In aceasta perioada multe relatii de cuplu sunt puse la grea incercare. Multi sunt nevoiti sa petreaca alaturi pe personala iubita mult mai mult timp decat au petrecut vreodata impreuna. Sa stai non-stop in casa cu partenerul de viata, timp de aproape doua luni, este provocator pentru oricine. Indiferent cat de armonioasa ar fi relatia respectiva.
Ce provocari au de trecut relatiile de cuplu in vremea carantinei:
Prea mult timp impreuna care duce la lipsa timpului personala sau reducerea lui semnificativa. Cand esti invatat sa petreci o ora dimineata si 3 ore seara impreuna cu iubitul/ iubita, o zi intreaga devine pur si simplu prea mult. Incepi sa vezi defectele, rutinele de munca, lipsa de chef sau faptul ca vorbeste prea mult la telefon. Orice “detaliu” poate sa te enerveze pentru ca acum, il observi mult mai des si e posibil sa interfereze cu rutinele tale. Daca stai in aceeasi casa nu inseamna insa ca trebuie sa stai non-stop alaturi de partener. Faceti lucruri separat, oferariti-va timp „liber”, respectati-va tabieturile. Serviti masa impreuna dar lucrati separat. Fiecare sa isi petreaca timpul cum ii place mai mult. Poate ca tu vrei sa citesti si el sa vada un film. Este foarte bine sa va respectati aceste alegeri.
Impartirea activitatilor casnice este exrem de importanta pentru a pastra armonia in familie. Nu este corect ca doar unul sa faca toata treaba in casa, asa ca stabiliti de comun acord o impartire a activitatilor in functie de pricepere si poate, placere. De exemplu sotia poate gati pentru ca se pricepe si se relaxeaza facand asta, iar sotul poate sa spele vasele. Poate ca el da cu aspiratorul si ea spala pe jos. Poate ca unul pune rufele la spalat si altul le intinde la uscat. Oricum ar fi, impartiti in mod echitabil activitatile casnice. Este o dovata de respect si colaborare!
Emotiile greu de gestionat pot provoca certuri, conflicte si alte emotii grele. Acum este extrem de important sa intelegem ca sunt emotii puternice “din afara relatiei” care ne fac sa fim mai irascibili, mai putin cooperanti sau chiar pasivi. Nu luati totul personal, fiti intelegatori, detasati problema de persoana si cautati solutii avantajoase pentru amandoi. In aceste vremuri nu mai conteaza cine are dreptate, ci sa ramanem sanatosi fizic si emotional. Va recomandam cursul online de Comunicare asertiva si gestionarea conflictelor pentru a invata sa intelegeti si sa fiti mai empatici.
Discutii din cauza copiiilor, suprasolicitarea, oboseala parintilor cu copii mici sunt provocari serioase pentru orice cuplu. In astfel de situatii, ajuta sa ne pastram atentie pe aici si acum, sa gandim ca este doar o perioada si esential este sa ramanem sanatosi. Nu mai conteaza daca copilul mananca 3 bomboane sau se uita mai mult la TV decat de obicei. Asa cum adultii mananca mai multa ciocolata si beau mai mult vin ca sa isi distraga atentia de la stirile negative sau de la frica si anxietate, tot asa au nevoie si copii sa o faca. Este util sa va concentrati pe lucrurile care sunt cu adevarat importante pentru voi ca familie. Si in relatia cu copiii este important sa va impartiti timpul si energia. In timp ce unul munceste, celalat parinte se poate juca cu copilul pentru a oferi celuilalt timp si liniste sa isi faca treaba. Apoi schimbati rolurile. Daca aveti nevoie de idei de activitati de facut cu copiii in casa, vedeti acest articol.
Echilibrul este extrem de important in aceste vremuri. Va recomandam si acest video cu sfaturi despre cum sa va organizati timpul cand lucrati de acasa.