Popular in randul populatiei tarilor nordice, stilul de viata hygge incepe usor usor sa-si faca loc si in cultura occidentala si chiar in Romania. Descris pe scurt ca o stare de bine, stilul hygge este originar din Danemarca (tara care are chiar un Institut al Fericirii) si cuprinde un set de reguli/traditii pentru a trai o viata frumoasa, fericita si plina de satisfactii.
Si cum ne dorim cu totii sa avem o viata mai frumoasa, sa ne bucuram de ceea ce suntem si ceea ce avem, va oferim aceste principii dupa care sa va ghidati.
Elemente care definesc stilul hygge:
Lumina
Ai grija ca in casa sa ai lumanari decorative, pe care sa le aprinzi mai ales in serile de toamna tarzie sau iarna. De asemenea alege cu grija corpurile de iluminat care sa fie dispuse in casa astfel incat sa existe o lumina calda, placuta. Semineul poate fi un alt element de lumina calda si placuta.
Alaturi de alti oameni
A sta impreuna cu alti oameni, a socializa este un concept cheie in hygge. Cu cat esti mai fericit cu relatiile tale sociale (prieteni, colegi, familie) cu atat esti mai fericit in general. Stai relaxat la o cafea (vezi si oferta de cafetiere) si povesti alaturi de oameni care te fac fericit. Fie ca faceti o petrecere in pijamale alaturi de prieteni sau o seara de film, fericirea este mai usor de atins alaturi de ceilalti.
Mancare si bautura
Hygge inseamna sa fi tu insuti si sa-ti permiti sa iei o pauza de la rigorile unei alimentatii sanatoase. Savureaza o cafea sau o ciocolata calda, mananca o prajitura sau niste bomboane, bea o cana de vin fiert sau savureaza o friptura buna. Sunt bune si sucurile de fructe (vezi oferta storcator de fructe cu melc) insa o ciocolata calda si o patiserie aburinda se incadreaza mai bine in stilul hygge. Prepararea hranei, mai ales slow cooking este hygge. Ai grija ce mananci, si cauta sa iti prepari tu cat mai mult acasa mese savuroase.
Casa frumoasa
Punctul central al stilului hygge, casa este locul unde petrecem cel mai mult timp de calitate, deci niciun efort financiar nu este mare pentru a te bucura de un camin cald si primitor. De asemenea cu cat avem mai mult spatiu de locuit cu atat este mai bine (de exemplu in Danemarca este o medie de 50 mp/locuitor in timp ce in Romania este undeva la 12 mp/locuitor). Casa trebuie sa fie un spatiu cat mai confortabil, cu obiecte din lemn, decoratiuni simple si calduroase (paturi si covoare) carti si obiecte de ceramica. Vezi aici idei de amenajare a casei.
Natura
Dupa casa, petrecerea timpului in natura este al doilea element ca importanta al unui stil de viata hygge. Traieste clipa si stai cat mai mult in natura, fie ca este o plimbare pe malul unui rau, printr-o padure sau pe un camp. Deconecteaza-te de aparate si de grijile zilnice bucuandu-te de viata in natura.
Chiar daca poate parea ca este scump sa traiesti o viata in stil hygge, uneori cu putina creativitate poti obtine asta chiar gratuit.
Tu carora din aceste principii oferi cea mai mare importanta? Ce mai poti imbunatati pentru a te bucura mai mult de viata?