Top 5 cele mai bune cărți de citit toamna

Dezvoltare Personala

După luni întregi de zile caniculare, iată că toamna își intră în drepturi și vine la pachet cu titluri și topuri noi, cu reeditări, cu debuturi literare, cu târguri de carte în pregătire, cu lansări și multe alte noi cărți de citit, spre încântarea tuturor „bookaholicilor”. Librăriile își schimbă vitrinele, dovlecii și decorațiunile tomnatice își fac timid loc printre cărți.

Dacă ați simțit că vara aceasta ați rămas în urmă cu lecturile propuse, toamna e anotimpul potrivit pentru a recupera toate acele titluri pe care le aveți pe lista de dorințe sau în raft și încă necitite.

Vă propunem, prin cele ce urmează, un top 5 al celor mai bune cărți pentru citit toamna, conform preferințelor celor mai atenți și dedicați cititori. Fie că alegeți o librărie online, fie că decideți să faceți o plimbare până la o librărie fizică, nu ratați aceste titluri deoarece vă vor oferi o experiență de lectură deosebită!

Povestea slujitoarei de Margaret Atwood

Scriitoare-fenomen, îndelung premiată și apreciată pentru întreaga sa carieră, Margaret Atwood a devenit cunoscută și publicului cinefil după succesul înregistrat de filmarea serialului după romanul Povestirea slujitoarei.

Distopia care a cucerit și, totodată, cutremurat cititorii din întreaga lume are în centrul său un viitor în care, în America, se instaurează un regim teocratic creștin care duce, în scurt timp, la încălcarea și eliminarea tuturor drepturilor femeilor. Acestea sfârșesc prin a îndeplini diferite roluri de la care nu au voie să se abată, nemaiavând niciun fel de libertate. Casta Slujitoarelor are ca rol doar procrearea, iar Offred, protagonista, își amintește cu durere de perioada în care viața sa era firească, avea o familie și se bucura de drepturi depline. Cu toate acestea, descoperă că există metode prin care chiar și noile reguli, crunte și injuste, pot fi încălcate, inclusiv de către cei care le-au instaurat. E.L. Doctorow scrie despre această carte următoarele: „Acest roman vizionar, în care Dumnezeu şi Guvernul şi-au unit forţele, iar America e condusă în chip de Teocraţie puritană, poate fi luat drept un volum care-i ţine companie romanului lui Orwell, 1984, – drept reversul lui, de fapt. Îţi dă la fel de mulţi fiori descriind variatele experiențe ale unei vieți trăite sub o tiranie; evocă aceeaşi oroare în timp ce inteligenţa lui caustică te face să zâmbeşti”. Această distopie, ca multe altele care au rămas în istoria literaturii și în inimile cititorilor, își îndeplinește cu brio și rolul de avertisment, demonstrându-ne că realitatea pe care o cunoaștem se poate transforma oricând în una cu mult mai cruntă dacă nu ne apărăm drepturile și libertățile. 

Maestrul și Margareta de Mihail Bulgakov


Maestrul și Margareta este unul dintre cele mai recomandate romane și, desigur, nu avea cum să lipsească din acest top al lunii septembrie. Cititorii care îl descoperă pentru prima dată sunt cuceriți de la primele pagini și sperăm că și pentru dumneavoastră va fi o lectură cât se poate de captivantă. În primăvara anilor ’30, doi scriitori din Moscova dezbat existența Răului, dar iată că diavolul însuși se metamorfozează pentru a-și demonstra existența. Își caută, galant, o regină pentru balul său, iar Margareta e cea care e dispusă să își vândă sufletul pentru a-și revedea iubitul.

Cu note ironice, dar și satirice, romanul cucerește generații de cititori, plasându-și acțiunea când în Moscova stalinistă, când în inima Ierusalimului de la nașterea lui Iisus. Două lumi de importanță istorică se împletesc într-un roman monumental și de neuitat. Pilat din Pont este el însuși un personaj în vremurile de acum două mii de ani, iar în Moscova un motan negru întinde mreje din care scapă doar cei cu o viclenie aparte. Dacă nu ați descoperit încă vraja acestei cărți, vă invităm la o lectură pe cinste!

