cu ceva, care face lucrurile in locul tau si care apoi se enerveaza ca nu este apreciata);
–    Agitatia: rosul unghiilor, rasucitul parului, fumatul sunt indicii ca in interiorul persoanei se intampla ceva
–    Incapacitarea: o durere de cap, o raceala/boala, un abuz de medicmente ni le putem  induce tocmai pentru a transfera altora responsabilitatea rezolvarii problemelor noastre. Este de fapt, un act de violenta asupra propriei persoane

Desconsiderarile sunt distructive pentru ca ne mentin in afara constientei si sunt un indiciu al faptului ca jucam jocuri psihologice despre care vorbeam in articolul precedent.

Tu ce desconsideri acum? Te-ai gandit cum iti afecteaza singuratatea aceste comportamente?

Un articol de Roxana Draghici.