Profilul LAB – Profilul lingvistic si comportamental este o descoperire creata pe baza unor aplicatii specifice din NLP. LAB analizeaza modul in care oamenii sunt motivati, felul in care proceseaza informatia si cum iau decizii in diferite contexte.
Vreau sa iti prezint si tie tiparele motivationale pe care le au oamenii conform profilului LAB. Sunt informatii pe cat de interesante pe atat de utile.
Prima categorie a tiparelor motivationale se refera la ce „te pune la treaba”. Care este nivelul tau de activitate? Esti Proactiv sau Reactiv?
Persoanele Proactive tind sa actioneze calculand prea putin implicatiile actiunilor lor. Pot deveni deranjanti pentru ca insista cu ce vor ele sa faca. Ei sunt oamenii care se apuca de treaba si o termina inainte ca altii sa fi luat macar o decizie. Nu asteapta ca altii sa aiba initiativa. Ei sunt oamenii de actiune.
Persoanele Reactive asteapta ca altii sa ia initiativa sau asteapta pana cand situatia este potrivita ( uneori niciodata nu este) pentru ca ei sa actioneze. Se pot gandi, face planuri si strategii fara insa a actiona. Persoanele reactive petrec mult timp asteptand. In felul asta pot deveni deranjanti pentru ca nu se pun in miscare. Ei sunt totusi cei mai buni analisti.
In functie de Directia Motivatiei , adica directia in care se misca o persoana intr-un anumit context, exista 2 variante. Fie te apropii de un scop/ obiectiv , fie te indepartezi de probleme/temeri .
Oamenii cu un tipar „ma apropii de” intr-un anumit context se concentreaza asupra scopului lor. Sunt motivati de a avea, a obtine…. Pentru ca se concentreaza pe obiective tind sa fie buni la gestionarea prioritatilor, sunt entuziasmati si vitalizati de scopul lor. Au greutati in a identifica problemele care pot sa apara.
Cei cu tipar „ma indepartez de” observa ce ar trebui evitat si de ce ar trebui sa scape. Motivatia lor este declansata atunci cand exista o problema care trebuie rezolvata. Aceste persoane sunt bune la identificarea si rezolvarea problemelor. Ele vad imediat ce ar putea merge prost si tind sa piarda din vedere obiectivele.
Unde isi gaseste motivatia fiecare dintre noi? Profilul LAB spune ca unii isi gasesc motivatia in interior si altii in surse externe.
Astfel cei cu un tipar de motivatie intern isi ofera propria motivatie din interiorul lor. Ei hotarasc ce e bine si ce nu, daca fac o treaba buna sau nu. Standardele pe care le respecta sunt cele pe care si le impun singuri. Deoarece privesc ordinele ca pe informatii, sunt greu de coordonat iar in pozitii de manageri nu ofera mult feedback.
Persoanele cu un tipar extern de motivatie au nevoie de parerile altor oameni, de indrumari din afara si de feedback permanent pentru a sti ca fac o treaba buna. Aceste persoane sunt motivate cand decide altcineva. Ei nu au standarde interioare, toate informatiile le strang din afara.
Alegerile le facem in functie de doua criterii – unii vor sa aiba optiuni, sa poate face lucrurile diferit iar altii prefera procedurile, metodele clare si dovedite a fi corecte.
Pentru cei care prefera optiunile intotdeauna exista o cale mai buna de a face lucrurile. Ei creaza proceduri si sisteme de lucru dar le este foarte greu sa le urmeze. Indivizilor cu profil „optiuni” le place sa inceapa proiecte noi dar nu se simt obligati sa le si termine.
Oamenii cu profil „proceduri” prefera caile batute. Ei cred ca exista un mod „corect” de a face lucrurile. Lucreaza bine dupa proceduri si duc intotdeauna lucrurile la bun sfarsit urmand intocmai instructiunile.
Un ultim criteriu al profilului LAB se refera la factorii de decizie motivationali. Caut diferente sau asemanari intr-un context anume ? Esti motivat de evolutie, revolutie, de ambele sau de stabilitate?
Unii oameni prefera ca situatia lor intr-un anumit context sa ramana la fel – ei au un tipar „asemanare„. Nu le place schimbarea si refuza sa se adapteze. Pot accepta o schimbare majora o data la 10 ani dar ei vor provoca o schimbare doar o data la 15-20 ani.
Persoanele cu profil „asemanare cu exceptie” le place ca un context dat sa ramana la fel dar accepta o schimbare pe an daca nu este prea drastica. Prefera ca situatiile sa evolueze incet, in timp. Ei prefera evolutia iar o schimbare majora vor provoca o data la fiecare 5-7 ani.
Indivizilor cu profil „diferenta” le place schimbarea, le prieste si vor sa fie constanta si importanta. Au nevoie de o schimbare drastica la fiecare 1-2 ani.
Exista si persoane care se simt bine cand lucrurile evolueaza dar accepta cu placere si revolutii- schimbari revolutionare. Ei au un tipar dublu – „Asemanare cu exceptie si Diferenta„.
Este util sa iti intelegi tiparele comportamentale in diferite contexte. Poti comunica mai usor, viata personala si cea profesionala poate deveni mai buna prin aplicarea unui limbaj optim, plecand de la tiparele prezentate mai sus.
Iti recomand cu drag cursul de comunicare asertiva pe care l-am creat 🙂
Daniela Irimia
Gandeste-Pozitiv! Aboneaza-te la newsletter pentru alte articole interesante
[mc4wp_form id=”3273″]