Cu totii suntem constienti de importanta sportului pentru a avea o sanatate de fier, insa cati dintre noi isi fac timp si pentru miscare, sau macar sa se implice si in activitati fizice, nu doar munca de birou? Alaturi de o dieta si o alimentatie corecta, sportul sau miscarea fizica joaca un rol esential pentru sanatatea noastra fizica si psihica.
Din pacate una dintre consecintele nefaste ale stilului de viata modern si a dezvoltarii economice este chiar lipsa miscarii fizice – mergem cu masina pana la coltul blocului sa cumparam ceva, vrem ca fiecare bloc sa aiba lift (chiar si cele cu 2 etaje), platim menajere ca sa ne faca curat in casa (cand se stie ca miscarea produsa atunci cand facem curat arde niste calorii bune), cautam doar job-uri de birou si fugim de cele fizice si lista poate continua.
Daca nu stii cum sa te motivezi pentru a face sport citeste si Cum sa ramai motivat in a face sport!
Printre afectiunile care au ca principala cauza un stil de viata sedentar amintim:
Obezitatea si bolile asociate ei. Combinatia de mancare procesata sau tip fast food cu lipsa de miscare are ca efect multe kilograme in plus, de aici derivand o seama de boli importante, de la afectiuni cardiace la diabet zaharat. Studiile stintifice medicale au demonstrat ca miscarea fizica regulate reduce riscul atat a bolilor de inima cat si a diabetului
Hemoroizi. O afectiune delicata pentru multe persoane, insa mult mai frecventa decat s-ar putea parea. Se estimeaza ca in Romania 15-20% din populatie sufera de aceasta boala cauzata in principal de sedentarism si alimentatie.
Cancer. Sedentarismul mareste riscul de a dezvolta cancerul de san sau de colon.
Osteoporoza. Lipsa miscarii face ca oasele sa isi piarda densitatea, sa fie mai fragile.
Imbatranire prematura. S-a demonstrat ca la persoanele cu activitate fizica redusa procesul de imbatranire este accelerat, si in consecinta si rata mortalitatii este mai crescuta.
Nu trebuie neglijat insa ca si petrecerea a cat mai mult timp in picioare poate duce la aparitia varicelor.
Tulburari se somn. Daca suferi de insomnia sau daca te trezesti des si neodihnit, putina activitate fizica te-ar putea ajuta mai mult decat pastilele de dormit. Citeste si cum sa ai un somn odihnitor.
Depresia. Starile de nervozitate, neliniste, anxietate sau depresie, sunt mai des intalnite la persoanele care au un job sedentar decat la cele cu un job activ. Atunci cand faci sport organismal secreta endorfine care iti imbunatatesc si starea de spirit.
Alzheimer. Nu doar oasele si muschii sufera de pe urma inactivitatii fizice ci si creierul. Un creier mai bine oxigenat este un creier cu o memorie mai buna.
In concluzie miscarea regulata ne ajuta sa fim si mai sanatosi dar si mai frumosi! Pe tine ce te opreste din a-ti schimba stilul de viata, asftel incat sa traiesti mai mult si mai bine?