Triunghiul starii de bine si observarea mintii

Dezvoltare Personala

Am citit de curand Mindsight, noua stiinta a transformarii personale, scrisa de Daniel Siegel, tradusa in limba romana si publicata de editura Herald. Cartea este geniala pentru cei pasionati de psihologie, pentru cei care vor sa inteleaga la un nivel mai profund modul in care mintea noastra functioneaza.

Nu este o cartea usoara, pe alocuri detaliile tehnice si studiile despre neuroplasticitatea creierului te pot face sa renunti, sau chiar sa nu vrei sa afli mai mult, de teama ca „nu poti sa schimbi nimic de unul singur”. Totusi eu iti recomand sa citesti si sa intelegi cum mindsight-ul, adica cercetarea mintii, te ajuta sa preiei controlul asupra emotiilor si comportamentelor tale.

Dr. Siegel a descoperit in zeci de ani de studii si practica in psihoterapie, pe ce se bazeaza starea de bine a oamenilor.

Triunghiul starii de bine reveleaza trei aspecte ale vietii noastre. Relatiile, mintea, si creierul sunt cele trei puncte, care se influenteaza reciproc. Relatiile indica modul in care energia si informatia sunt impartasite atunci cand ne conectam si comunicam unii cu altii. Creierul se refera la mecanismul fizic prin care curg energia si informatia, iar mintea este procesul care regleaza fluxul de energie si informatie. In loc sa ne impartim viata in trei parti distincte, triunghiul reprezinta cele trei dimensiuni ale sistemului fluxului de energie si informatie.

In carte ne arata cum sa integram toate cele trei parti pentru a obtine starea de bine. Exercitiile mindfulness sunt prezente in toate procesele de observare a mintii. Prin observarea mintii putem sa monitorizam si sa modificam fluxul de energie si de informatie care circula prin triunghiul starii de bine.

Daca in mod normal functionam in baza unor reactii dobandite inca din copilarie, in functie de tipul de atasament parental pe care l-am avut cu familia, in functie de experienta de viata de pana atunci…. Daniel Siegel ne indeamna sa ne analizam mintea si corpul, sa ne cunoastem mai bine si sa intelegem procesele care au loc in creierul nostru, pentru a putea produce schimbari in viata noastra.



Pentru mine au fost multe AHA-uri in carte, o voi reciti pentru a integra informatiile si chiar tehnicile de lucru pentru dezvoltarea constiintei de sine.

Cand suntem condusi de instinctele de supravietuire ne pierdem fie partial, fie total cele noua functii prefrontale mediene si suntem amorsanti sa pornim pe „calea inferioara”. Cand suntem reactivi, ne intoarcem la comportamentele primitive, lipsite de flexibilitate si de compasiune. Actionam impulsiv, ne ierdem abilitatea de a ne regla emotiile si esuam in execitarea judecatii morale

Din cartea Mindsight a lui Daniela Siegel descoperiti cum sa detineti controlul asupra relatiilor si a mintii voastre! Cartea o puteti cumpara de aici!

Mindsight” este un fel de atentie concentrata care ne permite sa vedem mecanismele interne ale mintilor noastre. Ne ajuta sa fim constienti de procesele noastre mintale, fara sa fim acaparati de ele, ne permite sa decuplam pilotul automat al comportamentelor si al raspunsurilor noastre reflexe adanc inradacinate si ne scapa din capcanele emotionale reactive in care avem cu totii tendinta de a ne lasa prinsi la infinit. Ne permite „sa numim si sa imblanzim” emotiile traite, in loc sa fim coplesiti de ele. Ganditi-va la diferenta dintre a spune „Sunt trist” si „Ma simt trist”. Oricat de asemanatoare ar parea cele doua enunturi, intre ele exista, de fapt, o diferenta profunda. „Sunt trist” e un fel de autodefinire, chiar una foarte limitativa. „Ma simt trist” sugereaza capacitatea de a recunoaste si de a lua la cunostinta sentimentul respectiv, fara a‑i permite sa ne consume. Creierul realizeaza ceea ce eu numesc o „harta‑eu”, care ne da posibilitatea de „vedere” inlauntrul nostru, si „harti‑tu”, care ne permit sa „vedem” in ceilalti. In plus, se pare ca mai cream si „harti‑noi”, adica reprezentari ale relatiilor noastre. Fara aceste harti, suntem incapabili sa percepem mintea dinauntrul nostru sau din altii. Fara o harta‑eu, de exemplu, putem fi coplesiti de propriile ganduri sau inundati de propriile sentimente. Fara o harta‑tu, nu vedem decat comportamentul celorlalti, aspectul fizic al realitatii, fara sa avem idee de miezul subiectiv, de oceanul mintal interior al celorlalti. Tocmai aceasta harta‑tu ne permite sa fim empatici. (Daniel J. Siegel) Cartea o puteti cumpara de aici!

Merita din plin investitia de bani, de timp si energie ca sa o cititi 🙂

Cu drag,

Daniela Irimia