dependent de munca, semne ca esti dependent de munca

Tu esti dependent de munca? Afla semnele!

Cariera

dependent de munca, semne ca esti dependent de muncaEste bine sa fii pasionat in legatura cu munca ta, insa exista o diferenta intre a-ti place sa faci o treaba buna si a fi dependent de munca – ar trebui sa fii mandru de primul lucru, iar al doilea este o boala serioasa. Daca te identifici ca un dependent de munca, ar putea fi timpul sa cauti ajutor profesionist.

Cele mai comune semne ca esti dependent de munca:

1. Ajungi primul la munca si pleci ultimul. Daca se intampla sa faci acest lucru intr-o saptamana pentru ca lucrezi la un proiect important, sau daca preferi sa stai un pic peste program sa iti pui lucrurile in ordine este in regula, dar daca se intampla mereu, inseamna ca esti dependent de munca. Nimeni nu ar trebui sa petreaca atata timp la birou.

2. Lucrezi mereu la pranz. Din nou, data ai ceva de terminat intr-o zi poti sa sari peste pranz, dar daca tu nu iesi niciodata sa iei masa, inseamna ca ai o problema. Tine cont de faptul ca esti mai productiv atunci cand iei o pauza in care sa mananci si sa te relaxezi.

3. Nu ai hobby-uri. Daca atunci cand esti intrebat ce faci ca sa te distrezi tu raspunzi “Imi place sa citesc”, si tu citesti de fapt rapoarte de munca, este timpul sa-ti gasesti niste hobby-uti adevarate, care nu au legatura cu munca.

4. Esti stresat cand nu esti la munca. Cateodata este sanatos sa fii stresat la locul de munca, dar ar trebui sa fii ingrijorat daca esti stresat pentru ca nu muncesti. Dependentii de munca nu se pot relaxa in vacante si devin iritati pentru ca sunt departe de birou.

5. Nu esti niciodata multumit. Este bine sa vrei mereu sa fii tot mai bun, insa este problematic daca nu-ti recunosti reusitele.

6. Nu-ti iei vacante adevarate. Se mai intampla sa raspunzi la un mail sau sa dai un telefon cand esti in vacanta, insa daca muncesti mai mult decat te relaxezi, esti cu siguranta dependent de munca.

7. Mintea ta este la munca chiar si cand nu esti la birou. Este mult mai sanatos sa te gandesti la plaja atunci cand esti la munca decat sa te gandesti la munca atunci cand esti la plaja. Daca mintea ta ajunge la munca in mijlocul altor activitati, si nu mai esti atent la ce se intampla in jurul tau, este cazul sa cauti ajutor.

8. Mergi la birou chiar si atunci cand esti bolnav. Nu este frumos sa te duci bolnav la birou, riscand sa-ti imprastii bacteriile peste tot. Nu te asiguri ca vei fi placut de colegi daca faci asta, si oricum nu vei fi foarte productiv.

9. Esti prea usor accesibil. Daca le-ai spus colegilor ca e in regula sa te contacteze oricand, este un semn rau. Toata lumea ar trebui sa-si impuna niste limite intre viata personala si cea profesionala.

10. Ascunzi munca de cei dragi. Daca faci acest lucru, esti constient ca muncesti prea mult si ca ar trebui sa petreci mai mult timp cu familia si prietenii.

11. Nu esti un jucator de echipa. Dependentilor de munca nu le place sa lucreze in echipa, pentru ca au impresia ca doar ei pot face cea mai buna treaba.

12. Nu i-ai spus niciodata “Nu” sefului. Daca esti mereu dispus sa-ti asumi responsabilitati in plus, ar trebui sa te gandesti ca la un moment dat vei fi epuizat si sa vorbesti cu seful tau despre grija ta ca acest lucru iti poate afecta productivitatea.

13. Rareori le spui prietenilor “Da”. Daca mereu le spui prietenilor ca esti ocupat atunci cand esti invitat in diverse locuri, la un moment dat acestia vor inceta sa te intrebe, iar prieteniile tale vor avea de suferit. Daca prietenii tai iti spun ca abia te mai vad sau ca muncesti tot timpul, este timpul sa fii mai atent si sa depui un efort mai mare in relatiile tale.

14. Negi ca esti dependent de munca. Asemenea oamenilor cu alte dependente, nu-ti recunosti problema. Oamenii care glumesc pe baza faptului ca sunt dependenti de munca rareori sunt.

Atentie caci poti ajunge la burn-out! Citeste aici ce riscuri iti asumi daca muncesti fara sa te odihnesti.