De ce este atat de importanta stima de sine?
Pentru ca in lipsa ei, este foarte dificil sa te bucuri de viata, sa constientizezi ca ai dreptul de a fi prezenta, de a avea locul tau, de a te face inteleasa, vazuta, apreciata…
O stima de sine scazuta inseamna sa te simti inferioara si sa crezi ca nu valorezi cine stie ce. Dimpotriva, o stima de sine ridicata, arata ca esti constienta de valoarea pe care o ai. Cum se construieste ea?
Ei bine, totul incepe din copilarie. Daca parintii te-au iubit si ai primit suficiente semne de apreciere din partea lor, ai, in general, o parere buna despre tine insuti.
Din fericire, daca nu ai avut o copilarie fericita sau ai trecut printr-o perioada mai dificila si daca ulterior, te-ai subestimat, nu inseamna ca totul este pierdut. Intotdeauna exista solutii.
Relatia dintre corp si stima de sine
Sarcina aduce multe modificari in corpul femeii insarcinate. Acestea nu sunt doar de natura hormonala, ci si modificari fizice, intrucat corpul se modifica spectaculos.
Asadar, daca o femeie care inainte de a ramane insarcinata, a avut o relatie buna cu corpul sau si cu feminitatea ei, isi va iubi noul corp si se va simti mandra de el.
Iar o femeie cu o stima de sine scazuta si cu o parere negativa despre corpul sau, va considera modificarile din corpul sau sinonime cu obezitatea si nu se va simti confortabil cand se va privi in oglinda.
Cand imaginea pe care o are femeia despre noul ei corp este negativa, aceasta poate simti rusine si vinovatie si poate refuza sa apara dezbracata, de exemplu pe plaja purtand cotum de baie sau in fata partenerului de cuplu.
Femeile insarcinate, ca si adolescentii, petrec mult timp in fata oglinzii, observand modificarile din corpul lor.
Pe de alta parte, reintoarcerea corpului la starea anterioara poate reprezinta un alt motiv de stres. Prin urmare, femeile care se simt bine cu ceea ce li se intampla si care au grija de ele, vor lua masuri de precautie corecte pentru a-si mentine corpul cat mai ferm.
De asemenea, multe produse de infrumusetare chimica pe care le folosea anterior femeia, cum ar fi: vopseaua de par, lacul de unghii, etc. nu pot fi folosite in timpul sarcinii. Iar pentru unele femei, care investesc mult in astfel de produse de infrumusetare, acest aspect ar putea contribui la sentimentul ca nu mai sunt atat de atragatoare.
Acest corp nou nu apartine numai femeii. Treptat, aceasta isi asuma responsabilitatea maternitatii si, in special isi da seama ca trebuie sa se ingrijeasca mai mult de sanatatea ei si de cea a viitorului bebelusului.
Astfel, sarcina poate creste stima de sine pentru majoritatea femeilor. Corpul lor dobandeste un nou sens, cel al maternitatii, iar acest lucru le face sa se simta implinite.
O femeie insarcinata trece prin multe etape fizice, psihice, emotionale si are nevoie si de ajutor din partea celorlalti. De aceea, e nevoie sa se iubeasca suficient de mult ca sa se faca inteleasa.
A te iubi pe tine presupune o doza mare de curaj, blandete, bunatate, rabdare, pace interioara si multe zambete.
Asa ca iubiti-va si pretuiti-va in fiecare zi din ce in ce mai mult!
Un articol oferit de Psiholog Elena Mihaela Popescu
Foto credit: Galia Dan