Varianta pesimista. Arthur Schopenhauer spunea ca „viata este o afacere care nu-si acopera costurile”. Daca suntem de acord cu Schopenhauer, ne vom putea numi pesimisti si asta ne-ar putea costa, in cele din urma, foarte mult, poate chiar viata insasi: Ne-ar putea face sa ratam o multime de oportunitati si investitii profitabile. Ne-ar putea duce in situatia nefericita in care sa spunem, la capatul vietii, ca nu a meritat tot efortul.
Varianta optimista. Daca nu suntem de acord cu Schopenhauer, putem vedea viata ca pe o afacere profitabila. Dar pentru aceasta, e nevoie sa stim ce anume vrem sa facem, sa pretuim ceea ce suntem, sa avem incredere in noi insine si in construirea unui viitor mai bun. Stiind toate acestea, ne vom putea asuma responsabilitati, ne vom putea suma riscuri bine calculate pentru investitii care sa ni se intoarca inzecit. Ne vom putea numi optimisti sau investitori. Dar sa nu uitam ca investitia de aici este cea mai importanta: investitia in noi insine, in dezvoltare personala.
Ce facem pentru dezvoltarea personala? Ne atrenam pe noi insine si invatam sa ne conducem eficient. Cu stiinta si instrumentele necesare unei investitii profitabile.
Sa ne antrenam (self-coaching) presupune sa dedicam timp pentru a ne pune in valoare resursele, pentru a invata si experimenta continuu noi tehnici care sa ne faca mai buni, mai competenti, mai performanti.
Sa ne conducem eficient (self-management) implica ceea ce numim managementul sinelui. Dar pentru a interveni asupra performantei actuale a sinelui inseamna sa fim preocupati de urmatoarele trei intrebari cheie:
– In ce masura sinele nostru este activ (pro-activ), cauta permanent sa descopere si sa valorifice noi oportunitati;
– In ce masura sinele nostru stie si este riguros in ceea ce face, este consecvent si predictabil in propriile realizari;
– In ce masura sinele nostru este constient de nevoile si potentialul lui, este stimulat si consiliat suficient, determinat sa se exploreze si sa se evalueze in profunzime.
Cautand sa raspunda acestor intrebari, self-management este stiinta de a ne maximiza rezultatele personale si profesionale intr-un mod predictabil, folosindu-ne propriile resurse.
Dar scopul in sine al managementului este unul economic, acela de a face profit. In consecinta, scopul managementul sinelui este dezvoltarea unui sine valoros, care sa inregistreze profit in urma exercitiului zilnic, personal si profesional. Cu alte cuvinte, scopul managementului sinelui este o stima de sine pozitiva, autentica si durabila. Metaforic vorbind, daca inlocuim stima de sine cu profitul, scopul pragmatic al managementului sinelui este sa faca profit. Sa investeasca eficient in dezvoltarea afacerii, in cresterea valorii lui, sa culeaga si sa se bucure de roadele muncii lui.
Asa cum in managementul afacerilor, principala problema este cea a stabilitatii si lichiditatii, in ceea ce priveste managementul sinelui principala problema este cea a stabilitatii si solvabilitatii, durabilitatii stimei de sine. Pentru ca problema cea mai mare a sinelui nostru nu este o stima de sine scazuta, ci una care fluctueaza intre extreme.
Ce este self-management coaching?
Self management coaching ne propune o modalitate concreta de gestionare a fluctuatiilor stimei de sine si de dezvoltare predictabila a unui sine autentic si valoros.
Self management coaching ne propune un obiectiv foarte indraznet: sa ne antrenam si sa ne conducem sinele astfel incat viata noastra sa-si acopere costurile si sa devina una profitabila. Asta inseamna sa stim ce vrem si sa alegem cu intelepciune. Sa merite efortul, munca, investitia. Sa ne propunem teluri inalte si sa ne autodepasim. Sa cautam implinirea de sine, perfectiunea.
Sa indraznim sa ne cucerim propriul potential si sa estimam cu rigurozitate costul de oportunitate. Sa ne asumam responsabilitatea de a ne explora si valorifica resursele si talentul. Sa cautam excelenta in ceea ce facem pentru a construi ceva autentic si durabil.
Iata de ce, singura investitie profitabila este in noi insine, in dezvoltarea personala!