Probabil cel mai des amintit factor amenintator la adresa sanatatii umane, stresul, ocupa un loc important in declansarea si mentinerea multor afectiuni moderne. Fie ca este cronic (gen stresul de la serviciu, lipsa banilor, o situatie familiala grea) fie ca este acut (de exemplu pierderea cuiva drag sau trairea unor situatii exceptionale), stresul este unul din factorii de risc majori la adresa sanatatii si bunastarii omului modern.
Stresul cauzeaza in mod direct sau indirect o serie de boli grave, de la afectiuni cardio vasculare, oncologice, gastro intestinale, sexuale, infectii de toate tipurile. Practic nu prea exista organ al corpului care sa nu fie afectat de stresul in exces. Inclusiv imbatranirea poate fi prematura din cauza stresului in exces (imbatranirea celulelor este mai rapida, refacerea mai lenta).
Adevarat este insa ca si lipsa stresului poate cauza diverse neplaceri, cel mai bine fiind prezenta unui stres moderat, controlat, care sa aiba rolul de catalizator si de tinere in priza a corpului si creierului.
La un nivel rezonabil stresul este folositor, deoarece ne ajuta sa depasim provocarile de zi cu zi
Remedii pentru atenuarea stresului
- O baie fierbinte insotita de muzica de relaxare. Se pot adauga diverse saruri de baie, care sa favorizeze relaxarea musculara.
- Ordine si curatenie. Biroul, casa, tot ce ne inconjoara trebuie mentinut curat si ordonat.
- Miscare. Exercitii de stretching, de respiratie, plimbari in natura, sau mersul la sala sau cu bicicleta (totul este insa sa fie moderat, si nu epuizant)
- Dieta echilibrata. Cat mai multe fructe si legume in stare naturala, cat mai putina carne, si dulciuri foarte rar. Multa apa si mai putina cafea, alcool doar ocazional. Puteti incerca sa suplimentati si cu vitamine, daca aveti o dieta saraca in nutrienti esentiali.
- Masaj. Fie ca este capilar sau al intregului organism, masajul va aduce instant o stare de bine si relaxare.
- Meditatia, de orice fel.
- Somn de calitate. Citeste aici cum sa ai un somn odihnitor.
Foarte la moda si cu efect este insa si practicarea constiintei depline (mindfulness), care presupune sa fim cat mai mult constienti de noi si de ceea ce facem, sa invatam sa oprim pilotul automat care ne ghideaza. Putem incepe prin a observa ce ne inconjoara si care sunt raspunsurile noastre la stimuli simpli, invatand astfel sa ne controlam atunci cand apar stimuli mai puternici.
Stresul este usor de identificat, deoarece pe langa faptul ca genereaza anxietate, are o natura profund psihosomatica si determina modificari multiple, de la sistemul digestiv si pana la piele.
Citeste si Sfaturi pentru a reduce stresul la locul de munca!