Oamenii sunt adevarat eficienti atunci cand se raporteaza in mod corect la ei insisi si la cei cu care intra in contact. Spre deosebire de aparatura tehnologica, fiintele umane nu vin la pachet cu un manual de instructiuni de utilizare. Asadar, indiferent de aria de interactiune, singura solutie ramane sa ne cunoastem cat mai bine pe noi insine si sa investim energie in a intelege tendintele comportamentale ale celorlalti, pentru a putea sa ne adaptam comportamentul in functie de fiecare situatie si de fiecare interlocutor in parte.
Plecand de la orientarea oamenilor spre sarcina / relatie si spre extroversie / introversie, acest model identifica si prezinta 4 stiluri comportamentale de baza – dominant, influent, stabil si constiincios. Desi este un instrument atestat stiintific si trateaza subiectul intr-un mod cat se poate de serios si profesionist, el poate fi totodata amuzant, fiecare stil comportamental fiind reprezentat de un … animalut.
Stilul Dominant, cu o orientare spre sarcina si extroversie, este reprezentat de tigru. Nu o sa va surprinda asadar ca oamenii cu acest tip comportamental traiesc pentru a invinge obstacole. Ei savureaza competitia, au initiativa, preiau conducerea si sunt de obicei directi si la subiect – uneori chiar grosolani, deoarece sensibilitatea pentru sentimentele celorlalti nu este punctul lor forte. Pot de asemena exagera cu controlul asupra celorlalti, ritmul lor ar putea fi prea alert pentru ceilalti si pretentiile exagerate.
Stilul Influent are o orientare spre relatie si extroversie, ceea ce il face sa fie o maimuta. Oamenii cu acest stil comportamental incearca sa formeze aliante pentru a-si atinge obiectivele. Ei incearca mai curand sa-i convinga pe ceilalti decat sa-i forteze, degaja optimism si entuziasm, creand astfel o atmosfera motivanta. Lucreaza cu mare placere in grup – de altfel au dificultati in a lucra singuri. Tind sa vorbeasca prea mult si sa nu duca lucrurile la bun sfarsit cu consecventa.
Stilul Stabil – elefantul – e orientat spre relatie si introversie. Elefantii se simt bine intr-o atmosfera relaxata si prietenoasa, care ofera siguranta, conventii clare si procese predictibile. Sunt buni planificatori, dar trebuie sa abordeze un pas dupa altul; respecta procedurile stabilite si sunt foarte buni ascultatori – linistiti, rabdatori. Se tem insa de schimbare, sunt indecisi, le lipseste initiativa si pot fi chiar prea ingaduitori si toleranti.
Stilul Constiincios, orientat spre sarcina si introversie, nu ar putea fi reprezentat decat de furnica. Oamenii cu acest stil de comportament prefera ordinea, disciplina si atmosfera obiectiva, cu posibilitatea de a face lucruri de calitate. Se concentreaza foarte mult pe detalii, gandesc foarte critic si verifica exactitatea, lucreaza bine in conditii foarte clar definite, cu norme si standarde stabilite. Se pot insa pierde in detalii, sunt sensibili la critici si au dficultati in a delega sarcini.
Aceste stiluri se regasesc in fiecare structura de personalitate – cu o intensistate diferita, desigur. Si tocmai aceasta pondere diferita ne face unici – nu mai buni sau mai putin buni, ci pur si simplu diferiti. Cel mai bun profil nu exista (aceasta este intrebarea cea mai frecventa pe care o primim); fiecare stil comportamental are puncte forte si limitari si poate fi foarte eficient intr-un anumit context si mai putin eficient in altul.
Haideti asadar sa ne intelegem mai bine propriul comportament si sa devenim mai buni, ramanand noi insine!
Vision Consulting utilizeza modelul de personalitate DISC (promovat de Persolog) ca punct de plecare in fiecare training furnizat (fie ca este vorba de un training de Comunicare, Vanzari, Leadership),in programele de Team Building si wellbeing.