Majoritatea dintre noi circula zilnic cu mijloacele de transport in comun. Ca este vorba de metrou, tramvai sau troleibuz, atmosfera generala este una de anxietate, pachete de nervi, zambete ascunse sub somn sau griji, irascibilitate si egoism. Si nu e de mirare. Conditiile precare la care suntem supusi, plus alte evenimente neprevazute (oamenii strazii, vanzatori ambulanti) nu ne fac decat sa devenim ceea ce nu suntem de fapt. Sa nu mai spunem ca o calatorie de o jumatate de ora – in conditiile unui trafic normal – se poate transforma in cel mai rau caz intr-una de 3 ore. In aceste conditii este aproape imposibil sa-ti pastrezi optimismul si buna dispozitie cu care te-ai trezit initial.
Nu stim sigur cum este in alte orase, dar in Capitala este o adevarata aventura. Aspectul negativ din toata povestea este acela ca esti nevoit sa-ti incep ziua in aceste mijloace de transport care nu fac decat sa te umple de negativitate, intr-o doza asa de mare uneori ca nici nu esti constient. Astfel, acest negativism acumulat se rasfrange ori la locul de munca, ori acasa in familie. Nu, stim ca nu este drept, dar ce este de facut?
Solutia ideala ar fi, bineinteles, ca toata lumea sa fie mai respectuoasa, mai toleranta si mai vesela dimineata, dar cum acest fapt este imposibil la nivel de masa de oameni si la nivel de societate, trebuie sa invatam sa lucram fiecare individual la acest capitol.
Ce putem face pentru a ne pastra buna dispozitie cand mergem cu mijloacele de transport in comun
- Sa ascultam muzica la casti.
Si subliniem la casti, fiindca stim bine ca exista persoane care pun pe telefon muzica preferata si ii deranjeaza in mod clar pe ceilalti. Sa fim respectuosi si in acelasi timp sa incercam sa ne detasam. Cu ceva muzica pe gustul nostru, trecem mai usor macar peste sunetele agasante de trafic sau discutiile oamenilor de prin tramvaie, trolee, metrou.
- Sa nu ne impingem violent, sa nu ne inghesuim si sa nu ne enervam inutil pe alti oameni care sunt in aceeasi situatie ca noi.
Daca adaugam si mai multa rautate si enervare la cea colectiva, deja existenta, nu vom ajuta cu nimic situatia. Deci sa ramane calmi, sa ne gasim locul si sa patram acea doza de toleranta si bun simt pentru ca in acest fel putem da exemplu si altora.
- Sa oferim locul persoanelor in varsta sau celor care ar parea ca au nevoie.
Nu dam un sfat cliseic. Va garantam ca daca faceti acest lucru, fie ca persoana respectiva va aprecia sau nu, va veti simti mult mai bine spiritual si cu siguranta fapta vi se va intoarce cumva. Intr-o mare de energie negativa, gesturile acestea au un efect pozitiv si a celor care observa.
- Sa vorbim politicos si pe un ton prietenos cu oamenii.
Multi dintre ei sunt oameni batrani si poate nu isi dau seama atunci cand te calca pe picior, cand isi pun bagajele peste tine sau cand poate se sprijina sau se imping de tine. Este adevarat ca nu e placut, dar cu o atitudine ostila, nu iti vei face decat tie mai mult rau. Este mai bine sa faci acea persoana constienta intr-un mod politicos de faptul ca te deranjeaza fara voie.
- Sa Multumim!
Fie ca ni se raspunde dupa ce intrebam daca respectiva persoana coboara la prima sau fie ca ni s-a facut loc in mod voluntar sa trecem dintr-o parte in alta este bine sa multumim. Acest lucru pe cat este de simplu pe atat este de important pentru starea de bine oamenilor.
Tu ce alte metode ai gasit pentru a-ti pastra buna dispozitie in trafic sau cand mergi cu milloacele de transport in comun?