Ce trebuie sa stii si sa faci daca ai fost infectat cu Covid 19? Indiferent daca ai avut o forma usoara sau medie, pe care ai tratat-o acasa la indicatiile doctorului de familie, trebuie sa stii ca infectia poate lasa urme in organism, simptome post COVID ce pot dura si cateva luni.
Nu este cazul sa te impacientezi, insa e bine sa fii atent si mai ales sa intelegi de unde provin unele simptome. Pentru linistea ta poti face un set complet de analize post Covid, majoritatea clinicilor private avand aceasta optiune in oferta.
Fiind o infectie noua, inca nu este clar cunoscuta rata de incidenta post infectie, cercetariile de pana acum aratand ca intre 50-80% dintre pacienti continua sa aiba simptome chiar si la cateva luni dupa vindecare.
Fiind o boala multisistemica este posibil ca simptomatologia perioadei de convalescenta sa fie variata:
*probleme cardiace – creste riscul de insuficienta cardiaca sau alte probleme pe viitor
*pulmonare – pneumonia asociata Covid poate provoca probleme de respiratie pe termen lung,
*neurologice – poate provoca accidente vasculare cerebrale, creste riscul de a dezvolta boala Parkinson sau Alzheimer.
Cele mai intalnite simptome post Covid 19 sunt:
Oboseala si slabiciune generala. Se poate ajunge chiar la oboseala cronica, o oboseala puternica in timpul activitatilor fizice sau mentale, care insa nu se imbunatateste dupa odihna.
Tuse si dificultati de respiratie
Dureri articulare si toracice
Dureri musculare
Cefalee
Caderea parului – Citeste aici despre 10 Trucuri pentru ingrijirea parului
Palpitatii
Dificultati de atentie
Anxietate, Depresie si Tulburari de Stres Postraumatic – Citeste aici Despre Depresie
Tulburari gastrointestinale
Eruptii cutanate – Citeste aici despre Cum sa iti mentii pielea sanatoasa si frumoasa
Persoanele expuse mai mult riscului de a dezvolta simptome post infectie sunt adultii peste 55 ani, cei care au facut forme severe ce au necesitat internare, persoane cu alte afectiuni cronice (diabet,hipertensiune,obezitate).
Pentru a atenua aceste simptome si a le depasii mai repede incepeti sa faceti miscare (puteti intreba si doctorul ce tip de activitati fizice va sunt permise), de la plimbari in aer liber usoare, la alergat, gimnastica acasa sau chiar mers la sala. Exercitiile fizice va vor intari coprul si il vor ajuta sa treaca mai usor peste aceste dificultati. De asemenea aveti grija la ce mancati, astfel incat sa aduceti organismului un aport de nutrienti si vitamine necesare (vezi aici si oferta de creatina si suplimente alimentare).
De asemenea apelati la sprijinul unui psiholog daca apar tulburari de anxietate sau forme usoare de depresie. Sanatatea mentala este strans legata de sanatatea fizica asa ca este absolut necesar sa va ingrijiti de ambele aspecte pentru a va bucura cat mai mult de viata!
Indiferent ce tip de simptom aveti, mergeti la medicul de familie pentru un consult general, acesta va poate trimite apoi la diverse investigatii de specialitate.