Niacina sau vitamina B3 face parte din grupul celor opt vitamine hidrosolubile din complexul B. Cunoscuta si sub denumirea de acid pantotenic, vitamina PP sau acid nicotinic, aceasta substanta are rolul principal de a produce energie in organism. Participa in metabolismul proteic, lipidic, glucidic si mineral, normalizand functia glandelor suprarenale. Oamenii nu pot trai fara aceasta substanta nutritiva deoarece este esentiala pentru circulatia sangelui, functionarea normala a creierului sau procesarea grasimilor din corp.
Ce este niacina?
Niacina este un nutrient important care indeplineste mai multe functii in corpul uman. Spre deosebire de vitaminele clasice, B3 pe de o parte se asimileaza in organism, iar pe de alta parte poate fi produsa de catre acesta. Se gaseste in corp sub forma coenzimelor NAD si NADP, prezente in toate celulele vii si nelipsite pentru conversia in energie din grasimi, proteine si carbohidrati. Cele mai ridicate concentratii de niacina se afla in rinichi, ficat si tesutul adipos. Aceasta vitamina este necesara pentru refacerea organismului, in special prin regenerarea nervilor, a pielii, muschilor si ADN-ului. De asemenea, este responsabila de producerea enzimelor care contribuie la eliberarea energiei sub forma de glucoza si distrugerea radicalilor liberi care pot provoca dezvoltarea celulelor canceroase. Vitamina B3 contribuie la productia de transmitatori din creier utilizati in transportul de informatii intre celulele nervoase.
Top 3 beneficii ale niacinei
1.Vitamina B3 are multe beneficii si un rol extrem de important in organism, la fel ca toate celelalte vitamine de prima linie. Aceasta are o functie critica pentru prelucrarea si controlul grasimilor in organism. Mai exact, niacina este importanta in organism pentru producerea de colesterol catre ficat, dar totodata este utila pentru scaderea colesterolului sanguin total. Principalul beneficiu al vitaminei B3 este ca contribuie la cresterea cu 20-35% a lipoproteinelor de densitate ridicata (HDL sau colesterol bun) si reducerea celor cu densitate scazuta (LDL sau colesterol rau). Tratamentul cu niacina este unic si extrem de eficient in corectia acestui tipar anormal.
2. Un alt beneficiu al niacinei este sustinerea proceselor genetice in celulele organismului. Deficitul de vitamina B3 este direct legat de daunele genetice, deoarece componente ale ADN-ului au nevoie de niacina pentru fabricarea celulelor sale. Relatia dintre deteriorarea ADN-ului si necesarul de acid pantotenic pare a fi extrem de importanta in problemele legate de cancer si prevenirea acestei boli.
3. Normalizarea nivelului glicemiei este un alt avantaj pe care vitamina B3 il aduce organismului. Substanta intervine in actiunea insulinei si este utila in metabolizarea sa, conducand astfel la echilibrarea nivelului de zahar din sange.
Surse alimentare bogate în niacina
La fel ca orice alt nutrient, vitamina B3 poate fi obtinuta din numeroase alimente. Dat fiind faptul ca este partial produsa si de organism, putem evalua mai greu necesarul zilnic exact care trebuie asimilat din hrana. Potrivit specialistilor, doza zilnica recomandata pentru este de 2-4 mg pentru sugarii de pana in 12 luni, 6-12 mg pentru copiii intre 1-3 ani si 11 mg in cazul adolescentilor de peste 14 ani si adultilor. Femeile insarcinate au nevoie de 18 mg/zi, iar cele aflate in perioada de alaptare de 17 mg/zi.
Alimentele bogate in niacina sunt:
- Peste, in special ton, somon si peste-spada
- Carne de pui sau curcan
- Ficat si rinichi de vita
- Orez brun
- Arahide
- Seminte de floarea-soarelui
- Mazare
- Cartofi
- Morcov
- Lactate
- Ciuperci
- Oua
- Orz si ovaz
- Fulgi de grau
- Cereale integrale
- Drojdie de bere
- Seminte de susan
- Ghimbir
Deficitul de vitamina B3 – manifestari
Deficitul de vitamina B3 se manifesta prin slabiciune musculara generala, lipsa poftei de mancare, infectii la nivelul pielii, tulburari gastrice sau dereglari ale sistemului nervos. In cazul unei carente severe se poate instala pelagra, caracterizata prin depresie, anxietate, amnezie, stari delirante, leziuni dermatologice majore.
La randul sau, excesul de niacina se manifesta prin reducerea eficientei la nivelul colesterolului, reactii alergice ale pielii, ulcer peptic, afectiuni hepatice si intoleranta la glucoza.
Vitamina B3 este esentiala pentru sanatatea si functionarea normala a organismului, precum si in combaterea a numeroase boli. Aceasta substanta nutritiva tine la distanta afectiuni precum Alzheimer, cataracta, imbatranire, depresie, diabet zaharat sau tulburari ale gustului si mirosului. Cu toate ca aduce o multime de beneficii organismului, in doze prea mari poate functiona ca un drog, asa ca este important sa respecti necesarul zilnic recomandat si indicatiile medicale.