O singura actiune pe care o facem pentru a avea grija de planeta noastra ne garanteaza o viata mai sanatoasa.
In acest articol iti aducem câteva sfaturi care pot fi puse în practică rapid și care nu numai că vor aduce o schimbare majoră în rutina ta, în buzunarul și în sănătatea ta, dar vor contribui și la sănătatea planetei și a tuturor celor care o locuim. Se știe deja că modul nostru de viață este adesea dăunător mediului. Unii o vor face involuntar, alții din ignoranță, dar prin mici acțiuni minore distrugem planeta Pământ în fiecare zi.
Sfaturi sănătoase și ecologice
Dacă toți schimbăm o singură rutină pe care o facem automat pentru o acțiune în favoarea mediului, planeta va suferi mult mai puțin și va avea mai multă grijă de noi.
Transport inteligent
Ideal ar fi să mergi la serviciu pe jos sau cu bicicleta.
Luați transportul public și cumpărați abonamente lunare pentru a economisi bani.
Urcați scările și evitați lifturile.
Economisiți combustibil cumpărând mașini mai puțin puternice și păstrând anvelopele bine umflate.
Dacă este inevitabil să fii nevoit să conduci, alege să faci un carsharing.
Alegeți pe cât posibil vehicule hibride de închiriere (taxiuri).
Economiseste energia
Activați setările de economisire a energiei pe toate computerele.
Deconectați orice aparat electric care nu este în uz. Încă consumă energie chiar și atunci când sunt oprite (încărcătoare de telefoane mobile, televizoare, aparate cu lumini pâlpâitoare etc.).
Există becuri care consumă mai puțină energie și luminează mai mult. Poate că sunt puțin mai scumpe, dar pe termen scurt acei bani se recuperează și se economisesc mai mult. Puteti alege lampi led sau becuri cu filament.
Deși utilizarea pungilor de plastic este pe cale sa fie eradicată, este convenabil să insistați asupra folosirii pungilor de pânză sau reciclabile. Evitați complet produsele din PVC, poluează foarte mult în timpul fabricării lor, nu sunt reciclabile și eliberează substanțe foarte toxice. Cel mai bun recipient este sticla returnabilă.
Traieste sanatos
Alegeți alimente organice, locale și de producție durabilă atât pentru întâlniri, mese și evenimente, cât și pentru dieta noastră zilnică. Pare mai ușor să mergi la piață sau supermarket, dar când va creste rețeaua de furnizori de alimente bio, vei vedea că nu este atât de greu să ai zilnic mâncare sănătoasă.
Scapă de produsele toxice de curățare și de igienă personală.
Adăugați plante în casă și în spațiile de lucru, deoarece filtrează aerul.
Consuma mai putin
Abonați-vă la informații electronice în loc să utilizați copii pe hârtie: facturi de telefon, cheltuieli generale, extrase bancare, extrase de card de credit. Totul poate ajunge pe email și astfel se evită consumul de hârtie.
Schimbați și refolosiți prosoapele și șervețelele din pânză în bucătărie și băi.
Diseminati deșeurile și transformați deșeurile de bucătărie în compost. Legea celor 3 R: RECICLARE este bună, dar este mult mai important să REDUCEȚI consumul iresponsabil și inutil și REUTILIZAȚI bunurile.
În ceea ce privește mașina de spălat, selectați programul de spălare scurt, care folosește 60 de litri de apă, față de cei 100 de litri ai unui program lung.
Acoperiți tigăile în timpul gătitului: va consuma mai puțină energie.
Frigiderul este unul dintre electrocasnicele care consumă cea mai mare energie electrică. Acesta trebuie amplasat la o distanta de nu mai putin de 2 cm de perete pentru a permite mecanismelor de racire situate pe spate sa functioneze bine.
Nu aruncați niciodată lacuri, vopsele, solvenți, uleiuri sau mucuri de țigară în sistemul de drenaj.
Conservați apa
Stergeti vasele în loc să le clătiți înainte de a le pune în mașina de spălat vase sau în chiuveta de bucătărie.
Bea apă de la robinet (sticlele de plastic sunt o adevărată catastrofă ecologică).
Utilizați filtre de purificare a apei.
Închideți robinetul de apă când vă spălați pe dinți, bărbieriți sau săpun vasele.