Este coplesitor de important sa-ti alegi partenerul de viata potrivit, si totodata foarte inspaimantator. Spre deosebire de multe alte lucruri din viata, alegerea unui partener sta in intregime in controlul tau, asa ca e esential sa-ti fie clar cat este de importanta decizia si sa analizezi cei mai importanti factori in luarea ei.
Cand alegi un partener de viata, alegi multe lucruri, cum ar fi un parinte pentru viitori copii si cineva care ii va influenta, compania ta la zeci de mii de mese, persoana cu care pleci in vacante, partenerul tau de la pensionare si persoana de la care vei auzi cum i-a fost ziua de mii de ori. Deci, avand in vedere enormitatea acestei decizii, cum de atatia oameni fac alegerile gresite si sfarsesc prin a se simti nefericiti si nesatisfacuti? Foarte multi dintre noi facem multe alegeri gresite pana cand o facem pe cea buna.
Sunt multe greseli pe care le facem atunci cand ne alegem un partener de viata si exista si cativa factori care lucreaza impotriva noastra:
Oamenii nu stiu ce vor de la o relatie de cuplu. Studiile au aratat ca oamenii nu se pricep de obicei sa prezica ce vor de la un partener, si ca atunci cand spun ca vor un lucru, in practica ei nu aleg lucrul respectiv. Asta nu ar trebui sa vina ca o surpriza, pentru ca la urma urmei, nu devii bun la ceva pana cand nu ai facut lucrul respectiv de cateva ori. Din pacate insa, nu este destul timp pentru multe relatii serioase inainte sa iei marea decizie, si in plus, felul in care esti intr-o relatie si nevoile tale din acel moment pot fi foarte diferite de tine ca persoana singura, asa ca e greu e prezis ce vrei de la viitorul partener.
Societatea greseste si ne da sfaturi groaznice, cum ar fi sa lasam dragostea sa decida. Daca ai o afacere, pasii logici sunt sa inveti in scoala despre afaceri, sa iti faci planuri si sa analizezi pasii care trebuie facuti. Daca insa cineva ar face la fel pentru a-si alege un partener de viata, societatea ar fi de parere ca respectiva persoana este un robot, mult prea ingrijorata despre relatii si extrem de ciudata. Consensul public este sa te bazezi pe soarta si pe instinct si sa speri la ce e mai bine, poate nu cel mai bun lucru pe care il pot invata copiii nostri.
Societatea stigmatizeaza largirea cercurilor sociale in care cauti potentiali parteneri. In ziua de azi, oamenii aleg din optiunile pe care le au la indemana, indiferent cat sunt de nepotrivite. Solutia ar fi sa apelezi la intalniri online, speed dating si alte astfel de sisteme. Acestea nu sunt insa privite cu ochi buni, iar oamenii sunt inca timizi si nu recurg la aceste optiuni, limitandu-se la cercurile lor restranse.
Societatea ne grabeste. In lumea noastra, regula este sa te casatoresti inainte sa fii prea batran, iar asta este intre 25-35 de ani, depinde de unde locuiesti. Lucru gresit, pentru ca o persoana necasatorita de 35 de ani este mult mai fericita decat una de aceeasi varsta prinsa intr-o casatorie nefericita, eventual si cu copii. Afla care sunt cele 9 lucruri pe care sa le faci cand nu esti intr-o relatie!
Biologia nu ne face niciun favor. Biologia umana a evoluat acum mult timp si nu intelege conceptul de a avea o conexiune adanca cu cineva pe o perioada de 50 de ani. Cand incepem sa vedem pe cineva despre care stim ca nu este alegerea potrivita, chimicalele eliberate de creierul noastru care ne fac sa fim indragostiti ne pot face sa luam decizii pripite cum ar fi casatoria, desi o despartire ar fi fost mai indicata.
De vina e ceasul biologic. O femeie care vrea sa aiba copii trebuie sa-si aleaga un partener pana la o anumita varsta, lucru destul de stresant.
Toti acesti factori, adesea combinati, ne imping sa facem alegeri gresite.
Dintre toti oamenii, tipurile mai probabile sa faca greseli in alegerea unui partener de viata sunt:
Tipul prea romantic. El crede ca dragostea este motiv suficient pentru a te casatori, si desi este adevarat ca ea este cheia, nu este nici pe departe indeajuns. El ignora vocea din capul lui care incearca sa-l atentioneze cand el si iubita lui se cearta, sau faptul ca era mai fericit cand nu era intr-o relatie, si va incerca sa se agate de idealurile lui de „dragoste menita sa fie” timp de 50 de ani de casnicie nefericita.
Tipul care se teme ca ramane singur. Teama este unul dintre cele mai groaznice motive ca sa alegi un partener. Din pacate, confruntati cu asteptarile societatii, multi tineri sfarsesc cu aceste temeri, de a ramane singurii necasatoriti din grupul de prieteni, de a fi parinti batrani, de a fi judecati pentru ca sunt singuri. Ironia e ca teama pe care ar trebui sa o simta e aceea de a petrece doua treimi din viata cu persoana gresita.
Tipul influentabil. El lasa alti oameni sa aiba un rol prea mare in deciziile sale, desi sunt alegeri personale, extrem de complicate, pe care doar ei le poti lua. Un exemplu trist e atunci cand oameni potriviti unul pentru celalalt se despart din cauza influentelor externe, sau cand oameni raman impreuna pentru ca arata grozav din exterior, desi relatia este esuata in esenta.
Tipul superficial este mai preocupat de cum arata partenerul descris pe hartie decat de personalitatea lui adevarata. El crede ca sunt calitati pe care partenerul trebuia sa le aiba neaparat, cum ar fi inaltime, cariera, avere, asemenea unui CV care trebuie aprobat.
Tipul egoist. Exista mai multe tipuri de oameni egoisti in relatii. Tipul care nu poate compromite crede ca nevoile lui sunt mai importante decat ale partenerului si vrea sa iasa intotdeauna invingator. Tipul egocentric vrea un partener care sa-i fie psiholog si cel mai mare admirator, dar fara a intoarce favorul.
Este destul de complicat sa-ti alegi un partener de viata, pentru ca facem multe greseli, dintr-o multime de motive. Ceea ce poti face este sa fii constient de cauzele pentru care alegem parteneri gresiti de viata si sa-ti faci propriile alegeri, judecand bine toti factorii.