Ai talent la pictura, dar nu ai pe nimeni care sa te ghideze? Nu trebuie sa faci neaparat o scoala de arte, daca vrei sa pictezi din pasiune. Cu putina creativitate, indemanare si cu ustensilele corespunzatoare, vei reusi sa realizezi creatii unice. Intr-adevar, poate parea dificil la inceput, daca nu esti bine informat cu privire la pictura. Ce fel de culori sa alegi? Ce tip de pensule sa utilizezi? Care sunt tehnicile ajutatoare? Probabil ca sunt multe intrebari care iti trec prin minte. Insa pentru inceput, trebuie sa iei totul pas cu pas si sa nu complici lucrurile. Iata cateva trucuri utile pentru pictori incepatori.
Invata regulile de baza ale unei schite
Inainte sa pictezi, este important sa realizezi baza sau „scheletul” creatiei finale. Cu alte cuvinte, trebuie sa schitezi in creion formele care te vor ghida in timp ce pictezi. Pentru a face acest lucru, trebuie sa inveti regulile de baza ale schitei (anatomie, portret, perspectiva, umbre, volum). Schita se realizeaza pornind de la linii si forme simple. Acestea imbunatatesc foarte mult rezultatul final al desenului si al picturii. Poti apela la tutoriale pentru incepatori disponibile pe internet.
Incepe cu picturi simple si mici
Nu te astepta sa poti realiza din prima peisaje complexe sau portrete perfecte. Trebie sa fii realist si sa incepi cu cele mai simple picturi, cum ar fi un obiect. De asemenea, chiar daca este nerabdator, evita realizarea unor picturi de mari dimensiuni pentru moment. La inceput, este util sa realizezi picturi mici. Acest lucru te ajuta sa experimentezi culori si sa exersezi, fara a face risipa.
Alege tipul de culori
Exista mai multe tipuri de culori pe care le poti utiliza in pictura: acuarele, acril, guase, tempera, culori pe baza de ulei. Pictura in acuarele este ideala pentru incepatori, deoarece acestea sunt foarte simplu de utilizat. Acuarelele sunt pe baza de apa, se dilueaza cu apa si se usuca rapid. Un dezavantaj ar fi faptul ca nu se poate picta in straturi cu acuarele. Culorile acrilice sunt, de asemenea, recomandate pentru incepatori. Acestea sunt mai pigmentate, se usuca rapid si au o textura de plastic. Acrilul poate fi folosit pe orice suprafata, inclusiv ceramica. Pictura in ulei are la baza reguli mai complexe, deci nu este potrivita pentru incepatori.
Foloseste culorile de baza
Desi din pasiune poti fi tentat sa cumperi cat mai multe culori pentru pictura, trebuie sa ai rabdare. Pentru inceput, trebuie sa te imprietenesti cu pictura, pensulele, culorile si suprafata de lucru. Asadar, foloseste mai intai culorile primare si tonurile acestora (folosind negru si alb). Apoi incepe sa combini culorile calde cu cele reci, pentru a obtine culori noi. Poti crea o infinitate de culori, jucandu-te cu cele de baza. Spre exemplu, pentru a obtine culoarea pielii in diferite tonuri, trebuie sa amesteci rosu, albastru, alb, maro si galben, in diferite proportii.
Foloseste pensulele potrivite
Pentru inceput, nu este nevoie sa investesti in cele mai de calitate pensule. Totusi, trebuie sa fii atent la forma lor si la dimensiuni. Cumpara pensule de toate marimile, inclusiv pensule foarte subtiri. Cele groase te ajuta sa pictezi fundalul, iar cele subtiri te ajuta sa pictezi detalii. Exista pensule rotunde, plate, evantai, angulare. Se recomanda pensulele rotunde pentru acuarele si cele late sau angulare pentru acril si ulei.
Curata-ti bine pensulele
Este important sa iti cureti pensulele imediat dupa ce pictezi. Daca se intaresc culorile pe pensule, va fi foarte greu le indepartezi. In cazul culorilor acrilice, trebuie sa stii ca acestea se intaresc destul de repede si capata textura unui plastic.
Foloseste-ti degetele
Poti picta si cu degetele, nu doar cu pensulele, mai ales daca esti incepator. Poti realiza texturi si forme foarte interesante, de genul abstract, cu ajutorul degetelor. In plus, poate fi mai distractiv sa pictezi cu degetele si chiar relaxant si terapeutic.
Asteapta sa se usuce
Pentru a picta in straturi, este important sa astepti sa se usuce bine straturile de baza. Astfel, te asiguri ca cele doua straturi nu se vor amesteca. Chiar daca acrilul se usuca repede, nu inseamna ca poti aplica alt strat imediat.
Profita de imaginatie
Nu trebuie sa copiezi picturi celebre, pentru a te simti artist. Ceea ce este special si unic in arta este creativitatea, care difera foarte mult de la o persoana la alta. Profita de imaginatia ta, pentru a crea lucrari interesante si distractive.
Picteaza obiecte sau imagini
Pentru inceput, obiectele comune sau imaginile te pot ghida mai mult decat imaginatia. Atunci cand ai in fata un obiect sau o fotografie, este mai simplu sa schitezi, dar si sa pictezi detaliile, culorile si umbrele in mod corect.
Asadar, pictura pentru incepatori trebuie sa fie cat mai simpla. Fii realist si nu complica lucrurile, pentru a nu ramane dezamagit de rezultate.
Multumesc pentru recomandari, big like pentru articol!