Retete de prajituri dietetice si sanatoase

Sanatate

Daca va intrebati de ce gasiti retele de prajituri dietetice pe un site de dezvoltare personala, va explic imediat. Eu sunt o doamna care apreciaza dulciurile dar nu si kilogramele in plus. Si ca mine stiu ca sunt multe femei. Apoi, am o prietena nutritionist care mi-a explicat ca pentru a arata bine nu trebuie sa te infometezi, ci sa mananci putin si bine. Iar mie imi place sa ies frecvent din zona de confort, asa ca mi-am propus sa testez niste prajituri dietetice, desi iubesc ciocolata.

Asa ca….in procesul meu de dezvoltare personala si dorinta de a-mi pastra sanatatea si dieta, fara sa renunt la lucrurile care imi plac, va redau si voua doua retete de prajituri sanatoase.


Prajitura cu morcovi si cocos

  • 150g ovaz
  • 150g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • ½ lingurita bicarbonat de sodiu
  • 2 lingurite scortisoara
  • ¾ lingurita nucsoara macinata
  • ¼ lingurita de sare
  • 1 lingurita ulei de cocos
  • 2 albusuri de ou
  • esenta de vanilie
  • 180g iaurt grecesc
  • 90 ml sirop de artar
  • 120 ml lapte
  • 2 cani de morcovi rasi
  • 1 lingura fulgi de cocos

Preincalziti cuptorul la 180grade Celsius.

Intr-un castron se amesteca ovazul cu faina, praful de copt, scortisoara, nucsoara si sarea.Optional, putem adauga fulgi de cocos.

Separat, amestecam uleiul de cocos cu vanilia si albusurile de ou. Adaugam iaurtul si amestecati bine; apoi adaugam si siropul de artar.

Acum, este timpul pentru amestecul de ovaz, dar si lapte, pe care le adaugam astfel: impartim amestecul de ovaz in 3 parti egale si alternam intre o parte ovaz, lapte, ovaz…Apoi, adaugam si morcovii.

Punem toata compozitia in tava si dam la cuptor pentru 40 minute. Servim dupa ce s-a racit complet.

Valoare nutritionala: 1 portie  (1 bucata patrata, medie ) = 100 calorii, 7 g glucide, 3g fibre, 4 g proteine


Prajtura cu zmeura proaspata si migdale

  • 1 ceasca faina
  • 1/3 cana zahar
  • un praf de sare
  • 5 linguri de unt
  • ½ cana iaurt
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • ½ lingurita extract de migdale
  • 1 ou
  • ½ lingurita praf de copt
  • ½ lingurita bicarbonat de sodiu
  • 130g branza cremoasa
  • ¼ cana dulceata de zmeura
  • ½ cana zmeura proaspata
  • 3 linguri migdale tocate

Preincalziti cuptorul la 180 grade Celsius.

Intr-un recipient, amestecam faina, zaharul si sarea, impreuna cu untul. O cana din cantitatea rezultata o pastram pentru mai tarziu J

Adaugam iaurtul, extractul de vanilie si cel de migdale, praful de copt, oul si bicarbonatul de sodiu. Le amestecam cu mixerul pana cand se omogenizeaza. Turnam compozitia in tava ( in care am pus hartie pentru copt).

Intr-un castron micut, amestecam branza cu dulceata si amestecam cu mixerul, dupa care turnam peste compozitia din tava. Deasupra adaugam cantitatea de amestec pastrata la inceput ( faina, zahar..), apoi zmeura proaspata si migdalele.

Lasam la cuptor timp de 50 minute, apoi servim dupa aproximativ  2 ore.

Valoare nutritionala: 1 portie = 250 calorii, 7 g glucide, 1 g fibre

Pofta buna si multumesc Carmen Tenescu – nutritionist, Nutrisimo.ro