Ai o locuinta de inchiriat si te gandesti daca sa mergi pe varianta clasica “long term” sau ai vrea sa incerci si pe “short term” gen Airbnb sau Booking? Din pacate vremurile actuale (anul 3 al pandemiei de Covid) nu ne lasa sa dam un raspuns simplu la aceasa dilema. Piata inchirerilor pe termen lung este afectata de munca de acasa (angajatii pot lucra si din orasele de origine) sau de scoala online (studentii stau si invata de acasa), pe cand cea a inchirierilor in scop turistic este afectata de restrictiile de calatorie si de valurile succesive de infectari.
Totusi in acest articol ne vom opri asupra inchierii in scop turistic, cu accent pe platformele externe de rezervari, gen Booking, Airbnb sau altele asemenea.
Deja sunt ani buni de cand multi proprietari au posibilitatea sa castige bani frumosi inchiriind pe aceste platforme, foarte multi turisti din toata lumea apeland des la astfel de spatii pentru cazare, indiferent ca vorbim de vacante romantice, de city break-uri cu copii sau de calatorii de afaceri. Daca ai un apartament de inchiriat in orase turistice sau de business, sfaturile de mai jos te-ar putea ajuta sa demarezi cu dreptul.
Chiar daca oricine isi poate lista proprietatea pe o platforma, nu orice casa se inchiriaza insa, locatia acesteia fiind un criteriu care poate face diferenta (aproape de metrou, centru sau zonele turistice). La fel si calitatea vecinilor si a cartierului. In cazul in care nu indepliniti aceste criterii mai bine inchiriati pe termen lung si aveti totusi un randament rezonabil, decat sa stati cu apartamentul gol.
De asemenea puteti inchiria si doar cate o camera in apartamentul in care locuiti, sau chiar intregul vostru apartament pentru perioade scurte de timp, atunci cand plecati in vacante, sau aveti unde dormi si doriti sa faceti un ban in plus.
Sfaturile de mai jos sunt valabile si daca inchiriati pe termen scurt folosind si platformele locale.
Cum sa iti inchiriezi casa in scop turistic
Primul pas este sa va faceti cont de proprietar pe platforma, pentru a va putea lista. In functie de politicile fiecarei platforme, veti avea de completat diverse documente pentru a va putea activa contul si publica oferta. Atentie, nu incercati sa nu declarati sursa de venit pentru plata impozitului. Poti sa iti setezi termene de anulare rezonabile, securizarea rezervarii printr-un avans nereturnabil, ai diverse metode de plata puse la dispozitie de platforma.
Aveti grija daca listati pe mai multe site-uri sa tineti oferta actualizata la zi, nimic nu poate fi mai neplacut decat sa aveti 2 rezervari pe aceeasi perioada, mai ales daca si incasati banii.
Aranjarea casei pentru a fi cat mai atractiva, este un alt criteriu esential. Daca nu va pricepeti la design interior puteti apela la sfaturile specialistilor (vezi oferta aragaz Arctic), important este sa aveti o casa cat mai atractiva, pusa in evidenta de niste fotografii sugestive. Alegeti mobilier modern, decoratiuni care fac casa sa fie primitoare. Nu incarcati casa inutil cu mobilier, insa aveti grija sa nu lipseasca niciun aparat electrocasnic care este util unui turist (aragaz cu cuptor electric, frigider, cafetiera, masina spalat rufe, masina spalat vase, cuptor microunde, vesela si tacamuri). La fel lenjerie si prosoape de calitate precum si articole de baie. Nimanui nu ii place sa isi aduca cu el un gel de dus sau sa nu aiba unde sa isi faca o cafea buna dimineata.
Suport de calitate. Oferiti intotdeauna mai mult decat se asteapta turistul sa primeasca, mici atentii din partea casei, diverse ghiduri sau recomandari, oferiti-va sprijinul oricand este nevoie. Lucrurile acestea mici va vor aduce multe review-uri pozitive si un rating cat mai mare, implicit mai multi clienti.
Nu uitati, fiind vorba de platforme online nu puteti pacali clientul fara sa fiti penalizati, review-urile negative va pot scoate usor din joc, asa cum cele pozitive va pot ajuta sa aveti mereu clienti.