Prima lectie pe care o au de invatat oamenii care au probleme cu banii este aceea a economisirii. Exact, chiar ei au cea mai mare nevoie sa invete ca sunt responsabili pentru siguranta lor finaciara.
Majoritatea oamenilor care sunt stresati din cauza banilor au o relatie disfunctionala cu ei. Fie castiga prea putini, fie cheltuia prea mult. Din experienta mea din sala de training si din sedintele de consiliere, adevarata problema nu este la cati bani castiga un om, ci la cum ii foloseste.
Foarte multi oameni, desi au un venit decent, nu economisesc. Cheltuie tot ceea ce castiga fara a se gandi la ziua de maine. Fara sa isi faca un plan pentru situatiile nepravazute ce le pot solicita cheltuieli suplimentare. Si pentru ca nu au economii, ajung sa apeleze la un imprumut rapid. Ceea ce le inrautateste si mai mult situatia financiara din viitor.
Sa economisesti lunar o mica parte din cat castigi este esential pentru a-ti castiga siguranta financiara. Pentru a economisi ai nevoie in primul rand de vointa si disciplina. Chiar daca ai un salariu mic si crezi ca nu poti trai cu mai putin, 50 lei/ luna cred totusi ca se pot pune deoparte. Ideal este sa punem deoparte 10% din castigul lunar. Cand iei salariul, muta automat 10% din el intr-un cont de economii de care sa nu te atingi decat in situatii extreme.
Intotdeauna putem reduce putin cheltuielile pentru a ne incadra in venitul pe care il avem. Din acest motiv este important sa tii un buget de venituri si cheltuieli. Te va ajuta sa stii clar pe ce cheltui banii si de unde ai putea economisi fara prea mare efort. Citeste aici cum sa faci un buget de venituri si cheltuieli pentru a obtine mai multa claritate in finantele personale.
Majoritatea oamenilor de succes spun ca este necesar sa faci azi ceea ce nu iti este confortabil (in cazul de fata sa traiesti cu mai putini bani decat castigi sau sa muncesti mai mult pentru a castiga mai multi bani) pentru ca maine sa te bucuri de liniste si confort.
Educatia financiara tocmai asta te ajuta, sa obtii confort si liniste in legatura cu banii. Prin disciplina de a pune lunar bani intr-un cont de economii dobandesti si un comportament mai sanatos in ceea ce priveste cheltuirea banilor. Nu vei mai face risipa alimentara, poate vei gati mai mult acasa, in loc sa dai banii la sala de sport, alergi in parc sau in loc sa platesti abonament la TV imprumuti carti de la biblioteca.
A avea “bani albi pentru zile negre” se refera tocmai la ideea de a economisi bani in vremurile bune astfel incat atunci cand apar evenimente neprevazute sa ai banii necesari sa le rezolvi. Poate se strica masina, poate ai nevoie de o reparatie in casa sau si mai grav, apare o interventie medicala costisitoate. Decat sa cauti sa te impumuti pe la rude sau prieteni, sau sa accesezi un credit fara acte, este mult mai intelept sa ai niste economii la care sa apelezi.
Asadar, daca nu ai inca un fond de economii, incepe chiar de azi sa economistesti! Aceste sfaturi de pot ajuta sa te tii de plan => Cum sa faci economii mari din actiuni mici
Daniela Irimia, trainer si consilier pentru dezvoltare personala