Schimbarile in cariera apar in viata noastra deseori, fie ca le invitam sau nu. Important este sa stim cum sa le intampinam si cum sa facem o tranzitie usoara intre locul unde suntem si locul unde dorim sa ajungem.
Noi iti dam niste sfaturi care sa te ajute sa supravietuiesti unei schimbari in cariera:
Stabileste-ti un obiectiv clar. Ca sa ajungi la destinatie, trebuie sa stii in primul rand care este aceasta. Incearca sa analizezi ce anume vrei tu de la cariera ta si care este modalitatea cea mai buna prin care iti poti atinge scopul.
Revizuieste-ti cariera de pana acum. Analizeaza toti pasii pe care i-ai facut pana acum in cariera, reusitele pe care le-ai obtinut si obstacolele care ti-au aparut in cale. Daca vrei sa iti schimbi cariera cu totul, vezi care sunt abilitatile tale transferabile care iti vor fi utile in noua cariera.
Fa-ti un plan de actiune. O data ce stii ce vrei, stabileste-ti planuri de actiune pe termen lung si pe termen scurt care sa te ajute sa ramai pe drumul pe care il vrei. Daca simti ca te indepartezi de la obiectivul tau, revino la aceste planuri de actiune ca sa-ti amintesti ce e de facut.
Raspunde la intrebarile presante. Atunci cand vrei sa iti schimbi cariera, esti bantuit de o gramada de intrebari. Cele mai importante la care sa raspunzi sunt “cand?” vrei sa faci aceasta schimbare, “cum?” muncesti cel mai bine si “cati?” bani ai vrea sa castigi.
Analizeaza-ti resursele. In mod sigur esti ingrijorat cu privire la o schimbare de cariera, iar o greseala comuna este faptul ca nu realizezi ca mai multe aspecte ale vietii tale vor fi influentate de aceasta tranzitie in cariera. Inainte sa faci ceva drastic analizeaza-ti resursele, economiile si cheltuielile ca sa te asiguri ca esti acoperit din punct de vedere financiar pana iti gasesti jobul ideal.
Apeleaza la un specialist in schimbarea de cariera. Un astfel de coach (fie el si neprofesionist) iti poate oferi o viziune mai clara asupra posibilitatilor tale, te poate ajuta cu realizarea CV-ului si cu pregatirea pentru interviurile de angajare viitoare.
Intra in contact cu cei care te pot ajuta. Este indicat sa faci networking, atat in persoana, cat si pe social media. Intra in contact cu companiile din domeniul care te intereseaza, pentru ca astfel vei afla despre oportunitati care nu sunt facute publice in alt mod.
Rafineaza-ti CV-ul. Un CV ideal ar trebui sa iti sublinieze abilitatile si reusitele si sa raspunda la intrebarea de ce esti cel mai potrivit candidat pentru compania la care aplici. Afla care sunt cele 10 lucruri pe care sa nu le treci niciodata in CV.
Fa-ti un profil de LinkedIn daca nu ai deja unul, actualizeaza-l mereu si foloseste-ti conexiunile pentru a afla despre noi oportunitati.
Pastreaza o minte deschisa. Este important sa ramai deschis la toate oportunitatile care iti ies in cale, fie ele freelancing, interviuri informale sau internshipuri. Chiar daca nu se sfarsesc cu un job, castigi experienta, contacte si inveti cultura unei noi industrii.
Exerseaza inainte de un interviu. Managerii sunt impresionati cand stii lucruri despre companie si te-ai gandit deja la cum poti crea un impact. La un interviu de angajare, trebuie sa apari sa sa vorbesti despre problemele pe care le-ai rezolvat in trecut. Uite cum sa te pregatesti pentru un interviu de angajare.
Gandeste-Pozitiv! Aboneaza-te la newsletter pentru alte articole interesante
Niste sfaturi foarte bune. De asemenea, cred ca este foarte important sa fii bine pregatit pentru noua cariera – poti lua niste cursuri de specializare, de exemplu.