In primele 48 de luni ale vietii, organismul unui bebelus se afla intr-un proces continuu de imunizare. Asta inseamna ca igiena din toata aceasta perioada delicata trebuie realizata cu multa atentie, utilizand produse recomandate de medicul pediatru si respectand o serie de recomandari benefice pentru sanatatea celui mic. Daca iti doresti doar ce este mai bun pentru micutul tau, iti recomandam sa asculti intotdeauna de sfaturile expertilor, luand impreuna cele mai corecte decizii pentru igiena bebelusului. Iata cele mai importante sfaturi ce graviteaza in jurul acestui topic:
Cat de des se curata ochii bebelusului?
Expertii pediatri sunt de parere ca ochii celui mic trebuie curatati zilnic, avand mereu la indemana comprese sterile si ser fiziologic. In locul celui din urma, se poate utiliza si apa potabila, fiarta in prealabil si apoi racita foarte bine. Este apreciata si metoda de curatare a ochisorilor cu ajutorul laptelui matern, metoda ce poate preveni chiar si aparitia conjunctivitei la bebelusi.
Citeste si Ce economii trebuie sa faci pentru a deveni parinte
Cum se curata urechile bebelusului?
Compresele sterile si betisoarele de urechi pentru bebelusi sunt produsele pe care trebuie sa le realizezi pentru acest proces de igienizare. ATENTIE: curata doar pavilioanele, pentru ca cerumenul protejeaza interioarele urechilor celui mic. Din punct de vedere al regularitatii, curatarea urechilor se realizeaza zilnic.
Cum se curata nasul bebelusului?
Pentru curatarea nasului unui bebelus de doar cateva luni, se recomanda utilizarea serului fiziologic si a unui spray cu apa de mare. Acest proces trebuie sa aiba loc seara, inainte de culcarea celui mic. Se poate relua aceasta igienizare si in unele dimineti, atunci cand nasul copilului este mai infundat ca de obicei. Dupa ce serul fiziologic a inmuiat impuritatile din nas, acestea sunt cu extrase cu ajutorul unei pompite pentru bebelusi.
Cum se curata funduletul bebelusului?
Este unul dintre cele mai importante procese din rutina de igiena a bebelusului. Dupa fiecare schimb, funduletul trebuie curatat foarte bine cu dischete de bumbac, inmuiate in apa, sau cu servetele umede pentru bebelusi. Inainte si dupa schimbarea scutecului (vezi aici scutece la preturi OK), spala-te foarte bine pe maini. In cazul in care nu acorzi o atentie deosebita acestei parti a corpului celui mic, exista un risc major de formare a unor infectii neplacute.
Cum se curata dintisorii bebelusului?
Intr-o prima etapa, se va utiliza un degetar special, ce ofera parintelui un control mult mai bun in cavitatea bucala al bebelusului. Ulterior, se va trece la o periuta de dinti speciala, dedicata micutilor, precum si la pasta de dinti pentru bebelusi. Controalele de rutina la medicul stomatolog sun recomandate chiar de la aparitia primilor dintisori.
Citeste si Cum sa tii cheltuielile sub control atunci cand devii parinte
Cum se taie unghiile bebelusului?
Se recomanda ca taierea acestora sa se realizeze cat mai des, pentru ca bebelusii dau foarte mult din maini, existand riscul ca unghiile mari sa le produca zgarieturi la nivelul fetei. De asemenea, in cazul in care unghiile sunt crescute, mizeriile se pot aduna mult mai simplu sub acestea. Taierea unghiilor la bebelusi se realizeaza cu o forfecuta / unghiera speciala pentru micuti, intr-un spatiu in care te poti bucura de suficienta lumina naturala, astfel incat poti gestiona asa cum trebuie acest proces migalos.
Bebelusii au nevoie de o igiena riguroasa, deoarece sistemul lor imunitar nu a ajuns inca la un anumit nivel de maturizare, astfel incat sa fie pe deplin eficient in lupta cu microbii din mediul inconjurator. Curatarea ochilor, curatarea nasului, curatarea urechilor, curatarea funduletului, curatarea dintisorilor si taierea unghiutelor reprezinta procese importante ale rutinii de igiena pentru bebelusi, pe care trebuie care trebuie sa treci in fiecare zi, pentru ca cel mic sa fie protejat de riscul formarii infectiilor!