În ultimul timp, tot mai multe voci (preponderent de peste ocean), susțin anumite teorii despre inutilitatea primei mese a zilei și chiar prezintă anumite dezavantaje ale dejunului.
Totuși, cei mai mulți experți în alimentație, atât din Europa cât și din Asia și America, confirmă faptul că un mic dejun sănătos contribuie la dezvoltarea unui comportament alimentar optim și rămâne cea mai importantă masă a zilei.
Mai mult, prima masă a zilei este cu atât mai importantă pentru persoanele active, al căror necesar energetic, dar și cosum de vitamine și minerale – este foarte ridicat.
Dupa 8-12 ore de repaus culinar, corpul trebuie să-și refacă nivelul de glucoză – esențială pentru funcționarea creierului și menținerea energiei, dar și pentru buna funcționare a mușchilor, solicitați în diferitele activități de peste zi.
De fapt, conform opiniei experților, micul dejun este masa peste care nu ai voie să sari nici măcar atunci când ai decis cum scapi de celulită și ai început o cură de slăbire – ba, dimpotrivă, un mic dejun consistent ajută la „managementul” greutății și reglează nivelul colesterolului. Studiile demonstrează că cei care sar peste micul dejun tind să recupereze caloriile la celelalte mese și se îngrașă mai repede.
Copiii care mănâncă un mic dejun consistent au un randament mai înalt la școală, au mai multă putere și anduranță pentru activitățile sportive și demonstrează o mai bună coordonare mână-ochi. În plus, sunt mai echilibrați emoțional, pentru că micul dejun mâncat în familie este un prilej de a crea și înnoda legăturile de familie, spun psihologii.
Ce trebuie să ai pe masă la micul dejun:
După o noapte mai lungă sau mai scurtă, micul dejun reprezintă momentul perfect pentru a-i oferi organismului un aport sănătos de energie și pentru a-l pregăti pentru ziua care începe. Micul dejun ajută la creșterea aportului de substanțe nutritive importante şi la menținerea greutății. Alimentele consumate de obicei la micul dejun sunt pâinea, cerealele, laptele și iaurtul, care determină aportul de fibre, proteine, carbohidrați și calciu. În plus, cele mai multe cereale sunt îmbogățite cu vitamine și minerale importante, care te ajută să-ți satisfaci nevoile nutritive ale întregii zile. De cele mai multe ori, cei care sar peste micul dejun nu au un aport nutritiv adecvat şi tind să cântarească mai mult decât cei care își fac timp să mănânce dimineața. Deci e important să ții minte că alimentele bogate în fibre și proteine te vor ajuta să te simți sătul mai mult timp și să eviți gustările de mai târziu. La alimentele solide, se recomandă și un pahar cu apă călduță sau combinată cu o cafea sau o cană de ceai.
În ceea ce privește numărul de calorii pe care ar trebui să îl conțină alimentele din farfuria pregătită pentru micul dejun, este indicat să fie în jur de 500.
În concluzie, e bine de știut că, dacă sari peste micul dejun, te poți confrunta cu dureri de cap, stări de iritabilitate și scăderea puterii de concentrare. De asemenea, lipsa acestei mese poate să îți creeze și stări de anxietate, cât și amețeli.
Citeste si 5 Idei creative si sanatoase de mic dejun!