Publicitatea destinată promovării unor băuturi răcoritoare sau alcoolice ne asaltează zilnic! Prezente peste tot, reclamele făcute băuturilor îşi dovedesc influenţa prin marele număr de consumatori. De la adolescentul ce doreşte să pară mai matur în clipa în care pozează cu paharul de bere în mână şi până la copilul care, din mimetism, nu vrea să consume altceva decât sucul de la TV, toţi ajung repede în rândurile consumatorilor unor anume mărci. Iar necesitatea hidratării e lăsată pe ultimul plan, la fel ca şi preocupările pentru sănătate.
Ce se ascunde în sucurile naturale sau carbogazoase?
Foarte mulţi dintre noi se lasă induşi în eroare prin utilizarea imaginilor fructelor proaspete de pe recipientele de băuturi răcoritoare, dar şi de prezenţa unor menţiuni de tipul “pulpă de fructe” sau de suprautilizatul “natural”. Consumatorul mai puţin instruit ajunge să creadă că nu-i nimic rău în a consuma zilnic un suc suprasaturat de zahăr şi de chimicale. La fel de rău este că el ajunge să creadă că nu mai e nevoie să consume şi vegetale crude, pentru a-şi procura vitaminele
Buna utilizare şi asimilare a vitaminelor e condiţionată de prezenţa altor nutrienţi, precum enzimele sau mineralele. Dacă suntem înclinaţi a crede că un suc luat de pe raftul supermarketului e foarte asemănător cu sucul proaspăt extras din fructele prezente pe ambalaj, să ne gândim că un suc natural proaspăt este expus la oxidare. Un suc de fructe va începe să fermenteze după numai o oră de păstrare la temperatura camerei. Câtă crezare să mai dăm precizării “fără conservanţi” de pe ambalajul unui suc având în componenţă şi pulpă de fructe, ce rezistă în spaţiile de vânzare luni de zile?!
Ar trebui să ne întrebăm: nu cumva îmi va fi afectată sănătatea de surplusul de chimicale sau de zahăr alb, care nu permite dezvoltarea bacteriilor ce produc fermentaţia? Mediile chimice şi substanţele neprielnice bacteriilor dăunează şi celulelor corpului nostru. Gândeşte-te la acest aspect, atunci când consumi sucul tău cel «plin de vitamine»!
E lesne să faci abuz de zahăr când consumi o băutură răcoritoare! Gustul dulce ne face să consumăm mai mult decât ne cere setea, în vreme ce glicemia creşte.
Consumul de sucuri poate avea consecinţe mai rele decât cel de ciocolată sau de prăjituri. În vreme ce hrana solidă, bogată în calorii, aduce repede senzaţia de saţietate, băutura în care sunt dizolvate zeci de linguriţe de zahăr poate fi consumată fără a ne da seama că ne-am depăşit de mult necesarul caloric.
Excesul de zahăr şi glicemia crescută au o influenţă nefastă şi asupra performanţelor sistemului imunitar. În popor se spunea că indivizii pofticioşi, împătimiţi de dulciuri, sunt mai expuşi la bolile infecţioase. Lucru adevărat!
Zahărul nu e singura problemă din bauturi! La ce pericole ne expune un pahar cu suc?
Din pricina sedentarismului, organismul se vede asaltat de caloriile în plus. Urmarea? Uşor de intuit: sporirea grăsimii corporale, rezistenţa la insulină și creșterea riscului de sindrom metabolic (hipertensiune, obezitate abdominală, hiperglicemie, hipercolesterolemie).
În afară de gustul lor dulce, sucurile te ademenesc cu intensele arome «de fructe». Producătorii ar face orice pentru a te face să devii un consumator fidel. Analizează ceva mai atent gustul şi aroma nefiresc de puternică a unor sucuri din comerţ şi îţi vei da seama că aceste mirosuri aduc foarte mult cu esenţele sintetice folosite în industria parfumurilor. Ele n-au nimic de-a face cu portocalele, ananasul ori caisele. Cumpărăm iluzii şi dobândim, în schimb, boală. Prin aer, hrană şi băuturi, corpul ne e asaltat de substanţe cu totul străine de chimia sa firească.
Ce rău ne face acidul citric din sucurile din comerț?
Băuturile carbogazoase conţin acizi agresivi ce ne afectează dantura şi fragilizează oasele (lucru pe care-l face şi zahărul!). Citiţi-le eticheta şi veţi găsi, ca ingredient, acidul citric. Acesta există şi în lămâi sau grepfrut, dar fructele au o compoziţie echilibrată, în care fiecare componentă e prezentă exact în proporţia ce asigură doar efecte pozitive. În tandem cu acidul citric, acidul fosforic pune o povară pe rezerva de minerale alcaline a organismului, suprasolicitând organele de eliminare (producând vătămări ale nefronilor, de pildă).
E mai costisitor să-ţi extragi singur sucul din fructele preferate sau să consumi cu moderaţie doar bere organică, de calitate. Dar eforturile îţi sunt pe deplin răsplătite! Pentru că o bună sănătate ne oferă o fericire durabilă, comparativ cu plăcerile efemere dobândite prin papilele gustative sau prin euforiile bahice.
Autor: Dr. Frunză Alexandru, clinica de nutriţie Dietalia, www.dietalia.ro