Durerea de spate este un simptom frecvent intalnit in ultimul timp, care afecteaza din pacate din ce in ce mai multi tineri. Daca in trecut durerile de spate erau specifice in general celor varstnici, lucru de inteles datorita uzurii normale a coloanei, in ultimul timp din ce in ce mai multi tineri (chiar si elevi) acuza episoade acute sau cronice de dureri de spate.
Cauzele durerilor de spate in cazul persoanelor tinere:
Munca de acasa (in contextul pandemic al ultimului an) intr-un spatiu impropriu poate fi o explicatie de moment – statul cu laptopul in brate pe canapea sau de la masa din bucatarie nu permite cea mai buna pozitie de lucru. Tot asa cum acasa uiti sa te mai ridici regulat de pe scaun, sa faci cativa pasi sa te dezmortesti.
Sedentarismul. Afectati sunt insa si cei care au munca de birou si care nu fac deloc miscare in timpul liber, indiferent ca vorbim de mersul pe jos sau cu bicicleta( daca te intereseaza oferta de biciclete electrice, vezi aici oferta), sedinte de yoga sau mersul la sala de sport.
Ridicarea de greutati sau diverse traumatisme pot fi alte cauze ce dau dureri de spate, dureri ce sunt debilitante si care pot afecta serios calitatea vietii, indiferent ca sunt dureri acute sau cronice (cu o vechime mai mare de trei luni). Atentie asadat la greutatile pe care le ridicati cat si la modul in care o faceti.
Durerile de spate pot fi localizate in zona cervicala, toracala, lombara sau sacrala. In general durerile usoare sau medii dispar de la sine dupa o anumita perioada, insa daca sunt insotite de alte simptome trebuie sa va prezentati urgent la medic: pierdere in greutate, febra, durere care coboara pe picioare, amorteala pe fese sau organe genitale.
Printre cauzele durerilor se spate se numara: muschi sau ligament dureros, umflarea sau ruptura discurilor, artrita, neregularitati scheletice, osteoporoza, Identificarea acestor cauze insa se face prin investigatii amanuntite, de catre medicii specialisti: neurolog, ortoped sau reumatolog.
Cele mai simple remedii impotriva durerilor de spate sunt:
Medicamentele analgezice si antiinflamatoare. In functie de intensitatea durerii si cauza ei, medicul va poate prescrie diverse medicamente, care pot calma durerea sau reduce inflamatia daca exista.
Kinetoterapia. Intarirea musculaturii, invatarea unor posturi corecte este foarte importanta pentru tratarea durerilor de spate, dar mai ales pentru prevenirea aparitiei lor pe viitor.
Miscare zilnica. Aveti grija sa faceti miscare cat mai des, antrenandu-va intreg organismul: inotul, plimbarile, bicicleta stationara sunt printre cele mai simple sporturi. Daca durerea a trecut si medicul va recomanda puteti incerca si tenis (vedeti aici niste propuneri de rachete de tenis) sau sporturi de echipa care sa va bucure.
Saltea de calitate. Alegeti cea mai buna saltea care sa va sustina spatele (nici prea moale dar nici rigida). Aceasta este o investitie cu dublu beneficii, si pentru sanatatea spatelui si pentru un somn mai odihnitor.
Mentinerea unor posturi corecte. Indiferent ca stam la birou, la masa, mergem sau dormim trebuie sa avem grija la a avea o postura cat mai corecta.
Renuntarea la fumat si o dieta bogata in vitamina D sunt alte lucruri pe care le poti face pentru sanatatea osoasa si musculara!
Aceste informatii sunt cu caracter general si nu inlocuiesc un consult medical!