Dacă vă doriți să citiți și să descoperiți doar cărți interesante sau unele dintre cele mai citite cărți din România, astfel de topuri sunt un început bun. Treptat, în funcție de gusturile care se formează sau doar se șlefuiesc, veți ști fără niciun dubiu când mergeți la sigur cu o carte și când e cazul să alegeți altceva. 

Memoriile unei gheișe de Arthur Golden


Scriitorul american Arthur Golden, absolvent de Harvard, cu diplomă în istoria artei, s-a specializat în arta japoneză și și-a încheiat studiile de masterat în istoria și civilizația Japoniei la Columbia University. Prima sa carte, Memoriile unei gheișe, are la bază o imensă muncă de cercetare și documentare, pe lângă pasiunea uriașă pentru cultura Japoniei și cutumele acestei țări. Efortul i-a fost răsplătit pe măsură, căci romanul său a devenit rapid un bestseller și una dintre cele mai bune cărți scrise vreodată, continuând să se afle adesea pe primele locuri în topurile internaționale. A fost tradus în peste 35 de limbi și vândut în peste 4 milioane de exemplare, ecranizarea cărții fiind premiată cu 3 Oscaruri și 3 premii Bafta. 

Protagonista e Chiyo, o fată săracă dintr-un sat de pescari. E vândută de către familie unei okiya pentru a fi iniţiată în artele gheişelor, iar de aici pătrundem în civilizația veche de secole ale Japoniei. Gheișa Sayuri, sub noul său nume, cucerește nu doar inimi, ci destine întregi. Seducția se construiește diferit, se supune unor reguli aproape secrete, printr-o împletire de ritualuri străvechi. Vă invităm să descoperiți, așadar, romanul sofisticat, complex, bogat în amănuntele unei documentări minuțioase despre splendida Japonie și cultura sa, un roman care face parte cu succes din topul acestei luni.

Dragostea în vremea holerei de Gabriel García Márquez


Renumitul scriitor spaniol a lăsat lumii o capodoperă pe care continuăm să o transmitem mai departe din generație în generație, să o recomandăm prietenilor, să o cumpărăm în diferite ediții și să o discutăm și rediscutăm la cluburile de carte. Servește, ca model, multor scriitori care și-ar dori notorietatea lui García Márquez. 

Între paginile romanului ecranizat în 2008, regăsim una dintre poveștile de dragoste care au făcut înconjurul lumii. Florentino Ariza și Fermina Daza se îndrăgostesc în tinerețe, iar pasiunea lor spulberă orice impediment. Cel puțin la început, pentru că făgașul acestei noi iubiri se curmă brusc, iar Fermina urmează să se căsătorească în curând cu un doctor înstărit. Florentino își regăsește busola pierdută, se regrupează, dar în ciuda aventurilor amoroase extrem de numeroase, nu o poate uita pe Fermina și nu poate nega faptul că o iubește în continuare cu la fel de multă pasiune. 50 de ani mai târziu, se regăsesc, iar Florentino își mărturisește sentimentele neschimbate. Ce ne rezervă, de aici încolo, Dragoste în vremea holerei? Urmează continuarea poveștii de dragoste începute în tinerețe? Mai simte Fermina că dragostea adevărată e una singură și aceasta nu se uită niciodată?

Pânza Charlottei de E. B. White

Pânza Charlottei de E. B. White se înscrie în topul celor mai bune 21 de cărți pentru copii, alcătuit de BBC Culture, precum și în Top 100 cărți de proză pentru copii, conform Children’s Books Guide.

Este o carte remarcabilă și fără vârstă, apreciată atât de părinți, cât și de către copii. Face parte din categoria acelor cărți bune de citit, potrivite inclusiv pentru a le dărui mai departe. În centrul poveștii îl avem pe Wilbur, un porcușor empatic și sensibil, iubitor și fericit. Desigur, fericirea lui se câștigă ușor: e fericit dacă primește mâncare bună și dacă prietenii săi îi sunt alături. Charlotte joacă un rol important în salvarea porcușorului Wilbur, iar morala acestui roman-fabulă este o lecție pe care cei mici și cei mari trebuie să o deprindă sau să și-o reamintească oricând. Vă invităm să descoperiți de ce această carte nu are vârstă și de ce își cucerește cititorii indiferent de moment.

 
Sperăm totuși că aceste recomandări de cărți v-au stârnit curiozitatea și că o să alegeți măcar una dintre ele.Lectură plăcută și o toamnă frumoasă!