Servere dedicate versus gazduire VPS. Ce sa alegi pentru afacerea ta

Idei

Daca site-ul tau a crescut intr-atat incat gazduirea partajata nu mai este suficienta, atunci ai la dispozitie doua variante mult mai performante dintre care poti alege: gazduire VPS si servere dedicate. Ambele tipuri de hosting prezinta avantaje, insa este important sa intelegi diferenta dintre acestea inainte sa iei o decizie. Afla in maximum 3 minute care sunt principalele lor caracteristici, implicit punctele pro si contra pentru fiecare in parte.



Servere dedicate

Ca sa ai o imagine mai clara, gandeste-te la serverul dedicat ca la un laptop. Fiecare server detine procesor, memorie, spatiu de stocare si retea hardware, intocmai precum calculatorul pe care il detii. In general, serverele dedicate sunt alese din trei motive principale: putere, securitate si control. Acestea ofera un grad de performanta mult mai mare fata de celelalte tipuri de hosting, iar cea mai buna parte este ca toata aceasta putere este dedicata unui singur site. Probabil ai dedus deja singur, serverele dedicate presupun ca site-ul tau sa aiba un server numai pentru el. Ofera cel mai inalt nivel de control si poti sa-ti setezi propriile limite de resurse.

De obicei, cei care investesc in servere dedicate detin site-uri medii sau mari, dar daca costul nu este prea mare, este varianta optima pentru orice site. Pentru ca da, serverele dedicate nu au dezavantaje mari in ceea ce priveste caracteristicile tehnice, insa performanta maxima se plateste mai scump decat in cazul celorlaltor tipuri de gazduire web. De altfel, un dezavantaj ar putea fi faptul ca gestionarea unor servere dedicate necesita cunostinte de specialitate. Astfel, fie te asiguri ca te poti baza permanent pe ajutorul unui specialist, fie colaborezi cu o firma de hosting care sa-ti puna la dispozitie si servicii de mentenanta.



Gazduire VPS

Gazduirea VPS ofera un nivel de performanta adecvat pentru majoritatea site-urilor. Este mai ieftina decat serverul dedicat si nu difera foarte mult de gazduirea partajata in ceea ce priveste gestionarea. Pe scurt, acest tip de hosting presupune ca mai multe site-uri sa foloseasca acelasi server, asa cum este in cazul gazduirii partajate, insa fiecare site beneficiaza de resurse proprii. De asemenea, acesta utilizeaza un software care permite imprumutul de resurse de la alte site-uri de pe server, in cazul in care ai ajuns la limita maxima, iar ceilalti nu le folosesc in totalitate.

In general, gazduirea VPS este vazuta ca o alegere de tranzitie intre gazduirea partajata si serverul dedicat. Cu toate acestea, site-ul tau “dicteaza” tipul de hosting de care are nevoie. Ia in calcul resursele alocate, gradul de securitate, performanta, scalabilitatea, configurarea si personalizarea. Desi pretul este considerabil mai mare in cazul serverelor dedicate, acesta nu ar trebui sa reprezinte un factor de alegere. Calitatea si caracteristicile eclipseaza in aceasta situatie diferenta de costuri, astfel ca ar trebui sa conteze doar in alegerea companiei cu care sa colaborezi, nu a tipului de hosting.

Astfel, daca iei in considerare aceste aspecte, pentru un magazin online este indicat sa opteze pentru un server dedicat. In schimb, un site de prezentare poate sa functioneze perfect cu ajutorul gazduirii VPS fara sa aiba nevoie vreodata sa faca o astfel de migratie. Fiecare site este unic, nu exista o regula in acest sens. Consulta un specialist si ia o decizie personalizata.