Daca intrebi oamenii ce isi doresc cel mai mult, atat pentru ei cat si pentru cei dragi, majoritatea vor spune ca vor sanatate. Expresia „Sanatatea e mai buna decat toate” cred ca este larg raspandita si reflecta importanta, macar la nivel declarativ, pe care i-o acordam.
Totusi, sanatatea nu este ceva ce ai obtinut azi si o ai pentru totdeauna. Sanatatea se costruieste si sa pastreaza zi de zi, prin implementarea unor obiceiuri sanatoase.
Sanatatea inseamna in primul rand preventie!
Iar asta se face prin cateva actiuni simple, insa aplicate in mod constant.
Echilibrul este cuvantul magic….echilibru intre munca si odihna, echilibru in dieta, in sport, in stilul de viata in general. Citeste la ce sa fii atent in mod special pentru a-ti pastra sanatatea:
Hrana vie. Consuma cat mai multe alimente neprocesate si integrale. Fructe si legume proaspete zilnic, ideal sa fie cele de sezon. ( capsuni primavara, rosii vara, struguri toamna…)
Hidratare. Extrem de importanta si de multe ori neglijata, hidratarea este extrem de importanta pentru sanatate. Corpul nostru este 70% apa, deci, ofera-i apa proaspata si in cantitate suficienta. Citeste aici mai multe despre hidratare.
Miscare. Muschii au nevoie de miscare, iar inima este cel mai important muschi. Cu ajutorul sportului ne pastram sanatatea la cote maxime! Ideal este sa facem 30 de minute de miscare in aer liber, fie ca vorbim de mers in ritm aler, fie ca jucam forbal sau tenis, aceste obiceiuri sunt sanatate curata.
Odihna. Somnul este si el extrem de important pentru o viata sanatoasa. In orele de somn ( ideal intre orele 22.00 si 6.00 ) ofera timp organismului sa se refaca, sa se odihneasca si sa se pregatesaca cum trebuie pentru o noua zi. Chiar daca poti functiona o buna perioada si cu 5 ore de somn pe noapte, asta nu inseamna ca nu iti va afecta starea de bine. Asadar, incearca sa dormi 8 ore pe noapte pentru o sanatate de fier.
Relaxare. Da, poti face toate cele de mai sus, insa inamicul cel mai are al zilelor noastre este stresul! Asadar, nu ignora sanatatea sistemului nervos. Aplica tehnici de relaxare pentru a reduce stressul. Poti apela si la exercitii de antrebare a creierului pentru a preveni bolile batranetii, precum Alzheimer.
Pe langa toate cele de mai sus, mergi la medic si fa-ti analize complete macar o data la 2-3 ani pentru preventie in sanatate!
Tu ce obiceiuri sanatoase ai? Cum previi aparitia bolilor?