Te simti mai bine cand esti dragut cu cei din jur. Sa fii dragut nu este un sfat nou sau impresionant, insa intr-o lume mereu aglomerata, iritata si nervoasa, este dificil sa-ti pastrezi bunatatea. Noi te sfatuim sa faci fapte bune cat de des poti, iar daca faci ceva dragut pentru un prieten, un vecin, sau chiar un strain, sansele sunt ca si el o va face pentru altcineva.
Atunci cand faci un bine, creezi un sentiment de uniune care leaga o comunitate. Asigura-te insa ca nu o faci din motive egoiste, adica nu te astepta la aplauze sau ca favorul iti va fi intors, ideea e sa nu te astepti la nimic atunci cand faci un gest frumos.
Toti cei care au facut vreodata o fapta buna stiu ca primesti oricum ceva in schimb: o stare de bine si dezvoltare personala. Noi iti sugeram cateva fapte bune pe care poti sa le faci pentru a imbunatati ziua cuiva:
Plateste pentru un strain. Data viitoare cand esti la o cafenea sau la magazin, spune-i persoanei de la casa ca platesti si pentru urmatoarea persoana de la rand. Gestul ii va face ziua respectivei persoane, si poate o vei inspira sa faca acelasi lucru.
Curata-i geamul de la masina vecinului tau. Daca tot esti afara si cureti masina ta, de ce nu si a lui?
Adu ceva bun la birou pentru colegi. Daca ati avut o perioada mai aglomerata la birou, si sunteti stresati si ocupati, fa sau cumpara niste prajituri care sa inveseleasca putin atmosfera.
Ofera-te voluntar. Sunt multe organizatii care au nevoie de oameni care sa ajute pentru o ora sau doua. Intereseaza-te de asociatii de voluntariat, si ajuta o cauza in care crezi. Fie ca o faci o data, fie ca iti iei angajamentul de a voluntaria o ora in fiecare saptamana, e bine sa faci ceva ca sa-ti ajuti comunitatea.
Gateste pentru un vecin. Daca te apuci de gatit oricum, de ce sa nu faci ceva si pentru vecinul acela despre care stii ca are probleme financiare?
Ajuta un batran. Mergi la batranul care sta in blocul tau sau pe strada ta si intraba-l daca are nevoie de ajutor cu ceva. S-ar putea sa aiba nevoie sa mute niste mobila sau sa poti sa il ajuti cu altceva.
Impartaseste-ti cunostintele si abilitatile. In functie de profesia ta, s-ar putea sa fie o nevoie de servicii ieftine sau gratis in comunitatile sarace. Dentistii, de exemplu, ar putea alege o zi pe luna in care sa ofere consultatii gratuite pentru copiii din familii defavorizate.
Implica-ti familia. Invata-ti familia, si mai ales copiii, ce inseamna bunatatea, prin exemple. Voluntariati impreuna, sau faceti prajituri pe care sa le duceti unui vecin. Daca ii inveti de mici sa fie buni si draguti cu cei din jur, comportamentul lor va continua pentru toata viata, si poti sa traiesti fericit stiind ca ai facut lumea mai buna cu cateva persoane.
Tu faci fapte bune?